Kamala Harris werd beëdigd als vice-president van de Verenigde Staten

Kamala Devi Harris werd woensdag beëdigd als de eerste vrouwelijke, zwarte en Zuid-Aziatische Amerikaanse vice-president van het land.

Ze legde haar eed af vlak voordat Joe Biden zou worden beëdigd als de 46e president van het land.

Sonia Sotomayor, Amerika’s eerste Latina rechter van het Hooggerechtshof, legde de vice-presidentiële ambtseed af aan Harris.

Harris en Biden erven op de inauguratiedag een land dat wordt geconfronteerd met de Covid-crisis, een economische neergang en eisen voor raciale gerechtigheid.

Harris is een dochter van Jamaicaanse en Indiase immigranten en heeft gedurende haar hele carrière geschiedenis geschreven.

Als Amerikaanse senator voor Californië was Harris, 56, de tweede zwarte vrouw en de eerste Zuid-Aziatische Amerikaan die in de bovenkamer diende. Voorafgaand aan haar ambtsperiode in de Senaat was Harris de eerste vrouwelijke, zwarte en Zuid-Aziatische Amerikaanse procureur-generaal van Californië. Harris diende ook als officier van justitie van San Francisco.

Harris rende naar president in de Democratische voorverkiezingen van 2020 voordat hij toetrad tot het ticket van Biden. Haar staat van dienst als officier van justitie leidde soms tot kritiek van progressieve pleitbezorgers voor hervorming van het strafrecht, hoewel Harris heeft gezegd dat ze vanuit die rollen naar hervormingen heeft gezocht. Harris botste met Biden tijdens het eerste democratische debat en bekritiseerde zijn staat van dienst op het gebied van raciale rechtvaardigheidskwesties.

Harris, alumna van Howard University en lid van Alpha Kappa Alpha, is ook de eerste vice-president die is afgestudeerd aan een historisch zwarte universiteit en lid is van een historisch zwarte Griekse brievenorganisatie.

Na haar eigen inauguratie zal Harris drie barrière-doorbrekende senatoren zweren in haar nieuwe rol als president van de bovenkamer.

Alex Padilla, door de Californische democratische gouverneur Gavin Newsom aangesteld als de opvolger van Harris, wordt de eerste Latino senator van de staat. Na een competitieve tweede verkiezing in januari, zal eerwaarde Raphael Warnock de eerste zwarte senator uit Georgië zijn en Jon Ossoff de eerste joodse senator uit de staat Peach.

De nieuwe Democratische senatoren zullen een 50-50 verdeling creëren tussen de twee partijverkiezingen in de Senaat, waardoor de Democraten een kleine meerderheid krijgen met Harris als de bindende stem.

Tijdens het campagnespoor herinnerde Harris zich vaak een bericht dat haar moeder, Shyamala Gopalan, tegen haar had gezegd: ‘Je bent misschien de eerste die veel dingen doet, maar zorg ervoor dat je niet de laatste bent.’

Plaats een reactie