FINANCIEEL.com

John Kerry handhaaft de ‘stabiliteit’ tussen de VS en China tijdens een symbolisch bezoek aan Peking

John Kerry handhaaft de ‘stabiliteit’ tussen de VS en China tijdens een symbolisch bezoek aan Peking

De Amerikaanse klimaatgezant John Kerry en de Chinese premier Li Qiang wonen op 18 juli 2023 een bijeenkomst bij in de Grote Hal van het Volk in Peking.

Florence Lo | Afp |

BEIJING – Tijdens het derde officiële bezoek van de VS op hoog niveau aan China in ongeveer een maand tijd, benadrukte de speciale gezant van de VS voor klimaat John Kerry de inspanningen om de bilaterale relatie te stabiliseren.

“Nu zijn we op een plek waar we, dankzij de inspanningen van president Biden en president Xi om de relatie te stabiliseren, nu, naar ik hoop, vooruitgang kunnen boeken tussen nu en de bijeenkomst in de VAE, in december, van COP 28, ‘ zei Kerry dinsdag in de openingstoespraak tijdens een ontmoeting met de Chinese premier Li Qiang.

Ongeveer een week eerder had Li een ontmoeting met de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen in hetzelfde gebouw. Eind juni had de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken daar ook een ontmoeting met de Chinese president Xi Jinping.

Het bezoek van Blinken bracht een dooi in de steeds frigidere betrekkingen waarin klimaatbesprekingen, een van de weinige gebieden van samenwerking, zelfs tijdelijk zijn opgeschort.

De VS en China zijn ook de grootste vervuilers ter wereld. De afgelopen weken zijn de temperaturen wereldwijd tot recordhoogtes gestegen.

We hopen nu dat dit het begin kan zijn van een nieuwe definitie van samenwerking en het vermogen om de verschillen tussen ons op te lossen.

John Kerrie

Chinese premier

De wereld staat voor grote “uitdagingen” bij het reageren op klimaatverandering, zei Li.

“Het is de taak van China, de Verenigde Staten en zelfs alle landen ter wereld om de coördinatie te versterken met consensus en snelheid van handelen”, zei hij, volgens een officiële vertaling van zijn opmerkingen in het Mandarijn.

Eerder op dinsdag benadrukte Kerry ook stabiliteit in zijn ontmoeting met China’s topdiplomaat, Wang Yi.

“Biden is zeer toegewijd aan stabiliteit binnen deze relatie en ook om samen inspanningen te leveren die een aanzienlijk verschil kunnen maken in de wereld”, zei Kerry.

“Onze hoop is nu dat dit het begin kan zijn van een nieuwe definitie van samenwerking en het vermogen om de verschillen tussen ons op te lossen.”

De klimaatbesprekingen tussen de VS en China werden tijdelijk opgeschort nadat de toenmalige voorzitter van het Huis, Nancy Pelosi, in augustus vorig jaar Taiwan bezocht en de woede van Peking opwekte.

China beschouwt het democratisch zelfbestuurde eiland als een deel van zijn grondgebied.

De spanningen tussen de VS en China hebben ook hun weerslag gehad op de technologie, met de inspanningen van de VS om de toegang van China tot hoogwaardige halfgeleidertechnologie te beperken.

“Natuurlijk valt het streven naar samenwerking op het gebied van klimaatverandering onder de grotere reikwijdte van de betrekkingen tussen China en de VS”, zei Wang, volgens een CNBC-vertaling van het Mandarijn.

Hij zei dat de twee landen hun problemen konden oplossen zolang de dialoog gebaseerd was op “gelijkheid” en met “wederzijds respect”.

John Kerry bespreekt hervatte diplomatie met China en de vooruitzichten voor klimaatherstel

Na de laatste Amerikaanse hoge officiële bezoeken aan Peking, wordt verwacht dat hoge Chinese functionarissen de VS op een niet nader bepaalde datum zullen bezoeken.

Sinds Kerry zondag in Peking aankwam, heeft hij zich geconcentreerd op gesprekken met zijn klimaattegenhanger Xie Zhenhua. Kerry vertrekt woensdag.

Delen van vergaderingen die toegankelijk waren voor de pers waren gespannen.

Tijdens de ontmoeting met de Chinese premier bracht Kerry een paar dagen eerder een rapport naar voren van een temperatuurmeting van 52°C (125,6°F) in China. Li kwam tussenbeide om te vragen of het afkomstig was van een officieel weerbericht of “kleine” media, en of het een lezing vanaf de grond of vanuit de lucht was.

“Oh. Nou, misschien niet,” zei Kerry. Hij zei dat hij het nieuws op tv had gezien en zei dat zijn punt ging over de mate van verandering en voorspellingen voor de toekomst.

Het door de staat gerunde China News Agency zei maandag dat een “automatisch” geregistreerde temperatuur van een lokaal weerstation aantoonde dat de gemeente Sanbao in Xinjiang op zondag een recordhoogte van 52,2°C bereikte.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert