Meta verloor in 2022 $ 13,7 miljard op Reality Labs na een metaverse spil

By Jernst van Waal

Mark Zuckerberg, CEO van Meta Platforms Inc., demonstreert de Meta Quest Pro tijdens het virtuele Meta Connect-evenement in New York, VS, op dinsdag 11 oktober 2022.

Michaël Nagel | Bloomberg | Getty-afbeeldingen

De droom van Mark Zuckerberg over een toekomst in de metaverse kost investeerders bakken met geld.

In zijn winstrapport na de bel op woensdag, Meta zei dat de Reality Labs-divisie, de thuisbasis van de virtual reality-technologieën en -projecten van het bedrijf, in het vierde kwartaal $ 4,28 miljard verloor, waardoor het totale operationele verlies voor 2022 op $ 13,72 miljard komt.

Het was een zwaar eerste volledige jaar voor het nieuwe Meta, het bedrijf dat voorheen bekend stond als Facebook. Eind 2021 veranderde Zuckerberg de naam van het bedrijf en zei dat de toekomst in de metaverse zou liggen, een digitaal universum waar mensen zullen werken, winkelen, spelen en leren.

Voorlopig is het slechts een kostenplaats en is Meta nog steeds een online advertentiebedrijf.

Reality Labs genereerde $ 727 miljoen in het vierde kwartaal en $ 2,16 miljard aan inkomsten voor heel 2022 — een daling ten opzichte van $ 2,27 miljard in 2021 — inclusief de verkoop van Quest-headsets. Met andere woorden, de divisie verloor meer dan zes keer de hoeveelheid geld die ze genereerde aan inkomsten, terwijl ze goed was voor minder dan 2% van de totale omzet bij Meta.

Analisten hadden volgens StreetAccount verwacht dat Reality Labs in het vierde kwartaal een bedrijfsverlies van $4,36 miljard zou boeken op een omzet van $715,1 miljoen.

De verkoop van VR-headsets in de VS daalde begin december met 2% in 2022 ten opzichte van het voorgaande jaar, volgens gegevens die door onderzoeksbureau NPD Group met CNBC zijn gedeeld.

In juli kondigde Meta aan dat het de prijs van zijn Quest 2 VR-headset met $100 verhoogde. Het bedrijf zei destijds dat de prijsstijging nodig was om rekening te houden met de inflatiedruk. Meta debuteerde vervolgens in oktober met zijn duurdere Quest Pro VR-headset en presenteerde het aan bedrijven als een enterprise-werkplekapparaat voor $ 1.500. Deze week houdt Meta een uitverkoop op zijn high-end VR-headset, waarbij hij voor een beperkte tijd $ 400 afschaft.

Metaverse investeringen - Jim Cramer's interview met Meta CEO Mark Zuckerberg

Zuckerberg vertelde afgelopen zomer aan Jim Cramer van CNBC dat hij hoopt tegen de tweede helft van het decennium “ongeveer een miljard mensen in de metaverse te bereiken die voor honderden dollars handel drijven”.

Maar voordat de dromen van de Facebook-oprichter werkelijkheid worden, moet Meta vele miljarden dollars uitgeven aan de ontwikkeling van de VR- en augmented reality-technologieën die ten grondslag liggen aan het concept van de metaverse.
Het bedrijf zei vorig jaar dat het verwacht dat “de operationele verliezen van Reality Labs in 2023 aanzienlijk zullen toenemen op jaarbasis.”

“Na 2023 verwachten we de investeringen van Reality Labs zo te versnellen dat we ons doel kunnen bereiken om het totale bedrijfsinkomen op de lange termijn te laten groeien”, zei Meta destijds.

Aandeelhouders zijn tot nu toe minder enthousiast over de resultaten. Meta verloor vorig jaar bijna tweederde van zijn waarde toen metaverse kosten enorm stegen en de kernactiviteiten van het bedrijf op het gebied van online advertenties te lijden hadden onder een worstelende economie, toegenomen concurrentie van TikTok en Appels privacy-update, beperking van advertentietargeting.

Het bedrijf rapporteerde woensdag resultaten over het vierde kwartaal die de omzetramingen van analisten overtroffen en kondigde een terugkoop van $ 40 miljard aan, waardoor het aandeel na uren met meer dan 17% steeg.

HORLOGE: Snap lagere begeleiding symbolisch voor algemene economische voorzichtigheid en tegenwind

De zwakke begeleiding van Snap staat symbool voor algemene economische voorzichtigheid en tegenwind, zegt Ranjan Roy van Margins