Melvin Capital, hedgefonds waarop het Reddit-bestuur gericht is, sluit de shortpositie van GameStop

By Jernst van Waal

Melvin Capital sloot dinsdagmiddag zijn shortpositie in GameStop na het nemen van een enorm verlies, vertelde de manager van het hedgefonds aan CNBC’s Andrew Ross Sorkin.

GameStop, de meest gehate aandelen van hedgefondsen, was het doelwit van een leger van particuliere beleggers die hun krachten bundelden tegen short sellers in online chatrooms. In het Reddit-forum “wallstreetbets”, met meer dan 2 miljoen abonnees, moedigden beginnende investeerders elkaar aan om in GameStop’s equity en call-opties te stapelen, waardoor er enorme kortsluitingen in de aandelen ontstonden.

CNBC kon niet bevestigen hoeveel verliezen Melvin Capital op de shortpositie had geleden. Citadel en Point72 hebben bijna $ 3 miljard geïnjecteerd in het hedgefonds van Gabe Plotkin om de financiën op peil te houden. In de ‘Squawk Box’ van woensdag zei Sorkin dat Plotkin hem vertelde dat speculatie over een faillissementsaanvraag onjuist is.

GameStop-aandelen zijn deze week alleen al meer dan verdubbeld tot bijna $ 150 per stuk, waardoor de winst in januari naar 685% is gestegen. Het aandeel was vier maanden geleden slechts $ 6 waard.

De aandelen van de fysieke videogamedetailhandelaar wonnen ongeveer 60% in de premarket van woensdag en handelden ongeveer $ 93, na meer dan 100% eerder op de termijnmarkt te zijn gedaald.

Te midden van de explosieve rally van GameStop hebben short sellers verliezen van meer dan $ 5 miljard tot nu toe opgelopen in de aandelen, inclusief een verlies van $ 917 miljoen op maandag en $ 1,6 miljard op vrijdag, volgens gegevens van S3 Partners.

Short-seller Andrew Left van Citron Research zei woensdag dat hij het grootste deel van zijn shortpositie in GameStop met verlies heeft afgedekt. Hij zei eerder dat GameStop “snel” terug zal vallen naar $ 20 per aandeel en riep aanvallen uit van de “boze menigte” die de aandelen bezit.

Investeerder Michael Burry zei dinsdag in een inmiddels verwijderde tweet dat handelen in GameStop “onnatuurlijk, krankzinnig en gevaarlijk” is en dat er “juridische en regelgevende gevolgen” zouden moeten zijn. Burry werd beroemd door te wedden tegen de huizenbubbel en was te zien in het boek “The Big Short” van Michael Lewis.

De Securities and Exchange Commission weigerde commentaar te geven.

Chamath Palihapitiya van Social Capital is een van degenen die in de aandelen zijn gesprongen en in een dinsdag tweet zei dat hij GameStop-call-opties kocht door te wedden dat de aandelen hoger zullen gaan. Zijn tweet leek de rally in de vorige sessie te intensiveren. Het aandeel eindigde de dag 92% hoger op $ 147,98.

Na de laatste bel van dinsdag gaf Elon Musk commentaar op de manie en koppelde het aan de “wallstreetbets” Reddit-chatroom. De CEO van Tesla tweette naar zijn 42 miljoen volgers “Gamestonk !!” De opmerking leek te helpen om GameStop-aandelen te laten stijgen tijdens langdurige handel op dinsdag.