FINANCIEEL.com

Leider Hong Kong zweert 8 buitenlandse activisten ‘levenslang’ te vervolgen

Leider Hong Kong zweert 8 buitenlandse activisten ‘levenslang’ te vervolgen

Op deze foto uit augustus 2020 spreken pro-democratische wetgevers Ted Hui (Centrum L) en Lam Cheuk-ting (C) de pers toe buiten de West Kowloon Magistrates Court nadat ze op borgtocht vrij waren na hun arrestatie de dag ervoor in een politieoperatie gericht op de enorme protesten van vorig jaar.

Anthony Wallace | Afp |

De topman van Hongkong, John Lee, beloofde dinsdag acht pro-democratische activisten “levenslang” te vervolgen nadat ze het doelwit waren van arrestatiebevelen wegens vermeende schendingen van de nationale veiligheid.

“Het in gevaar brengen van de nationale veiligheid is een ernstig misdrijf en de [Hong Kong] de overheid zal de wet strikt handhaven. De regering zal alle wettelijke middelen gebruiken en deze criminelen, die de nationale veiligheid in gevaar brengen, naar ons beste vermogen ter verantwoording roepen … Zelfs als deze voortvluchtigen naar de uiteinden van de aarde gaan, zullen de autoriteiten deze criminelen levenslang achtervolgen”, zei Lee in het Kantonees. op een persconferentie in Hong Kong, volgens een vertaling van CNBC.

Lee zei dat overgave de enige oplossing voor hen is. “Anders worden ze levenslang achtervolgd, elke dag bang dat ze gearresteerd worden en in angst leven”, voegde hij eraan toe.

Maandag beschuldigde de politie van Hong Kong de acht buitenlandse activisten van overtredingen in het kader van de nationale veiligheidswet, waaronder buitenlandse collusie, ondermijning en aanzetten tot opvolging. De controversiële wet stuitte jarenlang op verzet voordat deze in 2020 aan Hong Kong werd opgelegd na langdurige anti-Chinese protesten het jaar ervoor.

Peking zei destijds dat de wetgeving gericht was op het verbieden van afscheiding, ondermijning van de staatsmacht, terroristische activiteiten en buitenlandse inmenging. Critici zijn van mening dat de veiligheidswet de autonomie ondermijnt die aan Hongkong is beloofd voor 50 jaar nadat het op 1 juli 1997 door het VK aan China werd overgedragen.

De politie heeft ook een beloning van 1 miljoen Hongkongse dollar (127.715 dollar) uitgeloofd voor informatie die leidde tot de arrestatie van elke activist en waarschuwde het publiek dat het illegaal is om hen enige vorm van financiële hulp te bieden.

De VS veroordeelden maandag de stap en zeiden dat “de extraterritoriale toepassing van de door Peking opgelegde Nationale Veiligheidswet een gevaarlijk precedent is dat de mensenrechten en fundamentele vrijheden van mensen over de hele wereld bedreigt.”

Het ministerie van Buitenlandse Zaken riep de regering van Hongkong ook op om de “premie” in te trekken en de internationale handhaving van de nationale veiligheidswet stop te zetten.

De Australische minister van Buitenlandse Zaken Penny Wong sprak “diepe bezorgdheid” uit terwijl de Britse minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly zei dat de Britse regering “geen enkele poging van China zal tolereren om individuen in het VK en daarbuiten het zwijgen op te leggen”.

“Het VK zal altijd het universele recht op vrijheid van meningsuiting verdedigen en opkomen voor degenen die het doelwit zijn”, zei hij in een verklaring.

De verdachten zijn activisten Nathan Law, Anna Kwok en Finn Lau, vakbondsman Mung Siu-tat, online commentator Yuan Gong-yi, voormalige wetgevers Dennis Kwok en Ted Hui, evenals advocaat en jurist Kevin Yam, die een Australisch staatsburger is. Veel Hongkongse activisten verlieten de stad nadat deze de nationale veiligheidswet had ingevoerd en zochten asiel in landen als de VS, het VK en Australië.

De aanklacht van de regering van Hongkong beschuldigt de activisten ook van het “aanzetten” van buitenlandse mogendheden om sancties op te leggen aan Hongkong en China.

“Ik heb geen buitenlandse overheidsfinanciering geaccepteerd en ben ook niet in dienst van overheidsinstanties. Ik accepteer geen bevelen of bevelen,” Law aldus op Twitter. “Als het ontmoeten van buitenlandse politici, het bijwonen van seminars en hoorzittingen ‘samenspannen met buitenlandse troepen’ zijn, zouden veel HK-functionarissen in juridische problemen moeten komen.”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert