FINANCIEEL.com

Meta lanceert Instagram Threads-berichtenapp, waarmee Twitter wordt uitgedaagd

Meta lanceert Instagram Threads-berichtenapp, waarmee Twitter wordt uitgedaagd

Tech-titanen Mark Zuckerberg en Elon Musk zijn verwikkeld in een felle zakelijke rivaliteit die is overgeslagen in een speeltuin, waarbij de twee mannen aanbieden om met elkaar te vechten in een kooi.

Mandel Ngan | AFP |

Meta heeft officieel zijn Twitter-achtige berichten-app Threads geïntroduceerd, die het bedrijf presenteert als Instagram’s “tekstgebaseerde conversatie-app”.

Mark Zuckerberg, CEO en mede-oprichter van Meta, kondigde woensdag het debuut van Threads aan, de officiële release van de nieuwe tekstgerichte berichten-app van de sociale netwerkgigant. Threads vertegenwoordigt Meta’s poging om de golf van gebruikers vast te leggen die Twitter hebben verlaten te midden van het vaak onvoorspelbare eigendom van Tesla en SpaceX-CEO Elon Musk.

De Threads-app kan nu gratis worden gedownload in de Apple App Store en Google Play online store in meer dan 100 landen, zei Meta in een blogpost. Threads deelt de visuele esthetiek van Twitter als een op tekst gebaseerde app voor sociale berichten waarin gebruikers korte berichten kunnen posten die anderen kunnen liken, delen en becommentariëren, volgens screenshots van Threads die beschikbaar zijn in de App Store van Apple.

Mensen kunnen dezelfde Threads-accounts volgen die ze op Instagram volgen en reageren op andere openbare berichten op een manier die vergelijkbaar is met hoe mensen Twitter gebruiken.

De officiële release komt nadat Instagram maandag een pre-order voor Threads in de Apple App Store had uitgebracht, waarin stond dat op het moment dat de app naar verwachting op 6 juli zou verschijnen. Veel Instagram-gebruikers konden onlangs ook uitnodigingen voor toegang krijgen Discussies vanuit hun Instagram-accounts.

Hoewel Threads is gekoppeld aan Instagram, waarbij gebruikers hun bestaande Instagram-gebruikersnamen kunnen gebruiken, is de berichtenservice een aparte app die mensen moeten downloaden.

“Threads is waar communities samenkomen om alles te bespreken, van de onderwerpen waar je vandaag om geeft tot wat morgen trending zal zijn”, zei Instagram in een beschrijving van Threads in de Apple App Store. “Waar je ook in geïnteresseerd bent, je kunt je favoriete makers en anderen die van dezelfde dingen houden volgen en er rechtstreeks contact mee maken – of je kunt zelf een loyale aanhang opbouwen om je ideeën, meningen en creativiteit met de wereld te delen.”

Meta zei in de blogpost dat de individuele feeds van mensen op de nieuwe berichten-app “threads” zullen bevatten die zijn gepost door andere gebruikers die ze volgen, naast aanbevolen inhoud die wordt gedeeld door makers die gebruikers misschien niet kennen.

Mensen kunnen Threads-berichten publiceren die maximaal 500 tekens lang zijn, en hoewel de app is gericht op tekst, kunnen mensen ook links, foto’s en video’s delen die wel 5 minuten lang kunnen zijn. Instagram-gebruikers kunnen hun Threads-berichten ook delen via de verhaalfunctie van de app, naast “elk ander platform dat je kiest”, aldus de blogpost.

Meta zei dat het Threads heeft ontwikkeld “met tools om positieve, productieve gesprekken mogelijk te maken”, en dat mensen in de app kunnen beheren wie hen vermeldt of erop reageert.

“Net als op Instagram kun je verborgen woorden toevoegen om antwoorden op je threads die specifieke woorden bevatten eruit te filteren”, aldus de blogpost. “Je kunt een profiel op Threads ontvolgen, blokkeren, beperken of rapporteren door op het menu met drie stippen te tikken, en alle accounts die je op Instagram hebt geblokkeerd, worden automatisch geblokkeerd op Threads.”

