FINANCIEEL.com

Mastercard werkt samen met Feedzai om cryptofraude op te sporen en aan te pakken

Mastercard werkt samen met Feedzai om cryptofraude op te sporen en aan te pakken

BARCELONA, SPANJE – MAART 01: Een weergave van het MasterCard-bedrijfslogo op hun stand tijdens het Mobile World Congress op 1 maart 2017 in Barcelona, ​​Spanje. (Foto door Joan Cros Garcia/Corbis via Getty Images)

Joan Cros Garcia-Corbis | Corbis-nieuws |

MasterCard verdubbelt zijn inspanningen om fraude op te sporen en te voorkomen die via cryptocurrency-uitwisselingen wordt geleid.

Het bedrijf vertelde exclusief aan CNBC dat het samenwerkt met Feedzai, een regelgevend technologieplatform dat tot doel heeft het witwassen van geld en financiële oplichting online te bestrijden met behulp van kunstmatige intelligentie.

Door de samenwerking zal Feedzai rechtstreeks integreren met het CipherTrace Armada-platform van Mastercard, dat wordt gebruikt om banken te helpen transacties van meer dan 6.000 crypto-uitwisselingen te controleren op fraude, het witwassen van geld en andere verdachte activiteiten.

CipherTrace Armada zal rechtstreeks in de technologie van Feedzai worden ingebed, in plaats van dat er toegang toe wordt verkregen via een API of applicatieprogrammeringsinterface, waarbij Feedzai de gegevens “inademt” om realtime waarschuwingen over verdachte cryptotransacties mogelijk te maken.

“Dit zal de detectie van fraude vergroten door onoplettende consumenten te beschermen, maar zal ook potentiële witwasactiviteiten en muilezelaccounts opsporen”, vertelde Nuno Sebastio, CEO en mede-oprichter van Feedzai, aan CNBC. Mule-accounts zijn accounts van gebruikers die fraudeurs misbruiken om hun onrechtmatig verkregen geld wit te wassen.

Volgens gegevens van Feedzai gaat naar schatting 40% van de zwendeltransacties tegenwoordig rechtstreeks van een bankrekening naar een crypto-uitwisseling.

De samenwerking geeft Mastercard ook toegang tot de kunstmatige intelligentie van Feedzai. Feedzai zegt dat zijn software verdachte transacties binnen enkele nanoseconden kan identificeren en blokkeren, maar ook legitieme transacties kan herkennen.

Het RiskOps-platform van Feedzai analyseert jaarlijks transacties ter waarde van meer dan $1,7 biljoen. Het bedrijf, met hoofdkantoor in Coimbra, in Portugal, en San Mateo, Californië, in Silicon Valley, bezit bijna 100 patenten en verzekert gemiddeld 10 patenten per jaar om zijn technologie te beschermen.

“Talrijke banken die denken dat ze onwettige cryptocurrency-transacties voorkomen, blokkeren in feite alleen transacties waarbij de algemeen erkende en gereguleerde entiteiten binnen de crypto-ruimte betrokken zijn en laten de rest achterwege”, aldus Sebastio.

Crypto die mainstream wordt?

Deze stap markeert een impuls van Mastercard naar de markt voor het legitimeren van crypto als een mainstream financieel actief dat aan dezelfde regels en compliance-kaders kan worden onderworpen als traditionele activa.

Banken en andere grote financiële instellingen hebben steeds meer belangstelling getoond voor het experimenteren met crypto in hun producten en diensten. Maar de volgende stap, het inzetten van commercieel verkrijgbare cryptoproducten als onderdeel van hun kernaanbod, is ongrijpbaarder gebleken.

Banken zijn op hun hoede geweest voor het gebrek aan alomvattende regelgeving en toepassingen van digitale activa op het gebied van fraude en oplichting.

Vorig jaar leidde de hoeveelheid diefstal en oplichting tot een wereldwijde toename van 79% in crypto-gerelateerde verliezen ten opzichte van het voorgaande jaar, volgens gegevens van blockchain-analysebedrijf Chainalysis. Illegale adressen ontvingen in 2022 14 miljard dollar op jaarbasis, bijna het dubbele van wat ze in 2020 ontvingen.

Het uitgebreide netwerk van Mastercard wordt door bankinstellingen over de hele wereld gebruikt om betalingen te verwerken en er geld mee te genereren.

Het bedrijf concurreert met een collega-betalingsgigant Visadat zich ook bezighoudt met het ondersteunen van kaartbetalingen, naast andere fintech-diensten.

In Groot-Brittannië hebben banken aarzeling getoond als het gaat om associatie met crypto. Verschillende grotere kredietverstrekkers hebben de transacties met crypto-uitwisselingen op hun netwerken stopgezet, daarbij verwijzend naar het risico op fraude.

Topbanken inclusief JPMorgan, NatWest en HSBC hebben cryptotransacties beperkt of geblokkeerd. Dit leidde tot kritiek van Brian Armstrong, CEO van Coinbase, die zei dat de ontwikkeling in strijd was met de Britse ambitie om een ​​mondiale ‘Web3’-hub te worden.

Ajay Bhalla, president van cyber- en inlichtingenoplossingen voor Mastercard, vertelde CNBC dat de “verwevenheid van het leven van vandaag en de toenemende digitale penetratie van financiën zowel risico’s als kansen met zich meebrengen.”

“Uit onze laatste gegevens blijkt dat fraude bij transacties waarbij mensen crypto kopen vijf keer hoger is dan bij gewone fiat-transacties”, zei Bhalla via e-mail, eraan toevoegend dat financiële instellingen, met de nieuwe samenwerking van Mastercard met Feedzai, “goede transacties zullen kunnen vertellen van kwaad.”

Het partnerschap bouwt voort op de deal van Mastercard om het Amerikaanse blockchain-speurbedrijf CipherTrace over te nemen. Mastercard kocht CipherTrace in 2021 en lanceerde het jaar daarop zijn eerste product dat de technologie van het bedrijf gebruikte, CryptoSecure genaamd, om transacties van fraudegevoelige crypto-uitwisselingen te analyseren en te blokkeren.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert