FINANCIEEL.com

Man aangeklaagd wegens vermeend Indiaas complot om Amerikaans staatsburger te vermoorden

Man aangeklaagd wegens vermeend Indiaas complot om Amerikaans staatsburger te vermoorden

Federale aanklagers hebben woensdag een aanklacht wegens huurmoord aangekondigd tegen een man die betrokken is bij een vermeend complot van een Indiase regeringsfunctionaris om een ​​Amerikaans staatsburger in New York City te vermoorden.

Nikhil Gupta, een 52-jarige Indiase staatsburger, wordt bij de federale rechtbank in Manhattan aangeklaagd voor twee aanklachten die verband houden met het uiteindelijk verijdelde moordcomplot, zo blijkt uit een onlangs openbaar gemaakte rechtszaak.

Gupta werd op 30 juni in Tsjechië gearresteerd op verzoek van de Amerikaanse regering.

De vervangende aanklacht die woensdagochtend werd onthuld, beweert dat Gupta door een niet bij naam genoemde Indiase functionaris is gerekruteerd om de moord op een politieke activist te orkestreren die een uitgesproken criticus is van de regering van het land.

Het vermeende doelwit, dat ook niet wordt genoemd in de aanklachtdocumenten, wordt door het ministerie van Justitie beschreven als een advocaat en activist, een Amerikaans staatsburger van Indiase afkomst en woonachtig in New York City. Nieuwsmedia, waaronder The New York Times en de Washington Post, hebben hem geïdentificeerd als Gurpatwant Singh Pannun, algemeen adviseur van de groep Sikhs for Justice.

De groep pleit voor de afscheiding van de Noord-Indiase deelstaat Punjab, de thuisbasis van een grote concentratie van de etnoreligieuze Sikh-minderheidsgroep. Volgens de DOJ heeft de Indiase regering het vermeende slachtoffer en zijn separatistische groepering al uit het land verbannen.

De Indiase regeringsfunctionaris die naar verluidt leiding gaf aan het moordcomplot, heeft zichzelf volgens de DOJ een ‘Senior Field Officer’ genoemd met verantwoordelijkheden op het gebied van ‘Veiligheidsbeheer’ en ‘Inlichtingen’.

Op aanwijzing van die functionaris nam Gupta contact op met een vermoedelijke criminele medewerker die hem kon helpen een huurmoordenaar te contracteren, aldus de DOJ. Maar de persoon waarmee Gupta contact opnam, was eigenlijk een undercover Amerikaanse wetshandhavingsagent, aldus de DOJ.

Volgens de DOJ bracht de undercoveragent Gupta in contact met een andere wetshandhavingsfunctionaris die zich voordeed als huurmoordenaar. Gupta zou vervolgens hebben geholpen bij het sluiten van een deal voor de Indiase regeringsfunctionaris om de vermeende huurmoordenaar $ 100.000 te betalen voor de moord.

De overheidsfunctionaris gaf persoonlijke informatie over het slachtoffer aan Gupta en vroeg om regelmatige updates over de voortgang van het moordcomplot, beweerde de DOJ. Rond juni gaf Gupta de vermeende huurmoordenaar de opdracht om de activist zo snel mogelijk te vermoorden – maar niet rond de tijd van de verwachte diplomatieke gesprekken tussen de VS en India, beweerde de DOJ.

Dezelfde maand werd een andere Indiase regeringscriticus en pleitbezorger voor het Sikh-separatisme, Hardeep Singh Nijjar, vermoord door gemaskerde schutters in British Columbia, Canada, merkte de DOJ op.

De dag na die moord zou Gupta tegen de undercover huurmoordenaar hebben gezegd dat Nijjar ‘ook het doelwit was’ en ‘we zoveel doelen hebben’. Gupta voegde eraan toe dat het “nu niet nodig is om te wachten” met het doden van het doelwit in New York City in het licht van de moord op Nijjar.

De Canadese premier Justin Trudeau zei in september dat er “geloofwaardige beschuldigingen” waren die de Indiase regering in verband brachten met de dood van Nijjar, een staatsburger van Canada.

De moord en de beschuldiging van Trudeau hebben de spanningen tussen India en Canada dramatisch onder druk gezet en geleid tot de uitzetting van diplomaten uit beide landen.

De ontdekking van het moordcomplot op Amerikaans grondgebied was voor de regering-Biden aanleiding om eerder dit jaar CIA-directeur William Burns en directeur van de Nationale Inlichtingendienst Avril Haines naar New Delhi te sturen, zo meldde The Washington Post eerder woensdag.

Het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken zei donderdag dat de Indiase regering op 18 november een ‘onderzoekscommissie op hoog niveau’ heeft bijeengeroepen om ‘alle relevante aspecten van de zaak’ te onderzoeken en heeft beloofd alle noodzakelijke vervolgmaatregelen te zullen nemen op basis van de bevindingen van de commissie. .

“We hebben al gezegd dat de VS tijdens de gesprekken met de VS over bilaterale veiligheidssamenwerking een aantal input heeft gedeeld met betrekking tot de relatie tussen georganiseerde criminelen, wapensmokkelaars, terroristen en anderen”, aldus het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

— Clement Tan van CNBC heeft bijgedragen aan dit rapport.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert