McDonald’s heeft geen milkshakes meer omdat de problemen in de toeleveringsketen het VK in de greep houden

By Jernst van Waal

McDonalds-restaurant in Oxford Street in Londen. Restaurants mochten alleen open voor afhaalbestellingen tijdens de tweede lockdown in Engeland.

Dave Rushen | LichtRaket | Getty Images

LONDEN — Bevoorradingsbeperkingen wegen op de Britse economie, waarbij verschillende grote bedrijven aankondigen dat ze geen voorraad meer hebben voor bepaalde artikelen.

McDonald’s zei dinsdag dat het in het hele land geen milkshakes meer had. De Amerikaanse fastfoodgigant is deze week ook beroofd van enkele flessen dranken in zijn 1.250 Britse verkooppunten.

Vorige week moest de populaire kippenketen Nando’s ongeveer 50 restaurants in heel Groot-Brittannië sluiten vanwege een tekort aan pluimvee, terwijl KFC de afgelopen weken ook geen menu-items kon aanbieden.

De problemen in de toeleveringsketen worden algemeen toegeschreven aan een gebrek aan vrachtwagenchauffeurs, veroorzaakt door een samenloop van nieuwe post-Brexit EU-immigratieregels, Covid-19-maatregelen en begeleiding bij zelfisolatie.

Willem Sels, chief investment officer voor private banking en vermogensbeheer bij HSBC, zei maandag dat hoewel de golf van aanbevelingen voor zelfisolatie in juli leek af te nemen, er enkele tekenen zijn dat de stijging van de consumentenbestedingen door de heropening van de economie ook aan het afnemen is. . Hij suggereerde echter dat de onderliggende gegevens hoopvol blijven.

“Bedrijven die te maken hebben met tekorten aan goederen of werknemers, moeten vaak reageren door meer te betalen, waardoor de kosten onder druk komen te staan”, zei hij.

“De Britse PMI’s” [purchasing managers’ index] voor zowel de productie als de diensten waren vorige maand al begonnen te dalen en deze maand daalden ze verder, maar ze blijven ruim boven de cruciale 50, wat betekent dat het herstel doorzet.”

Sels merkte op dat de PMI voor diensten iets meer daalde dan de productie, wat aangeeft dat sommige knelpunten in de levering van halfgeleiders en andere goederen nu zouden kunnen afnemen. De vraag van de Britse consumenten en het personeel in de detailhandel blijven echter met uitdagingen worden geconfronteerd.

“Naar onze mening is het normaal dat de economische groei enigszins zou vertragen na het aanvankelijk scherpe V-vormige herstel dat we de afgelopen maanden zagen. Voor aandelenmarkten zou een tragere maar nog steeds positieve groei Britse aandelen nog steeds moeten ondersteunen”, voegde Sels eraan toe.

Roept op tot actie bij aanbodschokken

De Confederation of British Industry maakte dinsdag bekend dat de winkelvoorraden in augustus zijn gedaald tot het laagste niveau ooit.

De British Poultry Council beschuldigde de regering deze week van het over het hoofd zien van een personeelstekort in de sector, met name in de landbouw en de verwerking.

EU-onderdanen vormen ongeveer 60% van de pluimveevleesarbeiders in het VK, legde het lichaam uit, maar velen zijn teruggekeerd naar hun thuisland vanwege een combinatie van Brexit en de pandemie.

Ondertussen hebben lobbygroepen het British Retail Consortium en Logistics UK gezamenlijk verdere actie geëist om een ​​tekort aan chauffeurs van ongeveer 90.000 aan te pakken. De groepen hebben de regering opgeroepen om plannen te herzien om geen tijdelijke werkvisa te verlenen aan chauffeurs uit EU-landen.

Overal in het VK zijn gaten in de schappen van supermarkten en supermarkten waargenomen en sommige supermarktketens zijn begonnen met het aanbieden van bonussen om de werving te vergroten.