Kolanovic van JPMorgan ziet correctie, harde landing

By Jernst van Waal

Marko Kolanovic van JPMorgan legt uit waarom hij dat is "ronduit negatief" op voorraden

Marko Kolanovic van JPMorgan onthoudt zich van de rally van begin 2023.

In plaats daarvan zet de bekende Institutional Investor zich schrap voor een correctie van 10% of meer in de eerste helft van dit jaar, waarbij hij investeerders vertelt dat hij “ronduit negatief” is op de markt.

gerelateerd beleggingsnieuws

S&P 500 botst tegen de trendlijn van de bearmarkt die het in het verleden heeft gedwarsboomd

CNBC Pro

“Fundamenten verslechteren. En de markt is aan het stijgen. Dus dat moet op een gegeven moment botsen,”
de belangrijkste marktstrateeg van het bedrijf en co-hoofd van het wereldwijde onderzoek vertelde dinsdag aan CNBC’s “Fast Money”.

Kolanovic verlaagde vorige week de blootstelling van zijn bedrijf aan aandelen tot onderwogen. In een recente notitie waarschuwde hij dat de markt momenteel geen recessie inprijst. Zijn basisscenario is een harde landing.

“De kortetermijnrente is de afgelopen zes maanden sterk veranderd en zal waarschijnlijk nog wat hoger gaan en daar blijven”, zei hij. “De consument nam veel schulden. De rente ging omhoog. De consument was veerkrachtig, en dat was vorig jaar een soort van onze stelling… Maar naarmate de tijd vordert, zijn ze steeds minder veerkrachtig.”

Kolanovic, die door Institutional Investor voor de twaalfde keer is gerangschikt als de nummer één aandelenstrateeg, noemt lastige trends in recente belangrijke economische gegevens – waaronder ISM-diensten, detailhandelsverkopen en de Philadelphia Fed Survey als redenen om bearish te worden.

“We denken dat de dingen eerst naar het zuiden gaan en veel erger worden”, zei Kolanovic.

Maar toch, de tech-zwaar Nasdaq is tot dusver dit jaar met meer dan 8% gestegen, en de S&P 500 is bijna 5% gestegen. Het sloot dinsdag op 4.016,95.

Hij somt positieve ontwikkelingen op, waaronder de heropening van China na Covid-19-lockdowns en een zwakkere dollar voor marktenthousiasme. Kolanovic gelooft dat ze hebben bijgedragen aan het creëren van een verhaal, hoe erger we achter de rug hebben en dat er vorig jaar “op de een of andere manier magische wijze” een recessie is ontstaan.

“Ik denk gewoon niet dat we deze economie tegen een tarief van 5% kunnen laten functioneren”, zei Kolanovic, die opmerkte dat private equity en venture capitalists niet kunnen bestaan ​​in dit soort omgeving. “Iets zal moeten toegeven, en de Fed zal moeten terugdeinzen.”

En het zou dit jaar kunnen gebeuren als een renteverlaging.

“Op een gegeven moment zullen ze dat doen [the Fed] hou het tegen. De grote vraag is dus waar. Is het [the S&P at] 3.600? 3.400? 3.200? We hebben geen sterke overtuiging. Maar we denken dat lager de richting is, “zei hij. “Meestal is er een besmetting of iets dat onverwachts gebeurt.”

Kolanovic lijsten Schatkist obligaties en contant geld als levensvatbare schuilplaatsen voor nu.

Vrijwaring