Joe Biden werd beëdigd als 46e president van de Verenigde Staten

Joseph Robinette Biden Jr. werd woensdag de 46e president van de VS en voltooide de meest ontmoedigende machtsoverdracht in de recente Amerikaanse geschiedenis.

De 78-jarige Democraat, ingehuldigd in een versterkt Washington onder de schaduw van de coronaviruspandemie, legde de ambtseed af in het Capitool van de VS in het bijzijn van een schaarse tweedelige menigte. Hij komt het Witte Huis binnen precies twee weken nadat een gepeupel, ontstoken door zijn voorganger, Donald Trump, het Capitool bestormde, de overgang naar Biden’s regering verstoorde en vijf mensen dood achterliet.

Biden legde de ambtseed af van opperrechter John Roberts van het Hooggerechtshof, met zijn linkerhand op een familiebijbel. Nadat hij president was geworden, verklaarde hij: “De democratie heeft gezegevierd.”

‘Op deze heilige grond waar, slechts een paar dagen geleden, geweld het fundament van het Capitool probeerde te doen schudden, komen we samen als één natie, onder God, ondeelbaar, om de vreedzame overdracht van macht uit te voeren zoals we die al meer dan twee eeuwen hebben gedaan , ‘Zei Biden.

Joe Biden wordt beëdigd als de 46e president van de Verenigde Staten aan het westfront van het Capitool in Washington, 20 januari 2021.

Kevin Lamarque | Reuters

Biden, de oudste Amerikaanse president, wordt geconfronteerd met wervelende crises terwijl hij en vicepresident Kamala Harris de macht overnemen. Op 56-jarige leeftijd wordt ze de eerste vrouw, de eerste zwarte Amerikaan en de eerste Zuid-Aziatische Amerikaan die vice-president wordt.

Biden zal proberen de grootste vaccinatie-inspanning in de geschiedenis van de VS te stroomlijnen om een ​​virus te beheersen dat in het hele land meer dan 400.000 levens heeft geëist. Hij wil een economie stimuleren waarin ongeveer 18 miljoen mensen een werkloosheidsuitkering ontvangen en voedselbanken in decennia een ongeziene vraag ervaren.

“Bij het werk dat voor ons ligt, hebben we elkaar nodig. We hebben al onze kracht nodig om deze donkere winter door te komen”, zei de president.

Biden zal proberen een brede agenda te implementeren terwijl hij door een land navigeert waar miljoenen mensen, waaronder leden van het Congres, de desinformatie van Trump voedden met de legitimiteit van zijn overwinning bij de verkiezingen in november. In zijn inaugurele rede zei de president dat het land “de cultuur moet verwerpen waarin de feiten zelf worden gemanipuleerd en zelfs gefabriceerd”. Biden riep de Amerikanen op “de waarheid te verdedigen en de leugens te verslaan”.

De Democraat Biden won het presidentschap in november bij zijn derde poging. Zijn eerste poging kwam tijdens de presidentiële cyclus van 1988, gevolgd door een primair verlies voor zijn toekomstige baas Barack Obama in 2008.

Biden diende twee termijnen als vice-president van Obama van 2009 tot 2017. Hij nam de baan aan na 36 jaar in de Senaat als vertegenwoordiger van Delaware, een staat waar Biden heeft gezegd ‘zal worden geschreven op [his] hart. ‘Biden trad toe tot de senaat toen hij 30 was.

De president was vorig jaar de persoon die het best uitgerust was om Trump te verslaan. Binnen zijn partij ontstond de bezorgdheid dat zijn reputatie op het gebied van raciale gerechtigheid en het sociale vangnet hem onvoorbereid lieten om de uitdagingen van het land aan te gaan. Biden beloofde “de ziel van Amerika te herstellen” en beklemtoonde de presidentiële benoeming van zijn partij na vroege struikelblokken.

Tragedie en mededogen

Biden voerde campagne tijdens de pandemie en wilde blijk geven van medeleven dat door tragedie was opgebouwd. Hij vertelde vaak over de dood van zijn eerste vrouw, Neilia, en jonge dochter, Naomi, bij een auto-ongeluk in 1972, en over het overlijden van zijn volwassen zoon Beau aan hersenkanker in 2015.

Biden komt het kantoor binnen en probeert de pijn van de pandemie in te dammen. Hij pauzeerde tijdens zijn opmerkingen voor een moment van stilte om de Amerikanen te herkennen die stierven aan het virus, en vroeg het land om “hen te eren door een volk en een natie te worden waarvan we weten dat we het kunnen en moeten zijn”.

In samenwerking met kleine meerderheden in het Huis en de Senaat, zal Biden eerst proberen een coronavirus-hulppakket van $ 1,9 biljoen aan te nemen. Andere prioriteiten zijn onder meer gezondheidszorg, immigratie en klimaatverandering – waarvan hij sommige op zijn eerste werkdag zal beginnen met uitvoeringsbesluiten.

Biden zei dat het land “zal worden beoordeeld op hoe we deze trapsgewijze crises van onze tijd zullen oplossen” – de pandemie, bedreigingen voor de democratie, systemisch racisme, economische ongelijkheid en klimaatverandering.

De Democraat tijdens zijn campagne beweerde dat hij Republikeinen voor zijn zaak kon winnen, vooral vanwege zijn relaties in de Senaat. De komende twee jaar zullen zijn macht testen in een op Trump gerichte GOP. Democraten hebben 10 Republikeinse stemmen nodig om de meeste wetgeving in de kamer goed te keuren.

De schaduw van Trump

Trumps aanwezigheid doemde op tijdens de ceremonies van de dag. Hij werd de eerste president sinds Andrew Johnson in 1869 die niet aanwezig was bij de inauguratie van zijn opvolger.

Hij vertrok donderdagochtend van het Witte Huis naar Florida, uren voordat Biden zijn ambtseed aflegde. Nadat hij korte opmerkingen had gemaakt aan aanhangers, steeg Trump op in Air Force One, terwijl Biden een katholieke mis bijwoonde met gemaskerde Democratische en Republikeinse congresleiders.

Trump’s onderbevelhebber, Mike Pence, Senate Majority Leader Mitch McConnell, R-Ky., En House Minority Leader Kevin McCarthy, R-Calif., Woonden de inauguratie bij. Net als de voormalige presidenten Obama, George Bush en Bill Clinton.

McCarthy, House Minority Whip Steve Scalise, R-La., En senator Ted Cruz, R-Texas, behoorden tot de wetgevers die tegen het tellen van Biden’s overwinning in het Congres stemden, uren na de Capitol-aanval, en woonden vervolgens zijn inauguratie bij.

De inhuldiging vond plaats met een kleinere menigte, gezichten bedekt om de verspreiding van het virus te vertragen. De opstand van 6 januari, waarbij enkele relschoppers het Capitool binnendrongen en riepen om “Hang Mike Pence op te hangen”, leidde tot verscherpte beveiliging.

De straten rond het Capitool waren woensdag gesloten. Meer dan 25.000 leden van de Nationale Garde patrouilleerden in Washington tijdens een machtsvertoon.

De Nationale Garde onderzocht de troepen uit bezorgdheid over bedreigingen van binnenuit en verwijderde twee mensen wegens “ongepaste” opmerkingen en nog eens 10 om andere redenen.

Dit verhaal ontwikkelt zich. Controleer de updates.

Abonneer je op CNBC op YouTube.

Plaats een reactie