FINANCIEEL.com

Lagarde belooft actie van de ECB als zowel de winst als de lonen stijgen

Lagarde belooft actie van de ECB als zowel de winst als de lonen stijgen

Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB).

Bloomberg | Bloomberg |

De president van de Europese Centrale Bank, Christine Lagarde, zei vrijdag dat de bank niet zal “wachten” als er een gelijktijdige stijging van de winst en de lonen is gezien de aanhoudend hoge inflatie in de regio.

De eurozone kampt al ongeveer een jaar met hoge inflatie, in de eerste plaats vanwege de recordhoge energiekosten en meer recentelijk de sterk stijgende voedselprijzen.

Volgens voorlopige gegevens is de totale inflatie de afgelopen maanden gedaald van 6,1% in mei naar 5,5% in juni. Desalniettemin blijft het ruim boven het doel van de ECB van 2% en verwacht de centrale bank niet dat het voor 2026 onder het doel zal vallen.

Als zodanig is de ECB waakzaam voor risico’s die de trend zouden kunnen keren en de inflatie verder zouden kunnen opdrijven, inclusief winstmarges.

“De recente periode van hoge inflatie ging niet gepaard met een daling van de winstmarges van bedrijven, die in sommige gevallen zelfs toenamen, vooral wanneer de vraag naar goederen en diensten groter was dan het aanbod. Tegelijkertijd zijn ook de lonen sterker gestegen dan verwacht, ‘ zei Lagarde in een interview met de Franse krant La Provence.

Een gelijktijdige verhoging van beide zou inflatierisico’s aanwakkeren, en we zouden niet werkeloos toekijken bij dergelijke risico’s

Christine Lagarde

ECB-voorzitter

Er bestaat bezorgdheid dat sommige bedrijven hun prijzen meer verhogen dan nodig is om hogere kosten te compenseren, waardoor hun winstmarges – en mogelijk inflatie – toenemen. Bovendien zullen werknemers, die ook met hogere prijzen worden geconfronteerd bij de aankoop van goederen, aandringen op meer loonsverhogingen.

Lagarde zei dat het belangrijk was om te weten of bedrijven van plan zijn hun marges te verkleinen, “wat normaal is gebeurd tijdens eerdere perioden van hoge inflatie, of dat we een verdubbeling zullen zien, zowel in marges als in lonen.”

“Een gelijktijdige toename van beide zou inflatierisico’s aanwakkeren, en we zouden niet werkeloos toezien tegenover dergelijke risico’s”, voegde Lagarde eraan toe.

Centrale banken besteden steeds meer aandacht aan deze kwestie uit de vrees dat bedrijven profiteren van hogere prijzen en de inflatiedruk verder aanwakkeren. Uit gegevens van het Internationaal Monetair Fonds bleek in juni dat de helft van de stijging van de Europese inflatie in de afgelopen twee jaar te danken was aan hogere bedrijfswinsten.

Het IMF waarschuwde destijds dat bedrijven mogelijk kleinere winsten moeten accepteren om de inflatie weer op het goede spoor te krijgen.

Tijdens een persconferentie in juni zei Lagarde dat haar team “hardere monetaire beleidsmaatregelen zal nemen” om ervoor te zorgen dat er geen verdere inflatoire druk uit de bedrijfswinsten komt.

“Je stelde me echt specifiek de vraag of bedrijven en arbeid – en ik gebruik die term op een generieke, allesomvattende manier – de voorwaarden zullen vinden waaronder ze niet bijdragen aan het aanwakkeren van nog meer inflatie die ons zou oproepen om hardere monetaire beleidsmaatregelen nemen. Dit is de veronderstelling die we maken”, zei ze vorige maand.

“Ik denk dat het economisch verantwoord is, het is rationeel, maar mensen zijn natuurlijk mensen. zeker van zijn in hun discussie is dat de Europese Centrale Bank alle nodige maatregelen zal nemen om de inflatie terug te brengen naar 2%.”

ECB-president Christine Lagarde: Niet genoeg bewijs zien dat de onderliggende inflatie aan het dalen is

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert