Site pictogram Financieel.com

Mensen in Israël en Bahrein verliezen vaccinatiestatus zonder boosters

Een paramedicus van de Israëlische medische dienst Magen David Adom dient op 24 augustus 2021 in Holon de derde injectie van het Pfizer-BioNTech Covid-19-vaccin toe.

Ahmad Gharabli | AFP | Getty Images

Israël en Bahrein willen dat in aanmerking komende inwoners hun Covid-boosterinjecties nemen – en degenen die dat niet doen, lopen het risico hun volledig gevaccineerde status en de bijbehorende privileges te verliezen.

In Israël krijgen gevaccineerde mensen een zogenaamde “groene pas” waarmee ze hotels, restaurants en vele andere overdekte locaties kunnen betreden.

Ook mensen die hersteld zijn van Covid-19 kunnen onder een andere set richtlijnen een groene pas krijgen.

Vanaf 3 oktober heeft Israël de geldigheid van de groene pas verkort. Volgens een overheidsadvies verloopt de pas zes maanden nadat een persoon zijn tweede dosis heeft gekregen.

Voordat een nieuwe greenpas kan worden afgegeven, moet er een derde injectie worden toegediend, minimaal een week na de booster. Die pas verloopt ook zes maanden na de derde dosis. Het is onduidelijk of er in de toekomst meer boosters nodig zijn om als volledig gevaccineerd te worden beschouwd.

Er braken protesten uit in Israël over het nieuwe beleid en naar schatting 2 miljoen zouden hun Green Pass kunnen verliezen, meldde Associated Press.

Verdeeld over boosters

Bahrein heeft verschillende criteria voor elk van de aangeboden vaccins. De meeste mensen van 18 jaar en ouder komen echter zes maanden na de tweede dosis in aanmerking voor een booster-injectie.

Uit gegevens in het koninkrijk bleek dat van 1 juli tot 1 oktober 52% van de geïnfecteerden geen boosterdosis nam. Ter vergelijking: 3% van de bevestigde gevallen was bij mensen die een derde dosis kregen.

“Het is daarom duidelijk dat boostershots de immuniteit verhogen”, aldus een persbericht van de regering.

Berkeley Lovelace Jr. van CNBC, Rich Mendez, Natasha Turak en Robert Towey hebben bijgedragen aan dit rapport.

Mobiele versie afsluiten