FINANCIEEL.com

Japanse Nikkei 225 op recordhoogte van 40.000? Een strateeg denkt van wel

Japanse Nikkei 225 op recordhoogte van 40.000? Een strateeg denkt van wel

Bezoekers kijken op dinsdag 24 juli 2018 naar schermen met aandelenindices op de Tokyo Stock Exchange in Tokyo, Japan.

Akio Kon | Bloomberg |

De Japanse Nikkei 225 kan in de komende 12 maanden 40.000 punten bereiken, aangezien de fundamentals “in de goede richting wijzen”, aldus marktstrateeg Jesper Koll.

Zijn optimisme in Japan komt ook voort uit een sterk herstel van het ondernemersvertrouwen en een ondersteunend fiscaal beleid.

Mocht de voorspelling uitkomen, dan zou dit betekenen dat de Nikkei zijn recordhoogte van 38.195 van 29 december 1989 zou hebben doorbroken.

In die tijd bevond Japan zich midden in een vastgoedzeepbel. Toen de onroerendgoedmarkt instortte, crashten ook de aandelen- en grondprijzen, wat leidde tot een periode van lage economische groei in Japan die tot op de dag van vandaag voortduurt.

Nikkei kan in de komende 12 maanden een recordhoogte van ongeveer 40.000 bereiken, zegt de financiële dienstverlener

Koll, een deskundige directeur bij de financiële dienstverlener Monex Group, vertelde CNBC’s “Squawk Box Asia” dat naast de interesse van investeerders, “Japanse CEO’s hun ingehouden winsten nu voor het eerst in 30 jaar gebruiken om daadwerkelijk in mensen te investeren, om te investeren in de zaak.”

“Ik zie geen reden waarom we niet zouden zitten [a] mark boven de 40.000 in de komende 12 maanden”, zei hij maandag.

De centrale bank van Japan voert al meer dan 20 jaar een ultrasoepel monetair beleid.

Gevraagd of zijn prognoses rekening houden met de verwachting dat de Bank of Japan haar monetair beleid zou kunnen verstrakken, zei Koll dat als er geen push-factor is voor de BOJ om de rentetarieven te wijzigen, “waarom zou ik het monetaire beleid veranderen alleen maar omwille van de monetair beleid veranderen? Het heeft absoluut geen zin.”

Hij denkt dat BOJ-gouverneur Kazuo Ueda een “waakzame afwachtende” houding heeft met betrekking tot de economische gegevens die uit Japan komen.

Het belangrijkste om naar te kijken zijn de voorjaarsloononderhandelingen van volgend jaar, zei hij, eraan toevoegend dat het zal uitwijzen of “de deflatiespreuk is doorbroken en of Japanse CEO’s bereid zijn te investeren in mensen en kapitaaluitgaven”.

Alleen dan zal de BOJ de rentetarieven normaliseren, zei hij, maar “dit zou niet voor ten minste zes tot negen maanden duren”.

Aandelengrafiek IcoonAandelengrafiek pictogram

inhoud verbergen

IG-analist Tony Sycamore heeft echter een iets andere mening dan Koll.

Hij zei dat hoewel er meer opwaarts potentieel zit in de Nikkei, “veel goed nieuws al is ingeprijsd”.

Nu de Nikkei year-to-date al een winst van 27% ziet, verwacht hij dat de rally wat zal haperen tussen de 36.000 en het hoogste punt ooit van 38.195, voordat hij zich over 12 maanden zal vestigen rond de 33.000. Dat is in de verwachting dat de BOJ zal overgaan tot een verstrakking van het monetaire beleid.

Voor Sycamore zou de geschiedenis ook enkele inzichten kunnen bieden.

“Houd in gedachten dat het laatste wat de BOJ wil creëren, een nieuwe activazeepbel in Japan is na drie decennia te hebben besteed aan het herstellen van de laatste”, vertelde hij aan CNBC.

Koll is echter van mening dat het “buitengewoon moeilijk” is om aan te tonen dat Japanse activa overgewaardeerd zijn.

Hij wees erop dat de Japanse markt wordt verhandeld tegen een koers-winstverhouding van 14 keer, maar dat de helft van de bedrijven op de markt onder de boekwaarde handelt.

Terwijl de vastgoedprijzen op een niveau liggen dat sinds de bubbel niet meer is gezien, zijn ze nog steeds betaalbaar na rekening te houden met de huidige hypotheekrente en lonen, zei Koll.

“Dus vanuit dat perspectief, is er hier een activazeepbel die sociale ontwrichting veroorzaakt die ongemak veroorzaakt binnen de Japanse economie, binnen de Japanse samenleving? Het antwoord is absoluut nee.”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert