Loeffler, Perdue krijgen een late boost van onroerend goed, Wall Street-donateurs

By Jernst van Waal

Republikeinse sens. Kelly Loeffler en David Perdue, die dinsdag in Georgië te maken hebben met krappe verkiezingen, hebben een late golf van donaties ontvangen van de vastgoed- en financiële sector.

Hun Democratische uitdagers, respectievelijk Raphael Warnock en Jon Ossoff, hebben anders genoten van een inzamelingsvoordeel in de races, die zullen bepalen of Democraten of de GOP een voorsprong zullen hebben in de Senaat.

Donoren op Wall Street dragen bij aan Perdue en Loeffler omdat ze zich zorgen maken dat een Democratische Senaat de verkozen president Joe Biden zou helpen om strengere regels voor de financiële sector te bewerkstelligen, zei een GOP-strateeg met klanten in de banksector. Deze persoon weigerde genoemd te worden om vrijuit te kunnen spreken.

Biden wil belastingen verhogen voor bedrijven en gezinnen die meer dan $ 400.000 verdienen.

Mike Novogratz, een financieel directeur met een externe inspanning die de twee Democraten in Georgië helpt, suggereerde eerder dat Wall Street Democratische donoren misschien niet veel hulp bieden aan Warnock en Ossoff.

“Het zal een geldoorlog worden”, zei Novogratz in november tegen CNBC nadat geen van de kandidaten 50% had ontvangen bij de verkiezingen, wat leidde tot een tweede ronde. “Dat gezegd hebbende, veel Wall Streeters houden van de gespleten regering”, voegde hij eraan toe.

De grote bijdragen van de financiële gemeenschap aan de twee Republikeinse kandidaten zijn een verschuiving ten opzichte van de presidentsverkiezingen, toen deze donoren samen meer dan $ 74 miljoen investeerden in Biden’s verkiezing tot president. Velen lieten het bod van Trump voor herverkiezing en zijn latere juridische poging om de verkiezingen ongedaan te maken, achterwege.

Al het geld dat in de campagnes en externe politieke actiecomités stroomt, heeft volgens gegevens van Ad Impact geleid tot bijna $ 490 miljoen aan tv-advertentie-uitgaven sinds 4 november. Sinds 28 december is er voor de twee races meer dan $ 100 miljoen uitgegeven aan tv-advertenties, zei Ad Impact.

Perdue, die tussen oktober en half december achterbleef in fondsenwerving achter zijn rivaal Ossoff, zag onlangs een golf van steun van leidinggevenden op het gebied van financiën en onroerend goed. Volgens de gegevens van de Federal Election Commission hebben minstens 30 leidinggevenden uit die bedrijfstakken tussen $ 1.000 en de maximale campagnebijdrage van $ 2.800 aan Perdue gegeven.

Perdue is onder de loep genomen voor een reeks aandelentransacties die soms leken samen te vallen met congresbriefings terwijl hij in belangrijke senaatscommissies zat. Perdue heeft wangedrag ontkend. De New York Times meldde in november dat sommige van Perdue’s beroepen onderwerp waren van een onderzoek van het ministerie van Justitie. Het team van Perdue zei destijds dat het ministerie van Justitie “senator Perdue vrijgesproken heeft van enig vergrijp”.

Hedgefonds-oprichter John Paulson gaf op 14 december $ 2800 aan Perdue’s campagne. Paulson werd beroemd tijdens de financiële crisis door short te gaan op de huizenmarkt.

Randal Nardone, mede-oprichter van investeringsmaatschappij Fortress, schonk diezelfde dag $ 2800 aan Perdue. Fortress heeft bijna $ 50 miljard aan activa onder beheer.

Edward Mule, de CEO van investeringsfirma Silver Point Capital, schonk op 22 december $ 5.600 aan Perdue. Diezelfde dag gaf Richard Kent Long, de senior vice-president van de privégevangenisgroep GEO Group, $ 1.000 aan Perdue.

Andere recente donoren van grote bedragen aan Perdue uit deze industrieën zijn onder meer Neal Aronson, een oprichter en managing partner van private equity-firma Roark Capital; Clifford Asness, medeoprichter van het hedgefonds AQR Capital Management; Glenn August, de CEO van investeringsmaatschappij Oak Hill Advisors; Steve Witkoff, de CEO van vastgoedgigant Witkoff Group, en John Lehman, de voorzitter van investeringsmaatschappij JF Lehman & Company.

Jane Goldman, die het onroerendgoedbedrijf Solil Management runt, gaf in de laatste twee weken van december $ 2.800 aan zowel Perdue als Loeffler. Forbes zegt dat Goldman $ 3 miljard waard is.

Ondertussen zag Loeffler’s campagne onlangs minstens een dozijn bijdragen komen van leidinggevenden in vergelijkbare functies. Ze is getrouwd met Jeffrey Sprecher, CEO van de Intercontinental Exchange, het moederbedrijf van de New York Stock Exchange. Sprecher gaf in 2020 $ 10 miljoen aan een pro-Loeffler super PAC, volgens het onpartijdige Center for Responsive Politics.

Loeffler kwam zelf onder de loep voor een reeks aandelentransacties aan het begin van de coronaviruspandemie, wat ertoe leidde dat het paar al hun individuele aandelen verkocht.

Eind december gaf Robert Grammig, een partner bij advocatenkantoor Holland & Knight, $ 2800 aan Loeffler. Grammig is gespecialiseerd in fusies en overnames en corporate governance.

Jared Yavers, een directeur bij Yellow Cab Holdings, gaf $ 2.500 aan Loeffler’s campagne op 21 december. Yellow Cab is een investeringsmaatschappij met een focus op onroerend goed.

Thomas Hauske Jr., uitvoerend voorzitter van Marshall Street Capital in Wisconsin, gaf twee dagen later $ 2.500 aan Loeffler’s campagne.

De democraten Warnock en Ossoff ontvingen eigen donaties van de vastgoed- en financiële sector, zij het in een lager tempo dan hun Republikeinse tegenstanders. Tussen de twee democraten hebben ze zich verenigd om in de laatste fasen van de race steun te ontvangen van bijna twee dozijn leidinggevenden op het gebied van financiën en huisvesting.

Karen Pritzker, een investeerder en miljardair-erfgenaam van het fortuin van de Pritzker-familie, gaf op 23 december $ 2800 aan Ossoff, zo blijkt uit de verslagen. Pritzker’s family office hielp bij het financieren van LaunchCapital, een start-up investeringsfonds.

Alan Pardee, managing partner bij Valor Equity Partners, gaf diezelfde dag $ 1.000 aan Ossoff.

George Van Amson, een vaste directeur bij Morgan Stanley, gaf $ 1.000 aan de campagne van Warnock op 14 december.

Vertegenwoordigers van alle vier de campagnes hebben niet gereageerd op verzoeken om commentaar.