FINANCIEEL.com

Margrethe Vestager onder vuur voor het aannemen van een Amerikaans staatsburger

Margrethe Vestager onder vuur voor het aannemen van een Amerikaans staatsburger

Executive Vice President Margrethe Vestager beantwoordt vragen van wetgevers over het overwegen om een ​​topbaan in haar kabinet te geven aan een Amerikaans staatsburger.

Thierry Monasse | Getty Images Nieuws |

Europa’s machtige competitiechef, Margrethe Vestager, ligt onder vuur omdat ze een Amerikaanse burger heeft ingehuurd voor een van de topbanen van haar team.

Vestager, die al bijna 10 jaar onderzoeken naar Big Tech leidt, zal dinsdag vragen van Europese wetgevers beantwoorden nadat hij Fiona Scott Morton, een professor aan de Yale School of Management, heeft aangesteld als hoofdeconoom bij de Europese Commissie, de wetgevende macht van de EU. arm.

De zwaarste kritiek komt van Franse regeringsleden. Laurence Boone, de Franse secretaris voor Europa, zei op Twitter dat ze met Vestager over deze nominatie had gesproken en voegde eraan toe dat “Europa veel getalenteerde economen heeft”.

“We zijn onverwijld in dialoog gegaan met de commissie, zodat de benoemingen in overeenstemming zijn met onze Europese ambities”, zei ze.

Jean-Noël Barrot, de afgevaardigde van de Franse minister belast met de digitale transitie en telecommunicatie, zei ook via Twitter: “In een tijd waarin Europa begint aan de meest ambitieuze digitale regelgeving ter wereld, heeft de recente benoeming van de hoofdeconoom van de DG [directorates-general] Concurrentie is niet zonder legitieme vragen op te werpen.”

“Ik nodig de Europese Commissie uit om haar keuze te heroverwegen”, voegde hij eraan toe.

Toen CNBC contact opnam, benadrukte een woordvoerder van de commissie eerdere opmerkingen waarin de Brusselse instelling haar benoeming aankondigde: “Met een vooraanstaande academische achtergrond en tientallen jaren ervaring in economische analyse en mededingingsbeleid, bezit Fiona Scott Morton een diep begrip van marktdynamiek en regelgevende kaders.”

“Haar staat van dienst in het adviseren van overheidsinstanties benadrukt haar vermogen om strategische en geïnformeerde begeleiding te bieden bij complexe economische kwesties, waardoor ze zeer geschikt is om te adviseren over de economische aspecten met betrekking tot de beleidsontwikkeling en handhaving van mededingingsregels in de EU.”

EU-antitrustcommissaris Margrethe Vestager over digitale markten en de toekomst van technische regulering

Scott Morton heeft een bachelordiploma van Yale College en een PhD in economie van het Massachusetts Institute of Technology. Ze werkte tussen mei 2011 en december 2012 ook in economische analyse bij de antitrustafdeling van het Amerikaanse ministerie van Justitie. Een van de grootste problemen die aan de orde kwam, was echter haar ervaring als adviseur voor Big Tech.

Een groep Europese wetgevers schreef vorige week een brief aan Vestager waarin stond dat ze “met ontsteltenis kennis hadden genomen” van de benoeming.

“We maken ons grote zorgen over de tegengestelde opvattingen die ze publiekelijk heeft geuit en het mogelijke belangenconflict tussen haar nieuwe rol en haar eerdere functies bij grote Amerikaanse technologiebedrijven”, zeiden ze in de brief, gedeeld door één wetgever op Twitter.

Een woordvoerder van de commissie legde eerder uit dat er “een beperkt aantal aanmeldingen” waren. Scott Morton zal in september aan de nieuwe rol beginnen.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert