L’Oreal ogen na opsluiting haasten zich naar kapsalons

By admin

Details van make-upproducten backstage voorafgaand aan Le Defile L’Oreal Paris als onderdeel van Paris Fashion Week Womenswear Lente / Zomer 2018 op Avenue Des Champs Elysees op 1 oktober 2017

Kristy Sparow | Getty Images Entertainment | Getty Images

L’Oreal rekent erop dat consumenten zich terug haasten naar kapsalons om haar bedrijf te helpen snel te herstellen zodra de Europese en Amerikaanse coronavirusvergrendelingen zijn opgeheven, zei het donderdag, eraan toevoegend dat de verkoop van schoonheid al in China terugkeerde.

Net als leeftijdsgenoten is het Franse bedrijf, dat Garnier-shampoo en Lancome-crèmes maakt, getroffen door de sluiting van belastingvrije winkels, warenhuizen en salons op de luchthaven, aangezien landen de bewegingen van mensen beperken om de pandemie te bestrijden.

Volgens een onderzoek van Jefferies hebben de opsluitingsmaatregelen de verkoop van make-up aangetast, waarbij ongeveer 90% van de vrouwen hun cosmetische routines mijdt terwijl ze thuis werken.

Maar L’Oreal, qua verkoop het grootste schoonheidsbedrijf ter wereld, zorgde voor een positieve kijk ondanks een daling van 4,8% in vergelijkbare verkopen in het eerste kwartaal, wat een potentiële boost was voor sommige rivalen zoals het Amerikaanse Estee Lauder.

Het wees op een ommekeer in China, waar de verkoop in de periode van januari tot maart met 6,4% steeg en de lockdown-maatregelen zijn versoepeld.

Huid- en haarverzorgingsproducten deden het goed tijdens de opsluitingsperiode daar toen de verkoop van e-commerce steeg, zei L’Oreal Chief Executive Jean-Paul Agon, en er is nu ook vraag naar andere items, zelfs als sommige make-upproducten achterblijven als Chinese consumenten dragen gezichtsmaskers om weer aan het werk te gaan.

‘Het is natuurlijk geen grote stimulans om lippenstift te dragen’, vertelde Agon aan analisten.

“Zodra de winkels weer open gaan … Ik denk dat we weer terug zullen zijn op een consumptie die vergelijkbaar is met wat we eerder hebben gezien”, zei hij over andere landen.

L’Oreal heeft geen winstprognose voor 2020 gegeven en analisten verwachten dat de omzetdaling in het tweede kwartaal zal verergeren als de Europese en Amerikaanse sluitingen bijten. Maar de inkomsten uit China, L’Oreal’s grootste markt, zouden in de periode van april tot juni met meer dan 10% kunnen stijgen, zei Agon.

Het bedrijf levert ook producten voor professionele kappers, wat later dit jaar een lichtpuntje zou kunnen zijn, waarbij Agon een “dringende behoefte” aanhaalde die door veel vrouwen werd geuit om hun haarkleur bij te werken.

“Deze frustratie zal een sterke retourtrend creëren (naar salons)”, zei hij.

Nagelverzorging erin, nepbruin eruit

Schoonheidsbehandelingen zoals kapsels en harsen van wenkbrauwen waren de activiteiten waar mensen het meest naar uitkeken als de lockdowns zijn opgeheven, zo bleek uit onderzoek van consultancy Kantar vorige week.

Cosmeticabedrijven proberen ondertussen de verloren zaken goed te maken door meer online te verkopen.

Zalando, Europa’s grootste pure online moderetailer, zei donderdag dat beautyartikelen goed presteerden.

“We ontvangen driemaal zoveel bestellingen van huidverzorging, nagelverzorging, haarverzorging en schoonheidsaccessoires in vergelijking met dezelfde tijd vorig jaar”, zei een woordvoerster van Zalando, eraan toevoegend dat detoxproducten en kaarsen ook populair waren.

Niet alle producten voorzien echter in dezelfde vraag, en in tegenstelling tot Estee Lauder en Guerlain-eigenaar LVMH, die grotendeels gericht zijn op luxe cosmetica, heeft L’Oreal het voordeel dat het ook zijn lagere assortimenten verkoopt in supermarkten, die open blijven.

LVMH rapporteerde donderdag een sterkere daling van 18% in vergelijkbare inkomsten over het eerste kwartaal voor haar parfum- en cosmetica-activiteiten.

De Britse PZ Cussons zei dat de vraag naar Carex-handwas en Imperial-leerzeep enorm steeg vanwege de pandemie, maar producten zoals de nepbruine lijnen hadden het moeilijk.

L’Oreal’s omzet in het eerste kwartaal bereikte 7,2 miljard euro ($ 7,8 miljard), een daling van 4,3% op gerapporteerde basis ten opzichte van een kwartaal eerder, en een daling van 4,8% like-for-like, wat de effecten van acquisities en valutaschommelingen wegneemt.