Meta-aandelen stijgen 17% op beter dan verwachte inkomsten, $ 40 miljard terugkoop

By Jernst van Waal

Anwar Almojarkesh (L) en Alan Chalabi (R) uit Engeland maken een foto op het hoofdkantoor van Meta (voorheen Facebook) in Menlo Park, Californië op 9 november 2022.

Jos Edelson | AFP | Getty-afbeeldingen

Meta aandelen doken woensdag op in uitgebreide handel nadat het bedrijf een omzet in het vierde kwartaal rapporteerde die de schattingen overtrof en een aandeleninkoop van $ 40 miljard aankondigde. Hier zijn de resultaten.

  • verdiensten: $ 1,76 per aandeel
  • Winst: $ 32,17 miljard versus $ 31,53 miljard verwacht, volgens Refinitiv

Het is niet meteen duidelijk of de gerapporteerde inkomsten vergelijkbaar zijn met schattingen van analisten van $ 2,22 per aandeel. Hier zijn enkele andere belangrijke cijfers die Wall Street in de gaten houdt:

  • Dagelijks actieve gebruikers (DAU’s): 2 miljard versus 1,99 miljard verwacht, volgens StreetAccount
  • Maandelijkse actieve gebruikers (MAU’s): 2,96 miljard versus miljard verwacht, volgens StreetAccount
  • Gemiddelde opbrengst per gebruiker (ARPU): $ 10,86 versus $ 10,63 verwacht, volgens StreetAccount

Meta-omzet voor het vierde kwartaal daalde jaar op jaar met 4%. De kosten en uitgaven van het bedrijf stegen op jaarbasis met 22% tot $ 25,8 miljard.

Bovendien zei Meta dat het in het eerste kwartaal een omzet verwacht van tussen de $ 26 miljard en $ 28,5 miljard. Analisten rekenden volgens Refinitv op een omzet van 27,1 miljard dollar. De omzet in het eerste kwartaal van 2021 bedroeg $ 27,9 miljard, dus als Meta de bovenkant van zijn assortiment zou bereiken, zou het bedrijf een einde kunnen maken aan de reeks dalingen op jaarbasis.

Het bedrijf zei dat het toestemming heeft gegeven voor een verhoging van het aandeleninkoopplan van $ 40 miljard. Het bedrijf kocht vorig jaar voor 27,9 miljard dollar aan eigen aandelen terug.

“Onze community blijft groeien en ik ben blij met de sterke betrokkenheid bij onze apps. Facebook heeft zojuist de mijlpaal van 2 miljard dagelijkse actieven bereikt”, zei Meta-CEO Mark Zuckerberg in een verklaring. “De vooruitgang die we boeken met onze AI-ontdekkingsengine en Reels zijn belangrijke drijfveren hiervoor. Daarnaast is ons managementthema voor 2023 het ‘Jaar van Efficiëntie’ en we zijn erop gericht een sterkere en wendbare organisatie te worden.”

Eerder deze week rapporteerde Snap over het vierde kwartaal inkomsten die de omzet misten, waardoor het aandeel meer dan 14% kelderde. Hoewel Snap veel kleiner is dan Meta, staat het voor een aantal van dezelfde uitdagingen, waaronder een vertraging van de online advertentie-uitgaven, toegenomen concurrentie van TikTok en een verzwakt targeting-advertentiesysteem als gevolg van de iOS-privacy-update van Apple in 2021.

Hoewel Snap veel kleiner is dan Meta, staat het voor een aantal van dezelfde uitdagingen, waaronder een vertraging van de online advertentie-uitgaven, toegenomen concurrentie van TikTok en verzwakte gerichte advertenties als gevolg van Appels 2021 iOS-privacy-update. Alfabet en Amazone zal op donderdag de inkomstenrapporten van de grote online advertentieplatforms afronden, gevolgd door Pinterest volgende week.

In november zei Meta dat het meer dan 11.000 werknemers, of 13% van het personeelsbestand, zou ontslaan als onderdeel van de plannen van het bedrijf om de kosten te verlagen.

Vorig jaar werd ook ontsierd door de kostbare poging van Zuckerberg om Wall Street te verkopen met een plan om het bedrijf naar de nog te ontwikkelen wereld van de metaverse te leiden. Zuckerberg heeft gezegd dat de metaverse, die virtual reality- en augmented reality-technologieën zou omvatten, de volgende belangrijke manier zou kunnen zijn waarop mensen met elkaar omgaan.

De grote weddenschap heeft investeerders gefrustreerd, die zich zorgen maken dat het bedrijf te veel focus legt op een futuristische onderneming, terwijl de kernadvertentie-activiteiten moeite hebben om de groei nieuw leven in te blazen. Meta’s Reality Labs-eenheid, de thuisbasis van de metaverse ambities, verloor bijna $ 9,4 miljard in de eerste drie kwartalen van 2022.

Analisten verwachten dat Reality Labs voor het vierde kwartaal een operationeel verlies van 4,36 miljard dollar zal laten zien op een omzet van 715,1 miljoen dollar, aldus StreetAccount. Meta zei afgelopen kwartaal dat “de operationele verliezen van Reality Labs in 2023 aanzienlijk zullen toenemen op jaarbasis.”

HORLOGE: Snap-aandelen dalen door zwakke inkomsten

Snap-aandelen storten in door zwakke verkoopvooruitzichten ondanks tegenvallende winsten