Jongeren zeggen dat klimaatangst hun dagelijks leven beïnvloedt

By Jernst van Waal

fizkes | iStock | Getty Images

LONDEN – Een wereldwijde studie heeft uitgewezen dat jonge mensen “diep psychisch lijden” lijden als gevolg van klimaatverandering en het niet reageren van de overheid op de crisis.

Ongeveer 45% van de 10.000 jongeren die in 10 landen werden ondervraagd voor de studie, die dinsdag werd gepubliceerd, zei dat angst en verdriet over de klimaatcrisis hun dagelijks leven en hun vermogen om te functioneren beïnvloedden.

Driekwart van de respondenten tussen 16 en 25 jaar vond de “toekomst beangstigend”, terwijl 64% van de jongeren zei dat regeringen niet genoeg deden om een ​​klimaatcrisis te voorkomen.

Bijna tweederde van de jongeren voelde zich verraden door regeringen en 61% zei dat regeringen hen, de planeet of toekomstige generaties niet beschermden.

De studie, die het eerste grootschalige onderzoek in zijn soort zou zijn, werd geleid door onder meer academici van de Britse University of Bath en het Stanford Centre for Innovation in Global Health. Het staat onder peer review in het tijdschrift The Lancet Planetary Health.

“Zulke hoge niveaus van leed, functionele impact en gevoelens van verraad zullen onvermijdelijk gevolgen hebben voor de geestelijke gezondheid van kinderen en jongeren”, waarschuwden de auteurs van de studie.

Ze voegden eraan toe dat, hoewel klimaatangst op zich misschien geen psychische aandoening is, “de realiteit van klimaatverandering naast het falen van de overheid om op te treden chronische, langdurige en mogelijk onontkoombare stressoren zijn; omstandigheden waarin geestelijke gezondheidsproblemen zullen verergeren.”

Caroline Hickman, een onderzoeker van de University of Bath Climate Psychology Alliance en mede-hoofdauteur van de studie, zei dat angst bij kinderen een “volledig rationele reactie was gezien de ontoereikende reacties op klimaatverandering die ze van regeringen zien.”

Bovendien zei Liz Marks, een hoofddocent van de Universiteit van Bath en een andere co-hoofdauteur van de studie, dat het “schokkend was om te horen hoe zoveel jonge mensen van over de hele wereld zich verraden voelen door degenen die verondersteld worden hen te beschermen” .”

“Dit is het moment om de waarheid onder ogen te zien, naar jonge mensen te luisteren en dringend actie te ondernemen tegen klimaatverandering”, voegde ze eraan toe.

Jongeren uit landen in het Zuiden maakten zich meer zorgen over de klimaatcrisis, waarbij 92% in de Filippijnen de toekomst omschreef als ‘beangstigend’. 81% van de ondervraagde jongeren in Portugal uitte echter ook deze bezorgdheid, het hoogste percentage van de Global North-landen die in het onderzoek waren opgenomen. Portugal heeft de afgelopen jaren te midden van hogere temperaturen een toename van bosbranden gezien.

Los daarvan bleek uit gegevens die eind augustus door het Britse marktonderzoeksbureau Ipsos Mori werden gepubliceerd, dat de publieke bezorgdheid over klimaatverandering en vervuiling tot recordniveaus was gestegen. Dit was gebaseerd op een onderzoek onder meer dan 1.000 Britse volwassenen, waaruit bleek dat 38% van de 55-plussers zich waarschijnlijk zorgen maakte over het milieu, tegenover 24% van de Britten in de leeftijd van 18-34 jaar.