FINANCIEEL.com

JPMorgan, Citi, Goldman hebben dit jaar de prognoses voor het Chinese BBP een paar keer verlaagd

JPMorgan, Citi, Goldman hebben dit jaar de prognoses voor het Chinese BBP een paar keer verlaagd

Werknemers laden goederen voor export op een kraan in een haven in Lianyungang, provincie Jiangsu, China, 7 juni 2019.

Reuters

BEIJING – Internationale investeringsfirma’s hebben hun prognoses voor het Chinese BBP dit jaar tot nu toe bijna elke maand gewijzigd, waarbij JPMorgan sinds januari zes aanpassingen heeft doorgevoerd.

Dat is volgens CNBC-analyse van de notities van de firma’s. JPMorgan reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

gerelateerd beleggingsnieuws

Het cijferseizoen in China is nog maar net begonnen.  Hier zijn enkele winnaars om naar te kijken

CNBC Pro

De Amerikaanse investeringsbank verlaagde onlangs haar prognose voor het Chinese bbp in juli tot 5%, tegen 5,5% eerder.

Dat kwam samen met verlagingen deze maand door Citi en Morgan Stanley tot 5%.

De gemiddelde voorspelling onder zes door CNBC bestudeerde bedrijven staat nu op 5,1%, dicht bij de “ongeveer 5%” doelstelling die Beijing in maart aankondigde.

De laatste prognose van Citi markeert de vierde wijziging van het bedrijf dit jaar. Morgan Stanley heeft zijn prognose slechts één keer aangepast sinds deze in januari werd vastgesteld.

In diezelfde periode wijzigde Nomura haar voorspelling vier keer, terwijl UBS deze drie keer bijstelde en Goldman Sachs twee keer de prognose wijzigde.

China wil naar een nieuw groeimodel, zegt HSBC

De investeringsbanken hebben hun prognoses begin dit jaar meestal naar boven bijgesteld na het aanvankelijke herstel van China, na drie jaar van strikte Covid-controles.

Kwartaal-op-kwartaal herzieningen

De laatste bezuinigingen komen omdat recente economische gegevens wijzen op een tragere groei dan verwacht, en de autoriteiten weinig geneigd zijn tot grootschalige stimuleringsmaatregelen. Het bbp in het tweede kwartaal steeg met 6,3% ten opzichte van een jaar geleden en miste daarmee de groei van 7,3% die door Reuters ondervraagde analisten hadden voorspeld.

De tegenvaller in de BBP-groei in het tweede kwartaal is echter te wijten aan officiële herzieningen van China’s kwartaal-op-kwartaalgroei vorig jaar, volgens Logan Wright en een team van Rhodium Group.

Het resulterende lage cijfer helpt Beijing om zich sterk te maken voor ondersteuning van de economie, aldus de analisten in een rapport van 17 juli. “Begrijp wat u ziet in de bbp-gegevens van dit jaar: dit zijn kunstmatig geconstrueerde verhalen voor verschillende doelgroepen, geen rapporten over de economische prestaties van China.”

Het Nationaal Bureau voor de Statistiek reageerde niet onmiddellijk op het verzoek van CNBC om commentaar.

In plaats van meerdere datalezingen vrij te geven, publiceert het bureau relatief snel na het einde van de periode het driemaandelijkse bbp en brengt vervolgens herzieningen uit.

Het statistiekbureau heeft ook openbare verklaringen afgelegd over het straffen van lokale overheden voor het vervalsen van gegevens. De juistheid van officiële gegevens in China is al lang in het geding.

Goldman Sachs nam vrijdag nota van de seizoensherzieningen, maar handhaafde zijn prognose van 5,4% voor de groei van China. “Op internet denken we niet dat de verrassingen consistent of groot genoeg zijn om onze groeiprognose voor China dit jaar ingrijpend aan te passen.”

Niet-officiële gegevens

Onderzoekers hebben gezocht naar alternatieven om de groei te meten.

Eén organisatie is het in de VS gevestigde China Beige Book, dat beweert regelmatig bedrijven in China te ondervragen om rapporten over de economische omgeving uit te brengen.

Eerder dit jaar toonden de gegevens van het bedrijf “aan dat er geen golf van wraakuitgaven of een bombastisch herstel was”, zei Shehzad Qazi, de in New York gevestigde directeur van China Beige Book.

“Wall Street’s voorspellingen van blockbuster-groei in China waren eerst gebaseerd op hype, en vervolgens versterkt door China’s opgeblazen bbp-afdrukken tot begin 2023.”

Qazi getuigde deze maand tijdens een hoorzitting van het Amerikaanse House Select Committee van de Chinese Communistische Partij.

Investeringsbankonderzoek wordt vaak de ‘verkoopkant’ genoemd, omdat het bedoeld is om kopers te informeren over financiële producten en bedrijfsaandelen.

In het geval van China wees Qazi erop dat “investeringsbanken niet alleen worden gestimuleerd om een ​​’China booming’-verhaal te verkopen, maar gezien hun zakelijke belangen in China, zijn ze ook niet bereid om standpunten te publiceren die kunnen worden gezien als kritisch over de Chinese economie. “

Institutionele voorspellingen

De Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds publiceerden ook regelmatig economische prognoses voor China en andere landen. Hun rapportageschema betekent echter dat voorspellingen mogelijk niet volledig overeenkomen met de huidige economische situatie.

In juni verhoogde de Wereldbank haar prognose voor de groei van China dit jaar tot 5,6%, tegen 4,3% eerder.

Het Internationaal Monetair Fonds verhoogde in april zijn prognose voor het BBP van China tot 5,2%, tegen 4,4% eerder. Deze maand merkte de woordvoerder op dat de groei in China vertraagt, en zei dat een “bijgewerkte prognose” zou worden weerspiegeld in de volgende World Economic Outlook van het IMF.

Chinese functionarissen hebben de afgelopen weken benadrukt dat het land op schema ligt om zijn jaarlijkse groeidoelstelling van ongeveer 5% te halen.

Van de zes investeringsfirma’s waar CNBC naar keek, was de hoogste Chinese bbp-prognose tot dusver dit jaar het cijfer van 6,4% van JPMorgan – toen de bank alleen al in april voor de tweede keer corrigeerde.

In totaal bedroeg het bereik van de prognoses van het bedrijf 1,4 procentpunten, het meeste van alle prognoses in de CNBC-analyse.

Verder kijken dan 2023

Hoewel bedrijven en investeerders onzekerheid hebben geuit over het economische traject van China op korte termijn, verwachten analisten dat de groei in de op een na grootste economie ter wereld op de langere termijn nog steeds zal aantrekken.

“Al met al zijn er aanwijzingen voor een cyclisch herstel van de Chinese economie begin 2024, zelfs zonder enige zinvolle beleidsondersteuning in de tweede helft van 2023”, aldus de analisten van Rhodium.

Ze zeiden dat, gegeven vier kwartalen, een gestaag herstel van de consumptie van huishoudens de werkgelegenheid in de dienstensector zou moeten helpen stimuleren, terwijl de industriële voorraden in de loop van de tijd waarschijnlijk moeten worden aangevuld.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert