FINANCIEEL.com

Koning Charles krijgt loonsverhoging na herziening van de financiën van de koninklijke familie

Koning Charles krijgt loonsverhoging na herziening van de financiën van de koninklijke familie

Koning Charles III in Camberley, Engeland.

Dan Kitwood | Getty Images Vermaak |

LONDEN — De hoeveelheid geld die door de Britse regering aan de Britse koninklijke familie wordt gegeven, zal de komende jaren naar verwachting “aanzienlijk toenemen”, volgens de laatste herziening van de jaarlijkse Sovereign Grant.

Ambtenaren van de Schatkist zeiden donderdag dat het deel van de winst van het Crown Estate dat aan het koningshuis wordt betaald, vanaf volgend jaar zal worden teruggebracht tot 12%, in vergelijking met het huidige tarief van 25%.

Ondanks de procentuele verlaging betekent een onverwachte stijging van de winst dat de koninklijke familie op het punt staat meer geld te ontvangen dan in voorgaande jaren.

Het bedrag dat als soevereine subsidie ​​wordt toegekend, is gekoppeld aan de winst die wordt gegenereerd door het kroonlandgoed, dat alle erfelijke activa van de vorst dekt, inclusief grote stukken land en uitgestrekte delen van de Britse kustlijn en zeebodem.

De portefeuille is volgens het kroondomein in totaal £ 16 miljard ($ 20,5 miljard) waard en genereerde “aanzienlijke extra inkomsten” uit de offshore windfaciliteiten die eigendom zijn van de koninklijke familie.

De overheidssubsidie, die is gebaseerd op de winst die twee jaar vóór het betreffende boekjaar is gegenereerd, was dit jaar £ 86,3 miljoen waard – ongewijzigd ten opzichte van het jaar ervoor.

Volgens het laatste rapport van de koninklijke trustees over de soevereine schenking zal de koninklijke familie naar verwachting tussen 2023 en 2024 ongeveer £ 1,04 miljard uit het kroonlandgoed genereren en tussen 2024 en 2025 £ 1,05 miljard.

Bij de nieuwe formule van 12% betekent dit dat de monarchie £ 124,8 miljoen zou kunnen ontvangen in 2025 tot 2026 en £ 126 miljoen het volgende jaar.

Keurmerk van de overheid

De “royal trustees” die verantwoordelijk zijn voor het berekenen hoeveel geld de koninklijke familie zou moeten ontvangen, zijn onder meer de Britse premier Rishi Sunak en minister van Financiën Jeremy Hunt.

De curatoren zijn “tevreden dat deze verwachte stap omhoog in het Grant-niveau passend is”, aldus de review, nadat de financiering in voorgaande jaren op een stabiel niveau was gebleven.

Het handhaven van de subsidie ​​​​op het oude niveau heeft de onderhoudswerkzaamheden aan de koninklijke eigendommen “beperkt”, aldus de recensie.

De curatoren voegden eraan toe dat het vorige cijfer van 25% “niet langer passend” was, aangezien de netto-inkomstenwinst van de koninklijke familie meer dan £ 1 miljard zou kunnen bedragen, wat betekent dat een verlaging van 25% “aanzienlijk meer zou zijn dan de behoeften van het huishouden”.

De subsidiebeoordeling schetste ook dat de overheidssubsidie, en hoe deze wordt berekend, zal worden beoordeeld vóór het boekjaar 2027/28, maar dankzij de zogenaamde “gouden ratel”-clausule die in 2011 is ingevoerd, kan de financiering voor de koninklijke familie toenemen als de winst stijgt, maar kan niet lager zijn dan in het voorgaande jaar.

Bezwaren tegen de monarchie

De subsidiebeoordeling schetst ook hoe het geld zal worden gebruikt, inclusief onderhoud van de koninklijke residentie, arbeidskosten voor huishoudelijk personeel en koninklijke reizen voor officiële verplichtingen, zowel in het VK als in het buitenland.

De koninklijke familie ontvangt sinds 1760 officieel financiering van de Britse regering en dit werd in 2012 geconsolideerd in de soevereine subsidie.

Organisaties die kritiek hebben op de koninklijke familie hebben zich uitgesproken tegen de verhoogde financiering, evenals de manier waarop het Britse ministerie van Financiën de informatie presenteerde.

“De bewering dat de Sovereign Grant 24 miljoen pond lager zal zijn, is schromelijk misleidend”, zei Graham Smith, CEO van Republic, een campagnegroep tegen de monarchie, in een persbericht.

“De subsidie ​​zal hetzelfde blijven, terwijl de koninklijke uitgaven zullen stijgen, zoals de meeste jaren… De regering en het paleis misleiden het publiek”, voegde de groep eraan toe.

Noch Buckingham Palace, noch de Schatkist reageerden onmiddellijk op het verzoek van CNBC om commentaar.

– Sam Meredith en Ruxandra Iordache van CNBC hebben bijgedragen aan dit rapport.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert