FINANCIEEL.com

Johns Hopkins-econoom Steve Hanke

Johns Hopkins-econoom Steve Hanke

Econoom Steve Hanke zegt dat het 'inflatieverhaal geschiedenis is' voor de VS

Volgens veteraan-econoom Steve Hanke heeft de VS geen inflatieprobleem meer.

“Ik denk dat het inflatieverhaal verleden tijd is. Een reden daarvoor is dat de geldhoeveelheid in de Verenigde Staten op jaarbasis met min 4% is gekrompen”, zegt Hanke, een professor toegepaste economie aan de Johns Hopkins University. vertelde CNBC’s “Street Signs Asia” op donderdag.

“Dat hebben we sinds 1938 niet meer gezien”, zei Hanke. “Veranderingen in de geldhoeveelheid veroorzaken veranderingen in de prijsindex en inflatie.”

Prijzen worden weergegeven in een supermarkt op 1 februari 2023 in New York City.

Leonardo Muñoz | Corbis-nieuws |

De Amerikaanse inflatie voor juni was woensdag met 3% lager dan verwacht, de kleinste jaar-op-jaar stijging in twee jaar. De kernindex van de consumentenprijzen, die volatiele voedsel- en energieprijzen uitsluit, steeg met 4,8% ten opzichte van een jaar geleden en met 0,2% maand-op-maand.

De meest recente gegevens zouden de Federal Reserve wat bewegingsruimte kunnen geven terwijl de centrale bank haar rentebeleid navigeert.

De Amerikaanse producentenprijsindex wordt later op donderdag verwacht. Als het ook laat zien dat de prijzen dalen, zou dat het besluit van de Fed om de cyclus van renteverhogingen binnenkort te beëindigen, verder kunnen beïnvloeden.

Volgens de CME FedWatch-tool wedden handelaren dat er een kans van 92,4% is dat de Fed de rente tijdens haar vergadering in juli ongewijzigd zal houden.

“Toen de inflatie aan de gang was en brulde, brulde de producentenprijsindex eerst en daarna de consumentenprijsindex. En als laatste ging de kern geleidelijk als een slak omhoog”, zei Hanke.

Vergeet alle propaganda die we horen – dat de voorzitter van de Federal Reserve een moeilijk probleem heeft, dat dit een lang gevecht gaat worden, dat de zaken plakkerig zijn, enzovoort. Dingen zijn niet plakkerig.

Steve Henk

Hoogleraar, Johns Hopkins-universiteit

“Nu hebben we de zaak omgedraaid en de producentenprijsindexen vallen als een baksteen. De consumentenprijsindex valt als een baksteen. En de kern blijft ver achter,” zei hij, eraan toevoegend: “We Dat zal allemaal afnemen zolang ze doorgaan met kwantitatieve verkrapping.”

Beleidsmakers van centrale banken kijken meer naar de kerninflatie, die nog steeds ruim boven de jaarlijkse doelstelling van de Fed van 2% ligt.

Maar Hanke merkte op dat als de Fed doorgaat “te blijven doen wat ze doen”, het “bereik van 2% vrij snel” kan bereiken.

“Vergeet alle propaganda die we horen – dat de voorzitter van de Federal Reserve een moeilijk probleem heeft, dat dit een lang gevecht gaat worden, dat de zaken plakkerig zijn, enzovoort. De dingen zijn niet plakkerig”, merkte de professor op.

– Jeff Cox van CNBC heeft bijgedragen aan dit artikel

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert