J&J Covid-vaccinontvangers kunnen beter Pfizer of Moderna-booster krijgen, suggereert NIH-studie

By Jernst van Waal

Pfizer-BioNTech Covid-19-vaccins in een bejaardentehuis in Worcester, Pennsylvania, VS, op woensdag 25 augustus 2021.

Hannah Beier | Bloomberg | Getty Images

Johnson & Johnson Covid-19-vaccinontvangers kunnen beter een booster-injectie krijgen van Pfizer of Moderna, suggereerde een langverwachte Amerikaanse studie woensdag.

De studie van de National Institutes of Health over het “mixen en matchen” van Covid-vaccins omvatte meer dan 450 volwassenen die een van de drie regimes hebben gekregen die momenteel in de Verenigde Staten beschikbaar zijn: J&J’s, Moderna’s of Pfizer’s. Het onderzoek is nog niet door vakgenoten beoordeeld.

Vrijwilligers werden in groepen verdeeld en kregen een extra injectie van hun originele vaccin of een booster van een ander bedrijf. Antilichaamniveaus werden twee weken en vier weken nadat de boosters waren gegeven gemeten.

Alle combinaties verhoogden de antilichaamspiegels, hoewel de boosters van Pfizer en Moderna het beste leken te werken. Mensen die een boosterdosis van het Moderna- of Pfizer-vaccin kregen, hadden volgens de studie vaker een viervoudige toename van hun antilichaamrespons dan degenen die een extra dosis J&J kregen.

De studie toonde aan dat ontvangers van de originele vaccins van Moderna of Pfizer gemakkelijk derde doses konden verwisselen; de resultaten waren ongeveer hetzelfde. Vrijwilligers die oorspronkelijk het J&J-vaccin kregen, lijken een betere immuunrespons te hebben gekregen als ze een booster van Pfizer of Moderna kregen.

“Deze gegevens suggereren dat als een vaccin wordt goedgekeurd of geautoriseerd als booster, een immuunrespons zal worden gegenereerd, ongeacht het primaire Covid-19-vaccinatieregime”, schreven onderzoekers in het onderzoek.

De bevindingen zullen naar verwachting worden gepresenteerd tijdens een belangrijke vergadering van de adviescommissie voor vaccins van de Food and Drug Administration op vrijdag.

Dit is een verhaal in ontwikkeling. Kom terug voor updates.