Klimaatverandering bedreigt de wereldvrede: VN-Veiligheidsraad

Een bewoner met een kind loopt langs puin uit beschadigde huizen nadat orkaan Iota op zaterdag 21 november 2020 aan land kwam op het eiland Providencia, Colombia.

Bloomberg | Bloomberg | Getty-afbeeldingen

Klimaatverandering vormt de “grootste bedreiging” voor de wereldwijde vrede en veiligheid, hoort de VN-Veiligheidsraad dinsdag.

Premier Boris Johnson moet de VN-Veiligheidsraad waarschuwen dat tenzij de wereldwijde gemeenschap “dringende maatregelen neemt om de klimaatverandering aan te pakken, de wereld het conflict, ontheemding en onveiligheid dreigt te verergeren”, zei de regering in een verklaring.

Het VK heeft momenteel een voorzitterschap van een maand van de Raad, die is belast met het waarborgen van internationale vrede en veiligheid. Haar permanente leden zijn China, Frankrijk, Rusland, het VK en de VS. Johnson zal de groep om 13.30 uur Londense tijd toespreken.

Vooruitlopend op de sessie zei Johnson dat de Raad “de taak heeft om de grootste bedreigingen voor de wereldwijde vrede en veiligheid aan te pakken, en dat is precies wat klimaatverandering vertegenwoordigt … een opwarmende planeet leidt tot onzekerheid. “

Hij voegde eraan toe dat “in tegenstelling tot veel zaken waar de Raad zich mee bezighoudt, dit er een is waarvan we precies weten hoe we deze moeten aanpakken” en dat we door kwetsbare landen te helpen zich aan te passen aan klimaatverandering en de wereldwijde uitstoot terug te brengen tot netto nul, niet alleen de overvloedige biodiversiteit zullen beschermen. van onze planeet, maar zijn welvaart en veiligheid. “

De bekende natuuronderzoeker en tv-persoonlijkheid David Attenborough zal dinsdag ook de Raad toespreken. Hij zei in een eind maandag gepubliceerde verklaring dat “als we de uitstoot met voldoende kracht terugdringen, we misschien toch de omslagpunten vermijden die de op hol geslagen klimaatverandering niet te stoppen zullen maken.”

Hij zei dat de aanstaande VN-klimaatveranderingsbijeenkomst, bekend als COP26, die in november in Glasgow zal plaatsvinden, de “laatste kans zou kunnen zijn om de noodzakelijke stap voorwaarts te maken”.

“Als we klimaatverandering en het verlies van natuur objectief beschouwen als wereldwijde veiligheidsdreigingen – en dat zijn ze inderdaad ook – dan kunnen we alsnog proportioneel en op tijd handelen”, zei hij.

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres en de Soedanese klimaatactivist Nisreen Elsaim zullen de Veiligheidsraad dinsdag ook live informeren.

Voorafgaand aan de sessie merkte het VK op dat “de gevolgen van klimaatverandering al over de hele wereld voelbaar zijn, waarbij de effecten van stijgende temperaturen en extreme weersomstandigheden de verplaatsingen van de bevolking dwingen en concurrentie creëren om de steeds schaarser wordende natuurlijke hulpbronnen. 12 zijn het meest kwetsbaar voor stijgende temperaturen op aarde en zijn al in conflict. “

Het VK van zijn kant heeft zich er wettelijk toe verbonden om tegen 2050 netto nulemissies te bereiken en heeft beloofd de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met ten minste 68% te verminderen – de sterkste vermindering van alle grote economieën.

Naast de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad zijn er 10 niet-permanente leden gekozen voor een termijn van twee jaar. Deze leden zijn momenteel Estland, India, Ierland, Kenia, Mexico, Niger, Noorwegen, St. Vincent en de Grenadines, Tunesië en Vietnam.

Wereldwijde inspanningen om klimaatverandering aan te pakken staan ​​hoog op de agenda van de internationale gemeenschap, hoewel milieudeskundigen vrezen dat er te weinig en te laat wordt gedaan om het probleem te bestrijden.

De VS is ‘s werelds op een na grootste uitstoter van broeikasgassen, na China. Onder de regering van president Joe Biden is het land nu officieel weer toegetreden tot het klimaatakkoord van Parijs, een baanbrekend pact tussen landen om de CO2-uitstoot te verminderen, nadat ze zijn vertrokken onder voormalig president Donald Trump.

Plaats een reactie