FINANCIEEL.com

Meta’s Threads niet beschikbaar in de EU vanwege juridische complexiteit

Meta’s Threads niet beschikbaar in de EU vanwege juridische complexiteit

Instagram-CEO Adam Mosseri getuigt tijdens een hoorzitting van de Amerikaanse Senaat in Washington, DC, op 8 december 2021.

Brendan Smialowski | AFP |

Terwijl Meta’s het debuut van zijn Twitter-concurrent, Threads, furore maakt in de VS, kunnen consumenten in de Europese Unie zich nog niet aansluiten bij het platform.

Dat komt omdat de meer dan 100 landen waarin Threads aanvankelijk werd gelanceerd, geen EU-lidstaten omvatten, vanwege “complexiteit bij het naleven van enkele van de wetten die volgend jaar van kracht worden”, vertelde Instagram-chef Adam Mosseri aan The Verge.

Mosseri’s opmerking lijkt te verwijzen naar de Digital Markets Act, hoewel hij geen specifiek stuk wetgeving noemde. De DMA stelt een reeks concurrentieregels vast voor de grootste digitale poortwachters, waaronder veel Amerikaanse technologiereuzen zoals Meta. Volgens de regels mogen digitale poortwachters niet de voorkeur geven aan hun eigen diensten op hun platforms en moeten ze ervoor zorgen dat hun instant messaging-diensten werken met die van concurrenten.

Het besluit van Meta om de lancering van het platform in de EU uit te stellen, is een direct voorbeeld van hoe de complexiteit van nieuwe regelgeving van invloed kan zijn op productlanceringen. Het bedrijf reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

Veel technologiebedrijven hebben de DMA teruggedrongen en gezegd dat deze zich oneerlijk richt op Amerikaanse bedrijven en innovatie zou kunnen belemmeren. Appel is bezorgd dat de wetgeving zou kunnen leiden tot “onnodige privacy- en beveiligingsproblemen” en “ons zou verbieden om kosten in rekening te brengen voor intellectueel eigendom”.

Maar beleidsmakers in Europa zijn van mening dat nieuwe verkeersregels nodig zijn om kleinere en nieuwere spelers te laten floreren op de digitale markt.

BEKIJK: Higgins: Kan Threads het community-aspect wegsluizen dat Twitter rond culturele evenementen heeft opgebouwd?

Higgins: Kan Threads het community-aspect wegsluizen dat Twitter rond culturele evenementen heeft opgebouwd?

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert