Site pictogram Financieel.com

Koningin Elizabeth annuleert geweergroeten voor haar verjaardag

Een bericht van de Britse koningin Elizabeth II wordt weergegeven op een scherm in Piccadilly Circus, terwijl de verspreiding van de coronavirusziekte (COVID-19) doorgaat, Londen, Groot-Brittannië, 8 april 2020.

Hannah McKay | Reuters

De Britse koningin Elizabeth heeft gevraagd dat er dinsdag geen saluutschoten zijn ter gelegenheid van haar verjaardag, zei een verslaggever van ITV News op Twitter, waarin ze zei dat de vorst het niet gepast vond in het licht van de coronaviruscrisis.

Geweergroeten, waarbij vanuit verschillende locaties in Londen blanco schoten worden afgevuurd, worden meestal door de koninklijke familie gebruikt om speciale gelegenheden zoals jubilea en verjaardagen te markeren. De 94e verjaardag van de koningin is op 21 april.

Verslaggever Chris Ship haalde een bron uit Buckingham Palace aan: “Hare Majesteit was erop gebrand dat er geen speciale maatregelen werden getroffen om saluutschoten toe te staan, omdat ze dat in de huidige omstandigheden niet gepast vond.”

Ship zei dat het de eerste keer zou zijn dat een dergelijk verzoek was ingediend in haar 68-jarige regeerperiode.

Buckingham Palace reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

Groot-Brittannië bevindt zich op of nabij het hoogtepunt van een uitbraak van het coronavirus waarbij al meer dan 14.000 mensen zijn omgekomen – het op vier na hoogste nationale dodental van een pandemie die verband houdt met ten minste 150.000 doden wereldwijd.

“We zullen de verjaardag van Hare Majesteit niet op een speciale manier vieren” dit jaar vanwege de #coronavirus-crisis “, citeerde Ship de bron.

Buckingham Palace zei vorige maand dat een parade ter gelegenheid van de officiële verjaardag van de koningin, die in juni wordt gevierd, niet door zou gaan in zijn traditionele vorm in het licht van beperkingen op sociale bijeenkomsten.

Mobiele versie afsluiten