Racen in het gat terwijl Twitter implodeert

De release van Threads komt omdat Twitter te maken heeft gehad met een golf van ongelukken onder het eigendom van Tesla-CEO Elon Musk, waardoor de populaire app voor sociale berichten kwetsbaar is voor concurrerende apps.

Onlangs zei Musk dat Twitter-gebruikers slechts een bepaald aantal tweets per dag kunnen zien in een poging om te gaan met “extreme niveaus van dataschrapen” en “systeemmanipulatie” op de berichtenservice.

Talloze Twitter-gebruikers klaagden publiekelijk over het feit dat Musk een tijdelijke zogenaamde “snelheidslimiet” op Twitter oplegde, waarbij ze zeiden dat de Tweet-limieten de app een minder boeiende ervaring maken.

BlueSky, een rivaliserende app voor sociale berichten die wordt ondersteund door mede-oprichter van Twitter, Jack Dorsey, zei dat het “recordhoog verkeer” registreerde nadat Musk de Twitter-snelheidslimiet had aangekondigd, en dat het aanmeldingen tijdelijk heeft onderbroken om de toestroom van nieuwe berichten aan te pakken. gebruikers, die momenteel moeten worden uitgenodigd om de app te gebruiken.

Net als BlueSky zal Threads gedecentraliseerde technologie gebruiken waarmee gebruikers in theorie hun gegevens kunnen controleren en beheren in andere apps die dezelfde onderliggende software bevatten.

Terwijl BlueSky is gebouwd op de gedecentraliseerde netwerktechnologie die het AT-protocol wordt genoemd, zal Threads uiteindelijk een andere gedecentraliseerde technologie bevatten, ActivityPub genaamd, zei Instagram-hoofd Adam Mosseri in een Threads-bericht op woensdag dat kort beschikbaar was voor het publiek. De ActivityPub-software ondersteunt ook een andere Twitter-achtige berichten-app genaamd Mastadon, die ook een toestroom van nieuwe gebruikers heeft ervaren die op zoek zijn naar een alternatief voor Twitter.

Mosseri zei dat zijn team niet in staat was om ActivityPub op tijd voor de officiële release van Threads te ondersteunen vanwege “een aantal complicaties die gepaard gaan met een gedecentraliseerd netwerk”. Maar hij herhaalde dat er steun komt.

“Als je je afvraagt ​​waarom dit ertoe doet, is hier een reden: je zou op een dag Threads kunnen verlaten, of, hopelijk niet, het platform verlaten,” zei Mosseri. “Als dat ooit gebeurt, zou je je publiek mee moeten kunnen nemen naar een andere server. Open zijn kan dat mogelijk maken.”

Meta voegde in zijn blogpost toe dat ActivityPub mensen zonder Threads-account in staat zal stellen om Threads te bekijken en te communiceren met Threads-gebruikers die openbare profielen hebben via andere sociale apps die dezelfde gedecentraliseerde technologie bevatten.

“Als je een openbaar profiel op Threads hebt, betekent dit dat je berichten toegankelijk zijn vanuit andere apps, waardoor je zonder extra moeite nieuwe mensen kunt bereiken”, zei Meta in de blogpost. “Als je een privéprofiel hebt, kun je gebruikers op Threads goedkeuren die je willen volgen en op je inhoud willen reageren, vergelijkbaar met je ervaring op Instagram.”

Meta zei dat Threads de eerste app van het bedrijf is “die bedoeld is om compatibel te zijn met een open protocol voor sociale netwerken”, waarvan het gelooft dat het “een nieuw tijdperk van diverse en onderling verbonden netwerken zou kunnen inluiden”.

In 2019 debuteerde Meta, toen bekend als Facebook, met een berichten-app voor Instagram-gebruikers die ook wel Threads heette. In tegenstelling tot de huidige versie van Threads die geschikt is voor op tekst gebaseerde berichten, was de vorige Threads-app in plaats daarvan gericht op mensen die korte video- en fotoberichten naar hun vrienden stuurden alsof ze Snapchat gebruikten.

Meta uiteindelijk gesloten Threads in 2021, en mensen omgeleid om Instagram te gebruiken om al hun eerdere Threads-berichten te zien.

Musk trekt in op Murdoch: is hij de nieuwe koning van conversatieve media?

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert