FINANCIEEL.com

‘Leuke’ werkcultuur kan giftig zijn, zegt NYU-professor

‘Leuke’ werkcultuur kan giftig zijn, zegt NYU-professor

Een giftige werkcultuur was een van de grootste boosdoeners achter de Grote Ontslag – waarbij tijdens het post-pandemische tijdperk grote aantallen werknemers hun baan opzegden of van loopbaan veranderden.

Maar sindsdien evolueren sommige bedrijven naar het andere uiterste van ‘een cultuur van aardigheid’, en dat zou net zo schadelijk kunnen zijn als toxiciteit, zei een sociaal psycholoog.

“Er is een enorme druk geweest op het gebied van welzijn en vriendelijkheid op het werk, aardig, empathisch en zorgzaam zijn – wat duidelijk goede eigenschappen zijn om te hebben,” vertelde Tessa West, die ook professor psychologie is aan NYU, aan CNBC Make It.

“Maar wat uiteindelijk gebeurt, is dat we vriendelijkheid op de een of andere manier hebben afgezet tegen duidelijke communicatie en confrontatie, zelfs als dat nodig is.”

De 'Grote Berusting' is mondiaal geworden – en het schudt de arbeidsmarkt voorgoed door elkaar

De meesten zijn het erover eens dat een werkplek giftig is wanneer deze respectloos, niet-inclusief, onethisch, moordend of beledigend is. Het tegenovergestelde van toxiciteit zijn echter geen regenbogen en zonneschijn, maar een veilige ruimte voor kritische feedback en gesprekken, zei West.

Weten hoe je eerlijke feedback kunt ontvangen en geven, is een “absoluut essentieel ingrediënt” voor loopbaanontwikkeling, voegde ze eraan toe.

“Er is een valse dichotomie van: als je kritisch bent, betekent dat dat je giftig bent. Positieve feedback? Dat is wat mensen willen,” zei West.

‘Maar aardig is niet altijd beter. Soms is aardig een politieagent.’

De verklikkerborden

Voor West is het grootste veelbetekenende teken van een ’te mooie’ werkplek wanneer er een overvloed aan ‘vriendelijke toenadering’ is.

“Vriendelijke ouvertures die super generiek zijn en op iedereen kunnen worden toegepast, zoals ‘Ze zijn mooi. Ze zijn geweldig om mee te werken.’ Ze zeggen eigenlijk niets”, legde ze uit.

“Dat is de grootste rode vlag voor een cultuur van aardigheid waar mensen niet de psychologische veiligheid voelen om over sterke en zwakke punten te praten.”

Ironisch genoeg is de grootste manier om psychologische veiligheid te vernietigen een cultuur van vriendelijkheid, omdat je niet echt weet wat iemand werkelijk denkt.

Dit kan ook leiden tot middelmatigheid, wat bestsellerauteur en Wharton-psycholoog Adam Grant als een van de vier hoofdzonden van werk beschouwt. Middelmatigheid is waar individuen relaties belangrijker vinden dan resultaten, legde hij uit in een podcast.

“Er is geen verantwoordelijkheid. Mensen zijn zo bezorgd om met elkaar overweg te kunnen dat ze uiteindelijk goed werk verspelen”, voegde Grant eraan toe.

“In middelmatigheid kun je, zelfs als je vreselijk werk levert, nog steeds vooruit komen zolang mensen je leuk vinden.”

West voegde eraan toe dat een cultuur van vriendelijkheid zich ook kan manifesteren in de vorm van passieve agressiviteit, waarbij slechte bedoelingen worden gemaskeerd door een glimlach.

Slimme mensen vermijden koste wat het kost deze 6 veelvoorkomende uitdrukkingen

Of erger nog, als uw manager gewend is om vriendelijke toenaderingen te geven, zal elke kritische feedback die hij van de C-suite ontvangt “aanvoelen als een lawine van negativiteit”.

“Omdat deze middenmanagers er helemaal niet aan gewend zijn, en ze niet weten hoe ze het moeten slikken, zal het hun psychologische zekerheid op het werk verminderen, het zal ze gek maken,” zei West.

“Ze micromanagen, ze bulldozen, ze doen al die rotzooi waarvan we weten dat het eigenlijk slecht gedrag op het werk is. Ze zullen de slechtste versie van zichzelf zijn.”

Begin met kleine vragen

Uiteindelijk creëert een cultuur van aardigheid onzekerheid omdat niemand en geen enkele werkplek “eigenlijk zo positief” is, zei West.

“Ironisch genoeg is de grootste manier om psychologische veiligheid te vernietigen, een cultuur van vriendelijkheid, omdat je niet echt weet wat iemand echt denkt,” voegde ze eraan toe.

West vergelijkt het met giftige positiviteit, wat de overtuiging is dat mensen altijd een positieve instelling moeten behouden, zelfs in een slechte situatie.

Er zijn drie soorten giftige collega's - hier leest u hoe u ermee omgaat

Een ’te leuke’ werkplek schaadt niet alleen de psychologische veiligheid, het kan ook schadelijk zijn voor je carrière.

“Uiteindelijk kan niemand van ons verbeteren zonder kritische feedback – je wordt niet beter in je werk en je leert niet hoe je mensen beter kunt managen”, legt West uit.

“Kritische feedback is niet: ‘Ik vind het niet leuk wat je hebt gedaan, dit is slecht.’ Kritische feedback is: ‘Zo heb je het gedaan. Laten we praten over hoe je het beter kunt doen.'”

Als je los wilt komen van een aardige cultuur, zei West dat je kunt beginnen met eerlijke, constructieve feedback voor jezelf te vragen.

Vraag om dingen die mensen niet bedreigend vinden, die niet echt in strijd zijn met de vriendelijkheidsnorm.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert