Jim Cramer zegt dat de aandelenmarkt dichter bij het vormen van een bodem komt

By Jernst van Waal

Jim Cramer van CNBC zei donderdag dat hij gelooft dat de aandelenmarkt dichter bij het bereiken van een belegbare bodem komt na een uitdagende start van het nieuwe jaar.

De opmerkingen van de “Mad Money”-presentator duiden op een verschuiving in de vooruitzichten vergeleken met twee weken geleden, toen Cramer beweerde dat het te vroeg was om agressief te kopen op basis van een checklist met 10 items die hij gebruikt om te bepalen wanneer aandelen hun dieptepunt bereiken.

“Aangezien we nu veel vakjes hebben aangevinkt, betekent dit dat we iets wat we twee weken geleden niet hadden, nu wel hebben”, zei Cramer. Hij zei echter dat de steile ommekeer van de markt laat in de sessie van donderdag “veel angst heeft gewekt” en aangeeft dat de markt “nog wat werk te doen heeft” voordat hij een dieptepunt bereikt.

Cramer zei bijvoorbeeld dat hij nu een “ziekmakend niveau van negativiteit” op Wall Street ziet, wijzend op de sentimentenquête van de American Association of Individual Investors waaruit blijkt dat bijna 47% van de leden een bearish vooruitzicht heeft. Dat is meer dan ongeveer 38% een week geleden.

“Dit is een verbazingwekkend niveau van negativiteit”, zei Cramer, die eraan toevoegde dat hij ook analisten-downgrades observeert bij een reeks bedrijven, van AMD tot Ford Motor. Twee weken geleden zei hij dat analisten de handdoek nog in de ring moesten gooien.

Een ander teken dat er een bodem aan het vormen is, is dat bedrijven die sterke winsten melden, in staat zijn om tegen de bearish stroom in te zwemmen, zei Cramer. Procter & Gamble dient als een voorbeeld, zei hij.

Om zeker te zijn, zei Cramer dat de foto te ondoorzichtig is om enkele vakjes op zijn lijst aan te vinken, inclusief of contant geld aan de zijlijn klaar is om binnen te komen en de dip te kopen. Toch benadrukte hij dat hij “een beetje zelfverzekerder” is over aandelen dan twee weken eerder.

Schrijf je nu in voor de CNBC Investing Club om elke beweging van Jim Cramer op de markt te volgen.