Site pictogram Financieel.com

Jeff Bezos belooft $ 1 miljard aan natuurbehoud via Bezos Earth Fund

Amazon CEO Jeff Bezos kondigt de mede-oprichting van The Climate Pledge aan in de National Press Club op 19 september 2019 in Washington.

Paul Morigi | Getty Images | Amazone

Jeff Bezos beloofde maandag om dit jaar $ 1 miljard aan subsidies weg te geven met een focus op inspanningen voor natuurbehoud.

De toezegging komt via het Bezos Earth Fund, dat de oprichter en voorzitter van Amazon in 2020 begon om zijn inzet van 10 miljard dollar om klimaatverandering tegen te gaan, uit te voeren. Het Bezos Earth Fund heeft toegezegd ongeveer $ 1 miljard per jaar te doneren aan activisten, wetenschappers en andere groepen die werken om de wereldwijde klimaatcrisis aan te pakken, met als doel om tegen 2030 $ 10 miljard te besteden.

Na de focus van dit jaar op natuurbehoud, zei het fonds dat het de komende jaren van plan is inspanningen te ondersteunen op het gebied van landschapsherstel en het transport van voedselsystemen.

De laatste subsidieronde zal worden gebruikt om “beschermde en beschermde gebieden te creëren, uit te breiden, te beheren en te bewaken”, aldus het Bezos Earth Fund in een persbericht. Om te beginnen is het fonds van plan zich te concentreren op het Congobekken van Centraal-Afrika, het tropische Andesgebied en de tropische Stille Oceaan, allemaal belangrijke gebieden voor biodiversiteit en koolstofvoorraden, of de hoeveelheid koolstof die is opgeslagen in zaken als vegetatie, bodems en oceanen.

“De natuurlijke wereld is vandaag niet beter dan 500 jaar geleden, toen we genoten van ongerepte bossen, schone rivieren en de ongerepte lucht van het pre-industriële tijdperk”, zei Bezos in een verklaring. “We kunnen en moeten deze anomalie omkeren.”

Het is nog niet bekend welke organisaties de subsidies zullen ontvangen. De giften zullen prioriteit krijgen in gebieden waar lokale gemeenschappen en inheemse volkeren een belangrijk aandachtspunt zijn van natuurbeschermingsprogramma’s, aldus het Bezos Earth Fund.

Eerder deze maand zei het fonds dat het tegen het einde van het jaar $ 203,7 miljoen zou weggeven aan organisaties die onder andere klimaatrechtvaardigheid bevorderen. Dat is nadat het vorig jaar 791 miljoen dollar aan subsidies heeft toegekend aan 16 organisaties, waaronder het Wereld Natuur Fonds, de Natural Resources Defense Council en de Nature Conservancy.

Mobiele versie afsluiten