Meer dan 200.000 nieuwe gevallen van coronavirus

By Jernst van Waal

Een man wordt ingeënt in het Urban Primary Health Centre in Uttar Pradesh, India.

Pradeep Gaur | SOPA-afbeeldingen | LightRocket | Getty-afbeeldingen

De tweede golf van besmetting met het coronavirus in India vertoont geen tekenen van vertraging.

Het Zuid-Aziatische land meldde donderdag meer dan 200.000 nieuwe gevallen en meer dan 1.000 doden in een periode van 24 uur, volgens gegevens van het ministerie van Volksgezondheid. De meeste nieuwe besmettingen worden gemeld in een handvol staten, waaronder de westelijke staat Maharashtra, de thuisbasis van de financiële hoofdstad van India, Mumbai.

Gegevens van de overheid suggereren ook dat meer staten een opwaarts traject laten zien in gerapporteerde gevallen, die sinds februari zijn gestegen. Het sterftecijfer neemt ook toe omdat ziekenhuizen onder druk staan ​​over de bevoorrading, waaronder het aantal beschikbare bedden. Een doktersvereniging in de staat Gujarat heeft bijvoorbeeld naar verluidt de regering gevraagd om 100% zuurstoftoevoer te garanderen voor ziekenhuizen die Covid-19-patiënten behandelen.

India kent nog steeds een relatief hoog herstelpercentage.

Sinds begin april heeft India meer dan 1,9 miljoen nieuwe gevallen en meer dan 10.600 sterfgevallen gemeld, volgens de berekeningen van het ministerie van Volksgezondheid door CNBC. Tussen 1 april en 7 april meldde India meer dan 652.000 gevallen. Dat aantal is in de afgelopen acht dagen bijna verdubbeld.

Eerder deze week haalde India Brazilië in om het op een na zwaarst besmette land na de Verenigde Staten te worden, slechts enkele maanden nadat premier Narendra Modi naar verluidt de overwinning op Covid-19 had uitgeroepen.

Maharashtra vergrendeling

Woensdagavond ging de rijkste staat van India in een lockdown die tot 1 mei zou duren om de transmissieketen te doorbreken. Maharashtra wordt beschouwd als het epicentrum van de tweede golf van infecties in India.

Richtlijnen uitgegeven door de eerste minister van Maharashtra, zei alleen essentiële diensten – inclusief openbaar vervoer en kruidenierswaren – zouden tussen 7.00 en 20.00 uur lokale tijd operationeel zijn en mensen zouden zonder geldige redenen niet in de openbare ruimte worden toegelaten.

De centrale overheid heeft naar verluidt de tweede golf de schuld gegeven van het gebrek aan toewijding van mensen om maskers te dragen en veilige afstand te nemen.

India’s vaccinatiedrang