Meer mensen zullen waarschijnlijk het Covid-vaccin van J & J niet willen na de laatste problemen met bloedstolsels

By Jernst van Waal

Meer Amerikanen zullen waarschijnlijk weigeren het Covid-19-vaccin van Johnson & Johnson te krijgen nadat Amerikaanse gezondheidsregulatoren zeiden dat zes vrouwen een zeldzame bloedstollingsstoornis ontwikkelden waarbij de een dood en de ander in kritieke toestand achterbleef, vertelden deskundigen op het gebied van volksgezondheid en vaccins dinsdag aan CNBC.

De Food and Drug Administration vroeg de staten dinsdag om tijdelijk het gebruik van J & J’s eenmalige vaccinatie stop te zetten “uit een overvloed aan voorzichtigheid” nadat zes vrouwen in de leeftijd van 18 tot 48 jaar van de ongeveer 6,9 miljoen mensen die de injectie kregen een bloedvergiftiging ontwikkelden. stollingsstoornis bekend als cerebrale veneuze sinustrombose of CVST.

Alle vrouwen ontwikkelden de aandoening, die optreedt wanneer zich een bloedstolsel vormt in de veneuze sinussen van de hersenen, waardoor wordt voorkomen dat bloed uit de hersenen wegvloeit, binnen ongeveer twee weken na ontvangst van de injectie, vertelden gezondheidsfunctionarissen aan verslaggevers tijdens een telefoontje.

“Mensen die onlangs het vaccin hebben gekregen in de afgelopen paar weken, moeten op de hoogte zijn van eventuele symptomen”, zei Dr. Anne Schuchat, de belangrijkste adjunct-directeur van de Centers for Disease Control and Prevention, dinsdag tijdens een persconferentie. “Als u het vaccin heeft gekregen en ernstige hoofdpijn, buikpijn, pijn in de benen of kortademigheid heeft ontwikkeld, dient u contact op te nemen met uw arts en medische behandeling te zoeken.”

Kort nadat de FDA de waarschuwing had afgegeven, namen ook meer dan een dozijn staten en apotheken maatregelen om de inentingen met het vaccin van J & J te stoppen, waarbij ze soms geplande afspraken vervingen met het Pfizer- of Moderna Covid-vaccin.

Mensen waren al sceptisch over vaccins voordat het coronavirus naar voren kwam als een gloednieuwe ziekteverwekker uit China in december 2019. De waarschuwing van Amerikaanse gezondheidsfunctionarissen aan staten zal waarschijnlijk nog meer aarzeling aanwakkeren bij het nemen van de injectie van J & J en de andere vaccins, waardoor de natie dreigt te stoppen herstel van de pandemie, die in iets meer dan een jaar meer dan 31,2 miljoen Amerikanen heeft besmet en minstens 562.718 mensen heeft gedood, waarschuwden gezondheidsdeskundigen aan CNBC.

“Helaas zal het degenen die een zekere mate van aarzeling hebben om een ​​vaccin te krijgen, waarschijnlijk verergeren”, zegt Isaac Bogoch, een specialist in infectieziekten die lid is geweest van verschillende toezichtscomités voor geneesmiddelengegevens en veiligheid. “Hoge ambtenaren op het gebied van de volksgezondheid moeten open, eerlijk en transparant blijven en vooral contextualiseren dat dit een laag risico is.”

Volgens de hoofdmedisch adviseur van president Joe Biden, dr. Anthony Fauci, is het doel om tussen 70% en 85% van de Amerikaanse bevolking – of ruwweg 232 miljoen tot 281 miljoen mensen – te vaccineren om kuddeimmuniteit te bereiken en de pandemie te onderdrukken.

Volgens gegevens van de CDC hebben tot nu toe meer dan 120 miljoen Amerikanen, of 36% van de totale Amerikaanse bevolking, ten minste één dosis van een Covid-19-vaccin gekregen. Volgens de CDC zijn ongeveer 74 miljoen Amerikanen, of 22% van de totale Amerikaanse bevolking, volledig gevaccineerd. Kinderen onder de 16 jaar hebben in de VS nog geen toestemming om de prik te nemen en sommige volwassenen zullen waarschijnlijk weigeren om een ​​vaccin te krijgen.

“Dit gooit een sleutel in de plannen. Het zal de uitrol vertragen”, Dr. Jeffrey Kahn, directeur van het Berman Institute of Bioethics aan de Johns Hopkins University. ‘Mensen zullen zeggen:’ die wil ik niet, ik wil een van de anderen die dat probleem niet heeft ‘, ook al is het een buitengewoon zeldzame gebeurtenis.’

