Site pictogram Financieel.com

Merkel push voor Duitse lockdown geblokkeerd nu dodental 100.000 overschrijdt

BERLIJN, DUITSLAND – 22 SEPTEMBER: Duitse bondskanselier Angela Merkel (l) spreekt met vice-kanselier en federale minister van Financiën Olaf Scholz.

Zwembad | Getty Images Nieuws | Getty Images

De Covid-19-crisis in Duitsland blijft de natie opschudden met het grimmige nieuws op donderdag dat het totale aantal doden nu de 100.000 heeft overschreden.

De nieuwe coalitieregering van het land verzet zich voorlopig echter tegen een lockdown.

Duitsland meldde donderdag een enorm aantal nieuwe Covid-gevallen, met meer dan 75.000 nieuwe infecties in de afgelopen 24 uur (en een stijging van 66.884 op woensdag), terwijl het dodental nu 100.119 heeft bereikt nadat 351 meer mensen stierven aan het virus tijdens de vorige dag.

Regeringsfunctionarissen volgen de stijgende gevallen nu al weken met verontrusting, en de vertrekkende bondskanselier Angela Merkel zou naar verluidt hebben aangedrongen op een afsluiting van twee weken tijdens een vergadering op dinsdag met de inkomende coalitieregering van het land.

Volgens de krant Bild duwde de nieuwe regeringsalliantie van de linkse sociaal-democraten en groenen en de zakelijke vrije democraten zich terug tegen het idee, in plaats daarvan wachtten ze liever af of strengere Covid-beperkingen die vorige week werden aangekondigd, zouden helpen om de infecties.

Terwijl Merkel een afsluiting had voorgesteld, die donderdag zou beginnen, waardoor winkels, bars en restaurants zouden moeten sluiten, werd het idee verworpen door de aantredende regering, die zei dat het door het publiek zou zijn geïnterpreteerd als een “slechte politieke truc” door de regering. oude en nieuwe regering, meldt Bild woensdag.

Verplichte vaccinatie

(Van L naar R) Christian Lindner van de Duitse Vrije Democraten (FDP), Olaf Scholz van de Duitse sociaaldemocraten (SPD en Annalene Baerbock en Robert Habeck van de Groenenpartij poseren nadat ze hun onderling overeengekomen coalitiecontract aan de media hebben gepresenteerd op 24 november 2021 in Berlijn, Duitsland.

Sean Gallup | Getty Images Nieuws | Getty Images

Nadat woensdag de deal van de coalitie en de beleidsambities bekend waren gemaakt, signaleerde Scholz dat de Covid-crisis een directe prioriteit was voor de regering. Hij begon een persconferentie waarin hij de coalitiedeal aankondigde door te zeggen dat de virussituatie in Duitsland ernstig was en dat het land zijn vaccinatiecampagne zou uitbreiden, inclusief het verplicht stellen van vaccins voor sommige mensen.

“Vaccinatie is de uitweg uit deze pandemie. In instellingen waar kwetsbare groepen worden opgevangen, zouden we vaccinatie verplicht moeten stellen”, zei Scholz, zonder verdere details te geven.

Ondertussen verklaarde de aantredende minister van Financiën, Christian Lindner, dat Duitsers deze winter alle onnodige contacten moeten vermijden “om al onze gezondheid in deze pandemie te behouden”.

Duitsland heeft de Covid-regels al aangescherpt tijdens de laatste vierde golf van gevallen in het land.

Veel staten in Duitsland hebben de toegang tot openbare ruimtes zoals bars, restaurants, bioscopen en musea al beperkt onder “2G-regels”, waardoor de toegang wordt beperkt tot alleen degenen die zijn ingeënt – “geimpft” in het Duits – of hersteld, “genesen”. Een aantal grote Duitse kerstmarkten die dit jaar niet zijn afgelast, hebben ook 2G-regels aangenomen.

Op woensdag zijn nieuwe maatregelen van kracht geworden die “3G”-regels opleggen aan het openbaar vervoer en iedereen die een werkplek betreedt, wat betekent dat meer openbare ruimtes beperkt zijn tot de gevaccineerde, de onlangs herstelde of degenen die een negatieve test hebben gehad (“getestet” ).

Als Duitsland in sommige settings kiest voor verplichte vaccinaties, zal het niet de eerste zijn die dat doet. Het VK, Frankrijk en Italië behoren tot de landen die verplichte vaccinatie hebben ingevoerd (of invoeren) voor sommige sectoren, zoals werknemers in de gezondheidszorg of thuiszorg.

Toch zijn verplichte vaccinaties een heikel onderwerp en hebben ze veel ethische overwegingen, en Duitsland zou een duwtje in de rug kunnen verwachten tegen de verhuizing, zoals andere landen hebben gedaan.

Lees verder: Zijn Covid-vaccinmandaten ethisch? Dit is wat medische experts denken

Duitsland heeft geprobeerd de vrijwillige opname van de Covid-vaccinatie onder zijn bevolking aan te moedigen, maar het heeft een van de lagere Covid-immunisatiepercentages in West-Europa, met 68,1% van de bevolking volledig gevaccineerd.

De terughoudendheid van het vaccin, het komende winterseizoen en de verspreiding van de zeer besmettelijke delta-Covid-variant, die veel virulenter is dan eerdere stammen, maken het virus deze keer veel moeilijker in bedwang te houden voor Duitsland, een land dat alom wordt geprezen om zijn eerste behandeling van de ziekte. pandemie.

Mobiele versie afsluiten