lockdown-maatregelen verlengd met ten minste 3 weken

By admin

Een voetganger loopt op 2 april 2020 langs gesloten winkels in een lege Regent Street in Londen, terwijl het leven in Groot-Brittannië doorgaat tijdens de landelijke afsluiting van de strijd tegen de pandemie van het coronavirus.

Tolga Akmen

Groot-Brittannië verlengt de coronavirusvergrendelingsmaatregelen met nog eens drie weken, zei minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab donderdag.

Het besluit van de regering om de beperkingen op het gebied van onderdak te verlengen, volgde eerder op de dag op een ontmoeting met wetenschappers. Raab, die plaatsvervangt voor premier Boris Johnson, zei dat het aantal Covid-19-infecties niet voldoende is gedaald om het opheffen van de sluiting te rechtvaardigen.

“Elke wijziging van onze sociale afstandsmaatregelen zou nu een aanzienlijke toename van de verspreiding van het virus in gevaar brengen”, zei Raab op de dagelijkse persconferentie van de regering. ‘Dat zou een tweede piek van het virus bedreigen en het aantal doden aanzienlijk doen toenemen.’

In het Verenigd Koninkrijk gelden sinds 23 maart beperkingen op het openbare leven. Mensen hebben de opdracht gekregen om thuis te blijven, met uitzondering van beperkt winkelen – voor essentiële voeding en medische benodigdheden – en lichaamsbeweging.

Raab schetste vijf dingen die de regering wilde zien voordat hij de huidige vergrendelingsmaatregelen wilde aanpassen. Ze zijn als volgt:

  1. Dat de nationale gezondheidsdienst van het VK wordt beschermd, zodat deze de epidemie het hoofd kan bieden.
  2. Bewijs van een aanhoudende en consistente daling van de dagelijkse sterfgevallen door het virus.
  3. Betrouwbare gegevens die het besmettingspercentage aantonen, nemen af ​​tot “beheersbare niveaus”.
  4. Test- en persoonlijke beschermingsmiddelen in de hand.
  5. Vertrouwen dat aanpassingen aan de huidige maatregelen een tweede infectiepiek inhouden.

‘Dit is niet het moment om het coronavirus een tweede kans te geven’, zei Raab.

Het Office for Budget Responsibility waarschuwde eerder in de week dat de sluiting het Britse bruto binnenlands product in de periode april tot juni met 35% zou kunnen doen krimpen. De prognoses waren gebaseerd op de aanname dat de sluiting drie maanden duurt, gevolgd door nog eens drie maanden waarin de beperkingen gedeeltelijk worden opgeheven.

Andere Europese landen, zoals Spanje en Italië, zijn al begonnen met het geleidelijk versoepelen van hun lockdown-maatregelen. In Spanje zijn de bouw- en fabrieksarbeiders weer aan het werk gegaan, terwijl sommige regio’s in Italië de boekhandels en kinderkledingwinkels hebben heropend.

Duitsland heeft ook aangekondigd dat het enkele van zijn beperkingen zal opheffen. Kleine winkels mogen vanaf 20 april weer open, terwijl scholen op 4 mei hun deuren openen, met voorrang voor studenten die tentamens moeten afleggen. Massabijeenkomsten blijven echter tot 31 augustus verboden.