FINANCIEEL.com

Laten we het hebben over de Dow

Laten we het hebben over de Dow

Handelaren werken op de vloer van de New York Stock Exchange tijdens de middaghandel op 18 juli 2023 in New York City.

Michael M.Santiago | Getty Images Nieuws |

Dit rapport komt uit de CNBC Daily Open van vandaag, onze nieuwe nieuwsbrief voor internationale markten. CNBC Daily Open brengt investeerders op de hoogte van alles wat ze moeten weten, waar ze ook zijn. Vind je het leuk wat je ziet? U kunt zich abonneren hier.

Wat je vandaag moet weten

Meer gemengde markten
Amerikaanse aandelen sloten vrijdag gemengd. De Nasdaq Composite was de enige grote index die daalde. De pan-Europese Stoxx 600 steeg met 0,3%, waarbij huishoudelijke goederen 1,2% bijdroegen aan de loodwinsten – mogelijk geholpen door het nieuws dat de detailhandelsverkopen in het VK in juni met 0,7% op maandbasis stegen, hoger dan de schatting van 0,2%.

Dag China, koop Tesla
De Ark Innovation ETF van Cathie Wood heeft aandelen die inkomsten genereren uit China volledig verlaten, zo onthulde de beroemde technologie-investeerder donderdag. Dat betekent dat aandelen als Tencent en KE Holdings uit zijn – en de posities van het fonds in de favoriete weddenschappen van Wood, zoals Tesla, Coinbase en Roku, worden verder geconsolideerd. Wood heeft misschien iets op het spoor: ARKK is dit jaar met meer dan 50% gestegen.

Groeiende Amerikaanse economie?
Morgan Stanley heeft zijn ramingen voor de Amerikaanse economie “aanzienlijk naar boven bijgesteld”. De bank verwacht dat het bbp in de eerste helft van dit jaar met 1,9% zal groeien, bijna vier keer de oorspronkelijke prognose van 0,5%. Voor de tweede helft verwacht de bank dat het bbp met 1,3% zal groeien, tegenover 0,6%. De Infrastructure Investment and Jobs Act van Joe Biden “zorgt voor een explosie van grootschalige infrastructuur”, schreef Ellen Zentner, de Amerikaanse hoofdeconoom van Morgan Stanley.

Vraag naar olie
De olieprijzen zouden in de tweede helft van het jaar kunnen stijgen omdat het aanbod de vraag niet kan bijhouden, zei secretaris-generaal van het International Energy Forum, Joseph McMonigle, tegen CNBC. “India en China samen zullen in de tweede helft van dit jaar goed zijn voor 2 miljoen vaten per dag van vraagherstel”, zei hij. McMonigle denkt echter dat de OPEC+ zal reageren op een “grote onevenwichtigheid in het aanbod”.

[PRO] Volgepakte week
Deze week staat vol met publicaties van economische gegevens en winstrapporten, en de Federal Reserve zal bijeenkomen om te beslissen over het pad van de Amerikaanse rentetarieven. Sarah Min van CNBC Pro legt uit wat analisten verwachten en hoe zij hun portefeuilles positioneren om de zware week het hoofd te bieden.

het komt neer op

Laten we het hebben over de Dow Jones industriële gemiddelde en waarom het het beter deed dan de S&P 500 en de Nasdaq-composiet vorige week.

Eerst de cijfers. De S&P en de Dow waren in wezen vlak, terwijl de Nasdaq Composite vrijdag 0,22% verloor. (Technisch gezien heeft de Dow er een winst van 0,01% uitgeperst om het een 10-daagse winning streak te geven, maar dat cijfer is zo verwaarloosbaar dat ik niet denk dat het de moeite waard is om er veel ophef over te maken.)

Op weekbasis steeg de S&P met 0,79%, de Nasdaq daalde met 0,57%, maar de Dow won een indrukwekkende 2,08%.

Een groot deel van het resultaat van de Dow was te danken aan de manier waarop de index is samengesteld en berekend. Het bevat slechts 30 aandelen, ogenschijnlijk gekozen om de bredere Amerikaanse economie te vertegenwoordigen. Om een ​​voorbeeld te geven, Goldman Sachs En JPMorgan Chase banken vertegenwoordigen; Appel En Microsoft opdagen voor technologie; Nike En Proctor & Gamble staan ​​voor consumptiegoederen.

Het andere belangrijke verschil van de Dow met de S&P en Nasdaq is dat het prijsgewogen is, dat wil zeggen: hoe duurder het aandeel, hoe groter de invloed ervan op de index. Omgekeerd zijn de andere twee grote indices kapitalisatie-gewogen, wat betekent dat hoe hoger de totale waarde van het totale aantal aandelen van het bedrijf, hoe meer invloed het heeft bij het verplaatsen van de index.

Laten we nu eens kijken naar de voorraadbewegingen van vrijdag.

Nvidia zakte 2,66%. Het heeft een marktkapitalisatie van meer dan $ 1 biljoen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit de grootste negatieve impact had op zowel de S&P als de Nasdaq. De Dow? De index bevat niet eens Nvidia, dus het werd gespaard.

De Dow daarentegen profiteerde van winsten in bedrijven zoals VerenigdeGezondheid en Goldman Sachs. Hun aandelenkoersen zijn hoog – respectievelijk ongeveer $ 500 en $ 350 per aandeel – maar hun totale marktkapitalisatie is relatief laag. Die winsten zouden niet veel registreren op de S&P en Nasdaq, maar stimuleerden de Dow.

Wat betekent dit allemaal? Eerlijk gezegd: niet veel. Volgens de berekeningen van CNBC zijn de Dow en de S&P de afgelopen 15 jaar 94% van de tijd in dezelfde richting gegaan. Dus hoewel het waar is dat de belangrijkste indices de laatste tijd uiteenlopen – afgezien van deze week leidt de Nasdaq dit jaar met een stijging van 34%, de S&P 18% en de Dow een magere 6% – op de lange termijn zou het niet echt moeten uitmaken welke index je volgt. De les hier? Beschouw kortetermijnuitbarstingen niet als langetermijntrends.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert