Mercedes-Benz onthult nieuw vlaggenschip EQS elektrische sedan voor Tesla

By Jernst van Waal

Mercedes-Benz gelooft dat de nieuwe EQS-berline het segment van volledig elektrische luxeauto’s opnieuw zal definiëren, aangezien het concurreert met Tesla en een groeiend aantal opkomende start-ups en legacy autofabrikanten.

De 2022 Mercedes-Benz EQS, die donderdag werd onthuld, luidt een nieuw tijdperk in voor de Duitse autofabrikant, aangezien het draait om EV’s. De auto zal deel uitmaken van zijn grote S-Klasse-autofamilie wanneer hij in de herfst in de Amerikaanse showrooms arriveert.

“De EQS is ontworpen om de verwachtingen van zelfs onze meest veeleisende klanten te overtreffen”, aldus Ola Kaellenius, CEO van Mercedes-Benz en Daimler in een persbericht van 63 pagina’s over de auto. ‘Dat is precies wat een Mercedes moet doen om de letter’ S ‘in zijn naam te verdienen. Omdat we die letter niet lichtvaardig toekennen.’

Met name het interieur van het voertuig lijkt meer op een cockpit uit een futuristisch ruimtevaartuig dan op een auto. Het heeft schermen over bijna het hele dashboard van het voertuig. In totaal heeft het drie schermen onder één gebogen glazen oppervlak van 56 inch, inclusief een passagiersscherm dat niet zichtbaar is voor de bestuurder.

De autofabrikant heeft geen prijzen bekendgemaakt voor de EQS, maar experts uit de industrie verwachten dat deze gemakkelijk $ 100.000 zal bedragen. De vanafprijs van de 2021 Mercedes-Benz S-Klasse varieert tussen $ 94.000 en $ 160.000. De Mercedes-Maybach S-modellen kunnen $ 200.000 kosten.

“Ze begonnen aan de top”, Jessica Caldwell, directeur Insights bij Edmunds.com. “Dit is vergelijkbaar met wat we hebben gezien bij sommige andere autofabrikanten. Het is hun duurste voertuig dat als eerste uit de kast komt.”

De prijsklasse voor Tesla’s Model S grote sedan varieert van ongeveer $ 79.990 tot $ 149.990, inclusief een nieuw high-end prestatiemodel, Model S Plaid.

2022 Mercedes-Benz EQS EV

Mercedes-Benz

Anti-Tesla

Het interieur van de EQS is in wezen het tegenovergestelde van Tesla-modellen met moderne, simplistische interieurs. Sommige Tesla-modellen hebben slechts één groot scherm in het midden van het instrumentenpaneel dat bijna alle aspecten van het voertuig bedient.

De EQS “zal een kenmerk moeten hebben om op te vallen. Ik denk dat het voor sommige kopers aantrekkelijk zal zijn om mensen het futuristische gevoel te geven dat je echt iets anders rijdt”, zei Caldwell. “Maar ik denk dat het simplistische ontwerp voor Tesla veel mensen erg blij heeft gemaakt.”

Het exterieur van de EQS heeft een soortgelijk ontwerp als zijn traditionele S-Klasse broers en zussen, maar iets agressiever wat betreft de voorkant van het voertuig. Een speciale “Edition One” onthuld door het bedrijf heeft een tweekleurige zwarte en zilveren lak over de hele auto.

2022 Mercedes-Benz EQS EV

Mercedes-Benz

De auto is de eerste elektrische auto op een nieuw voertuigplatform voor Mercedes-Benz. Het beschikt ook over een nieuwe generatie batterijen met een aanzienlijk hogere energiedichtheid, wat een groter bereik mogelijk maakt.

De eerste modellen die in de VS aankomen, bieden tot 516 pk en 611 pond-voet koppel. De volledig elektrische actieradius van de voertuigen zal naar verwachting ongeveer 770 kilometer bedragen.

Voor de techniek biedt het voertuig een reeks veiligheids- en gemaksfuncties, waaronder een nieuw rijhulpsysteem dat de snelheid en het remmen van het voertuig kan regelen, maar ook kan helpen bij andere functies, zoals het wisselen van rijstrook of het houden van de auto op zijn rijstrook. Het systeem wordt meer bestuurd door de bestuurder dan andere systemen van Tesla en General Motors.

De EQS zal ook een beschikbaar augmented reality-systeem bevatten, inclusief head-updisplay, dat driedimensionale afbeeldingen zoals pijlen op de schermen projecteert om bestuurders te laten zien waar ze heen moeten.

2022 Mercedes-Benz EQS EV

Mercedes-Benz

EV’s

De EQS maakt deel uit van het “Ambition 2039” -initiatief van Mercedes-Benz, dat meer dan de helft van de verkochte auto’s omvat met elektrische aandrijfsystemen, waaronder volledig elektrische voertuigen en plug-in hybrides.

Mercedes-Benz is in een race met andere oudere autofabrikanten om nieuwe EV’s te lanceren om bij te praten met industrieleider Tesla, die goed was voor het grootste deel van de volledig elektrische verkopen in de VS. Ze anticiperen ook op een groot aantal nieuwe concurrenten zoals Lucid , dat van plan is later dit jaar een luxe elektrische auto te lanceren.

“Ik denk dat Mercedes Benz geweldig werk gaat leveren op het gebied van elektrische voertuigen”, zegt Brian Moody, hoofdredacteur bij Autotrader. Hij zei dat ze een geduchte concurrent van Tesla zouden moeten zijn, wat hij toeschrijft aan het feit dat ze de auto-industrie echt laten zien “wat mensen eigenlijk wilden als het gaat om elektrische auto’s.”

‘Ze wilden geen spaarpotje’, zei hij. “Ze willen een prestatieauto, met veel luxe, en daar zullen ze voor betalen.”

2022 Mercedes-Benz EQS EV

Mercedes-Benz