Site pictogram Financieel.com

JPM winst 4Q 2021

Jamie Dimon, CEO van JP Morgan, luistert terwijl hij wordt voorgesteld tijdens de lunch van de Boston College Chief Executives Club in Boston, Massachusetts, VS, op 23 november 2021.

Brian Snyder | Reuters

JPMorgan Chase boekte een winst die de verwachtingen van analisten overtrof, dankzij beter dan verwachte kredietverliezen en doordat de kredietgroei terugkeerde naar delen van de bedrijfsactiviteiten van het bedrijf.

Hier zijn de cijfers:

  • Winst: $ 3,33 per aandeel, versus geschatte $ 3,01, volgens Refinitiv.
  • Inkomsten: $ 30,35 miljard, tegen een schatting van $ 29,9 miljard.

De aandelen van de bank daalden 3% in premarket-handel. JPMorgan zei dat het een netto voordeel van $ 1,8 miljard haalde uit het vrijgeven van reserves voor kredietverliezen die zich nooit hebben voorgedaan; zonder die stijging van 47 cent per aandeel zou de winst $2,86 per aandeel zijn geweest.

“De economie blijft het redelijk goed doen ondanks tegenwind in verband met de Omicron-variant, inflatie en knelpunten in de toeleveringsketen”, zei CEO Jamie Dimon in de release. “Krediet blijft gezond met uitzonderlijk lage netto afschrijvingen, en we blijven optimistisch over de economische groei in de VS.”

Stimuleringsprogramma’s van de overheid tijdens de pandemie zorgden ervoor dat consumenten en bedrijven in de problemen kwamen, wat resulteerde in een stagnerende groei van de kredietverlening en Dimon ertoe aangezet vorig jaar te zeggen dat de kredietgroei “uitdagend” was.

Maar analisten hebben gewezen op een herstel in het vierde kwartaal, gedreven door de vraag van bedrijven en creditcardleners. Ze zullen dat graag zien terugkomen in de resultaten van JPMorgan, omdat dat, samen met de verwachte renteverhogingen van de Federal Reserve, de twee belangrijkste aanjagers zijn van de winstgevendheid van de sector.

Analisten kunnen de bank ook vragen stellen over de impact van haar recente beslissing om de kosten voor rood staan ​​in te perken. JPMorgan zei vorige maand dat het klanten een respijtperiode zou geven om de punitieve vergoedingen te vermijden, een stap die samen met andere veranderingen een “niet onbelangrijke” klap voor de omzet zal hebben.

JPMorgan chief operating officer Daniel Pinto zei vorige maand tijdens een conferentie dat de handelsinkomsten in het vierde kwartaal op weg waren naar een daling van 10%, gedreven door een daling van de vastrentende activiteit vanaf recordniveaus. Compensatie daarvan is een verwachte stijging van 35% in de kosten van investeringsbankieren, zei hij.

De bank werd vorige maand gedwongen om $ 200 miljoen aan boetes te betalen om de aanklacht te schikken dat haar Wall Street-divisie werknemers toestond om berichten-apps te gebruiken om de wetten op het bijhouden van gegevens te omzeilen.

De aandelen van JPMorgan zijn dit jaar met 6,2% gestegen, waarmee ze achterblijven bij de stijging van 11,6% van de KBW Bank Index.

Dit verhaal ontwikkelt zich. Kom terug voor updates.

Mobiele versie afsluiten