Sommige Amerikanen, vooral in zwarte, Spaanse en landelijke gemeenschappen, waren al terughoudend om met name het J & J-vaccin te krijgen omdat ze het als inferieur beschouwden aan dat van Pfizer en Moderna. De J & J-injectie, die zeer effectief is, vooral tegen ernstige ziekten, toonde ongeveer een maand na de inenting 72% effectiviteit in de VS aan voor bescherming tegen Covid. Dat is vergelijkbaar met de werkzaamheid van ongeveer 95% van de vaccins met twee doses van Pfizer en Moderna.

Vaccins met enkelvoudige doses zoals J & J’s waren cruciaal om “naar gemeenschappen te gaan waar een regime van twee doses niet praktisch of zelfs niet mogelijk was”, zei Kahn. Amerikaanse gezondheidsfunctionarissen gebruikten het vaccin van J & J grotendeels om armere stedelijke en landelijke gebieden te bereiken waar bewoners niet gemakkelijk bij een vaccinkliniek konden komen of geen betrouwbare internettoegang hadden.

“Die gemeenschappen zijn ook de meest getroffen door Covid”, zei Kahn. “Het gebruik van J&J onderbreken… een klap om dat effectief en snel te doen.”

Dr. Stephen Schrantz, die deel uitmaakte van het team dat een J & J-vaccinonderzoek leidde aan de University of Chicago Medicine, zei dat hij al patiënten had die het J & J-vaccin niet wilden, en zei dat het nieuws hen verder bewijs zal geven om te zeggen: “Zie , Ik zei het je.”

“Ik vermoed dat de uitrol en opname van vaccins zal vertragen, er zal een migratie plaatsvinden weg van het J & J-vaccin, zelfs als de CDC en de FDA concluderen dat er geen oorzakelijk verband is”, zei hij. “En als het dragen van een masker afneemt, kunnen we beginnen om meer gevallen, zoals we die in Michigan hebben, elders te zien verschijnen.”

Dr. Scott Gottlieb, die in het bestuur van Pfizer zit, voorspelde dat de stap niettemin “de aarzeling” van sommige mensen om een ​​Covid-vaccin te krijgen, zal aanwakkeren.

“Zelfs als er geen oorzakelijk verband is, zelfs als dit buitengewoon zeldzaam is, denk ik dat we zullen zien dat het hele gesprek nu op sociale media wordt aangewakkerd”, vertelde hij CNBC in een interview.

Dr. Purvi Parikh, een specialist in allergie en immunologie voor infectieziekten aan de NYU Langone Health, noemde de FDA dinsdag een waarschuwing voor een “tweesnijdend zwaard” en zei dat het waarschijnlijk zorgen zal toevoegen aan de toch al aarzelende Amerikanen. Ze zei ook dat ze al “paniekerige telefoontjes” had gekregen van haar eigen patiënten over het J & J-vaccin.

“Maar als er iets is, wil ik nogmaals herhalen: dit geeft me alleen maar meer vertrouwen in ons systeem omdat die veiligheidscontroles en -balansen werken. Dus hopelijk geeft het sommige mensen gemoedsrust”, voegde ze eraan toe op “Squawk on the Street. ” “Nogmaals, om naar het grote geheel te kijken, de voordelen wegen nog steeds ruimschoots op tegen de risico’s van deze vaccinatie.”

Dr. Archana Chatterjee, specialist in pediatrische infectieziekten en lid van de FDA’s Vaccines and Related Biological Products Advisory Committee, herhaalde de opmerking van Parikh. Ze voegde eraan toe dat er niets “ongebruikelijks” was in de manier waarop Amerikaanse gezondheidsautoriteiten de kwestie aanpakken.

“Dit is een normale procedure die plaatsvindt”, zei ze.

“Maar het is duidelijk dat elke keer dat er ernstige ongewenste voorvallen worden gemeld over een vaccin dat bij het publiek zorgen baart”, voegde ze eraan toe. ‘Als je het hebt over het vertrouwen in vaccins of de aarzeling om te vaccineren, kan dat dan een impact hebben? Het is zeker mogelijk.’

Dr. Paul Offit, een ander lid van de Vaccines and Related Biological Products Advisory Committee, zei dat hij hoopt dat Amerikanen “rationeel” over de kwestie nadenken, eraan toevoegend dat de gevallen van bloedstolsels uiterst zeldzaam lijken te zijn. Hij merkte op dat het overtuigen van mensen in moeilijk te bereiken gemeenschappen een uitdaging zou kunnen zijn …

“Het zou voor de mensen geruststellend moeten zijn dat ambtenaren blijven zoeken [at the vaccine,] zelfs voor zeldzame bijwerkingen, “zei hij.

Kevin Stankiewicz van CNBC heeft bijgedragen aan dit artikel.