FINANCIEEL.com

John Kerry bezoekt Peking nu de klimaatbesprekingen tussen de VS en China weer op gang komen

John Kerry bezoekt Peking nu de klimaatbesprekingen tussen de VS en China weer op gang komen

De Amerikaanse klimaatgezant John Kerry (L) gebaart terwijl hij spreekt naast China’s speciale klimaatgezant Xie Zhenhua (R) tijdens een sessie op de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum in Davos op 24 mei 2022.

Fabrice Cofrini | Afp |

BEIJING — John Kerry, de speciale presidentiële gezant voor klimaat, zal volgens aankondigingen van de VS en China van 16 tot 19 juli een bezoek brengen aan Peking.

“Tijdens ontmoetingen met [People’s Republic of China] Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wil secretaris Kerry samen met de VRC de klimaatcrisis aanpakken, ook met betrekking tot het vergroten van de implementatie en ambitie en het bevorderen van een succesvolle COP28.

Kerry’s reis is de derde keer in een maand tijd dat een hooggeplaatste Amerikaanse functionaris naar China is afgereisd voor besprekingen.

Hoewel de bijeenkomsten nog geen concrete actie hebben opgeleverd, markeren ze een hervatting van de persoonlijke communicatie die wegviel als gevolg van de pandemie en geopolitieke spanningen.

Minister van Financiën Janet Yellen beëindigde zondag een vierdaagse reis naar Peking. Staatssecretaris Antony Blinken bezocht Peking eind juni, maanden nadat hij oorspronkelijk in februari naar Peking zou reizen.

Blinken stelde zijn aanvankelijke plannen uit na nieuws over een vermeende Chinese spionageballon boven het Amerikaanse luchtruim. Peking beweert dat het een weerballon was die uit koers was geblazen.

Verwacht dat China de export van metalen, waaronder zeldzame aardmetalen, verder zal beperken, zegt mijnbouwbedrijf

Hoewel de reis van Blinken naar China leidde tot een algemeen akkoord over de noodzaak om het aantal vluchten tussen de twee landen te vergroten, zei de staatssecretaris dat hij er niet in was geslaagd de militair-militaire communicatie te herstellen.

“Het is duidelijk in het belang van beide landen om elke vorm van misrekening te voorkomen, vooral militair”, zei Blinken dinsdag in een interview met Andrea Mitchell van MSNBC, volgens een transcriptie van het ministerie van Buitenlandse Zaken. “Dus dat is iets waar we naar blijven zoeken.”

Blinken voegde de “lange discussies” toe die hij en Yellen hadden besproken, waar de VS en China “diepe meningsverschillen” hebben, evenals samenwerkingsgebieden. “Dat gaat zo door”, zei hij.

Een gebied van samenwerking

De VS en China hebben opgemerkt dat ze kunnen samenwerken op het gebied van klimaat en de macro-economie. De klimaatbesprekingen werden opgeschort nadat de toenmalige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, in augustus Taiwan bezocht. Haar reis had Peking boos gemaakt, dat het democratisch zelfbestuurde eiland als een deel van zijn grondgebied beschouwt.

Nadat de Amerikaanse president Joe Biden en de Chinese president Xi Jinping elkaar in november persoonlijk ontmoetten, hervatten de twee landen de communicatie over klimaatkwesties.

Xie Zhenhua, de speciale klimaatgezant van China, woonde in april een virtuele bijeenkomst bij van het door de VS geleide Major Economies Forum on Energy and Climate, volgens een lezing van het Witte Huis. Xie woonde in november ook een door de VS geleid evenement bij op COP 27 in Egypte, zei Kerry in een lezing.

Met betrekking tot zijn aanstaande reis naar Peking hebben de VS en China niet gespecificeerd welke Chinese functionarissen Kerry zou ontmoeten.

De twee partijen zijn van plan “van gedachten te wisselen over samenwerking om klimaatverandering aan te pakken”, zei het Chinese ministerie van Ecologie en Milieu in een verklaring.

Stijgende wereldwijde temperaturen

De gemiddelde nationale temperatuur in juni was 0,7 graden Celsius (33 graden Fahrenheit) hoger dan een jaar geleden – en volgens de China Meteorological Administration de op één na heetste van de maand die teruggaat tot 1961.

De dagelijkse temperatuurpieken in Beijing zijn de afgelopen weken bijna 37,8 graden Celsius (100 graden Fahrenheit) of meer geweest. Verschillende delen van het land hebben ook te maken gehad met hevige regenval of gewaarschuwd voor plotselinge overstromingen.

Ondertussen hebben bosbranden in Canada als gevolg van recordhitte en droogte rokerige lucht over New York en andere Amerikaanse steden gestuurd.

Kerry, staatssecretaris tijdens de regering-Obama, werd in 2021 speciaal presidentieel gezant voor klimaat toen Biden werd ingehuldigd.

Openbaarmaking: NBCUniversal is het moederbedrijf van MSNBC en CNBC.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert