FINANCIEEL.com

Jim Cramer’s gids voor beleggen: bereid u voor op correcties

Jim Cramer’s gids voor beleggen: bereid u voor op correcties

'Vroeg of laat krijgen we een terugval', dus wees voorbereid, zegt Jim Cramer

Volgens Jim Cramer van CNBC zijn correcties net zo onvermijdelijk als regen. Beleggers moeten zich altijd voorbereiden op correcties, zei Cramer.

“Ik verwacht dat het gaat regenen, ik bereid me erop voor. Als de regen komt, ben ik er klaar voor. Ik heb een paraplu of een jas, of ik blijf binnen”, zei hij. “Zo moet je de mogelijkheid van een terugval in de markt benaderen. Vroeg of laat zullen we er een krijgen, dus het is het beste om wat geld achter de hand te houden – voor het geval dat het nu blijkt.”

Het belangrijkste moment om je zorgen te maken over een correctie, legde Cramer uit, is wanneer niemand anders zich zorgen maakt. Brutale, zogenaamd onverwachte dalingen komen meestal wanneer alle anderen zich euforisch voelen, voegde hij eraan toe.

Bij zijn voormalige hedgefonds trok Cramer zich altijd terug als hij vond dat zijn prestaties “te veel naar boven slingerden”, zei hij. Soms verkocht hij snel aandelen om zich voor te bereiden op een daling. Cramer gaf toe dat hij misschien dagen later alles had teruggekocht als de neergang niet was gekomen, en hij voelde zich misschien een beetje dwaas. Zijn klanten dachten echter dat hij “een genie” was toen de dingen zuur werden, en zijn portefeuille bleef het goed doen, zei hij. Volgens Cramer was dit helemaal niet geniaal; het was discipline en voorbereiding.

Een ander belangrijk onderdeel van realistisch beleggen is om nooit beslissingen te nemen op basis van emoties, vooral hoop, zei Cramer.

“Hoop nergens op. Hoop is emotie, puur en simpel,” zei hij. “En dit is geen spel van emotie, of in ieder geval niet jouw emoties. Elk aandeel dat je bezit omdat je hoopt dat het hoger gaat, is een andere positie in je portefeuille die niet wordt gevuld door een aandeel waarvan je denkt dat het hoger zal gaan.”

Hoop in de aandelenhandel is altijd een vergissing omdat het de rede verdringt, waarschuwde Cramer. Beleggers zouden hun geld in aandelen moeten stoppen omdat ze echt geloven dat het bedrijf succesvol zal zijn, niet omdat ze hopen dat het zal lukken, zei hij.

“Het loont om realistisch te zijn in deze business,” zei Cramer. “Dus, bereid je voor op correcties. Grote terugval is als regen; ze zijn onvermijdelijk. En wat je ook doet, neem geen aandelenselectiebeslissingen op basis van hoop. Je moet in de echte wereld investeren, niet in het fantasieland. “

Marktcorrecties zijn als regen, ze zijn onvermijdelijk, zegt Jim Cramer

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert