Martin Sorrell ziet dat ‘agressieve’ marketingcampagnes na lockdown beginnen

By admin

Marketeers die het advertentiebudget haalden als de pandemie van het coronavirus, zouden een snelle terugkeer moeten plannen, aangezien de lockdowns worden versoepeld, volgens de industrieveteraan Martin Sorrell.

Multinationals stelden advertentiecampagnes en snel opnieuw bewerkte reclames uit waarin mensen omhelsden of elkaar aanraakten toen er sociale beperkingen werden opgelegd, en Coca-Cola, die grote uitgaven deed, stopte met marketing omdat de crisis een grote hit op haar bedrijf had.

Maar Sorrell, uitvoerend voorzitter van advertentiegroep S4 Capital, heeft beknopt advies voor bedrijven nu de lockdowns worden versoepeld.

“Mijn mening is dat dit het moment is om agressief te zijn”, zei hij tegen CNBC’s Julianna Tatelbaum, toen hem werd gevraagd hoe merken hun marketingboodschappen zouden moeten verspreiden als de beperkingen worden versoepeld.

“Dus, je hebt een beetje tijd om te plannen. Maar ik denk dat als je uit de valstrikken komt … onze mening is dat eind mei en zeker eind juni veel van deze lockdowns zullen worden verlicht een aanzienlijke mate, “voegde hij eraan toe.

Sorrell haalde Nike aan, dat het gebruik van de Nike Training App in China in het laatste kwartaal met 80% zag toenemen, wat zich vervolgens vertaalde in hogere online verkopen. Toen winkels in het land weer open gingen, keerde het voetverkeer snel terug naar het niveau van vorig jaar en versnelde het digitale bedrijf verder. ‘Ik denk dat dit goede voorbeelden zijn van waar u aanpassingen maakt tijdens de blokkeringsperiode … en u profiteert ervan’, zei hij. Hij verwacht in sommige sectoren een V-vormig herstel en zei dat merken moeten profiteren van de relatief goedkope prijs van online media.

Online winkelen en tv-streaming zijn beide gestimuleerd naarmate mensen thuis blijven, en Sorrell verwacht dat de e-commerce-piek zich zal voortzetten. “(Unilever) zag een enorme toename in de acceptatie door de Chinese consumenten van online (winkelen) tijdens (het uitbreken van) SARS omdat ze voor het eerst essentials of boodschappen of wat dan ook online bestelden en ze zagen hoe gemakkelijk het was om te doen. Als je daar eenmaal bent met een account, blijf je het doen ‘, zei hij.

Sommige reclamebureaus zijn voorstander van het verhogen van marketinguitgaven tijdens recessie, met het idee dat reclame de verkoop stimuleert, maar voor Sorrell is deze aanpak sectorafhankelijk. “(In) de reclame- en marketingdienstensector (de) traditionele reactie op een recessie of crisis is uitgeven, uitgeven, uitgeven. Ik denk dat dat volkomen ongepast en onverantwoordelijk en onpraktisch is, eigenlijk wanneer klanten van ons door zo’n zware crisis gaan.”

Dit is een tijd waarin CEO’s vaker naar hun financiële leiders luisteren dan naar hun marketingchefs. “Er is, terecht, een onwil om te zien profiteren van deze situaties. En daarom hebben ze de neiging om afstand te nemen van merkgestuurde communicatie. Ze zullen doelgerichte communicatie doen, vaak gericht op bijvoorbeeld de inspanningen en het succes van eerstelijnswerkers, “voegde Sorrell toe, maar gaf toe:” Veel van die campagnes … zien er hetzelfde uit. Als je de logo’s of de namen van (het) bedrijf zou verwijderen, zou je niet weten welke ze waren. “

Wat betreft het leven bij S4 Capital na de pandemie, verklaarde Sorrell dat het bedrijf huurcontracten liet verhuren op een aantal van haar kantoren in Londen en New York. “We laten huurcontracten gedeeltelijk vallen omdat onze mensen ons vertellen dat ze liever thuis werken … Dus (na lock-out) zullen we veel flexibeler zijn in het woon-werkverkeer, zullen we veel flexibeler zijn in werkuren.” Hij verwacht ook minder te reizen. “Ik zal minder conferenties bijwonen. Ik zal me er meer van bewust zijn mijn tijd veel effectiever in te zetten.”