FINANCIEEL.com

Japanse BOJ is ‘op het verkeerde been gezet’ wat betreft inflatie, zegt analist

Japanse BOJ is ‘op het verkeerde been gezet’ wat betreft inflatie, zegt analist

Kazuo Ueda, gouverneur van de Bank of Japan, arriveert op 25 mei 2023 in Tokio voor een interview met een kleine groep journalisten.

Richard A. Brooks | AFP |

Analisten zijn verdeeld over de stappen van de Bank of Japan nadat de kerninflatie van het land voor de 15e maand op rij boven de doelstelling van de centrale bank van 2% uitkwam.

CLSA Japan-strateeg Nicholas Smith is van mening dat de BOJ op het verkeerde been is gezet op het gebied van inflatie.

gerelateerd beleggingsnieuws

Beleggers zullen teleurgesteld zijn door Bernsteins geschatte beursrendementen voor het komende decennium

CNBC Pro

“Ze zagen hoe de Fed zei dat inflatie van voorbijgaande aard was, en werden voor gek gezet om dat te doen”, zei Smith in een interview met CNBC’s “Street Signs Asia”.

“Ze besluiten dat te negeren en blijven dit boekjaar een inflatie van 1,8% voorspellen. De inflatie is al 15 maanden op rij boven de 2%.”

De belangrijkste consumentenprijsindex van Japan steeg in juni met 3,3% op jaarbasis, in lijn met de verwachtingen van economen gepolst door Reuters en iets hoger dan de 3,2% die in mei werd opgetekend.

De Bank of Japan is 'op het verkeerde been gezet' in haar inflatieprognoses, zegt strateeg

De kerninflatie in Japan onttrekt de prijzen van vers voedsel aan de algemene consumentenprijsindex. De totale inflatie bedroeg in juni 3,3%, een lichte stijging ten opzichte van de 3,2% in mei.

De inflatiecijfers zijn de sleutel tot de monetaire beleidsoverwegingen van de BOJ, voorafgaand aan de vergadering van aanstaande vrijdag.

In een notitie zei Tetsufumi Yamakawa, econoom van Barclays, dat een groot deel van de markt stijgende prijzen in Japan nog steeds als “van voorbijgaande aard” lijkt te beschouwen, en dit toeschrijft aan een “kostenstijging” in plaats van een “vraagaantrekking”.

Hij ziet echter een “geleidelijk sterker wordende mogelijkheid” dat aanhoudende inflatie werkelijkheid zal worden met de grote loonstijgingen als gevolg van de laatste loononderhandelingen, of de zogenaamde “shunto”.

“We verwachten dat de ‘shunto’-loonstijgingen in het fiscale jaar 2024 kleiner zullen zijn dan in het fiscale jaar 23, maar we voorspellen een stijging van ongeveer +3%, wat consistent zou zijn met de doelstelling van +2% voor prijsstabiliteit”, schreef Yamakawa.

Verschuiving in YCC-houding

Daarom zullen investeerders zoeken naar tekenen dat de BOJ haar standpunt over haar ultra-ruime monetaire beleid zal wijzigen, of meer specifiek, haar “yield curve control”-beleid.

Onder het YCC-beleid streeft de centrale bank naar een korte rente van -0,1% en een rendement op 10-jaars overheidsobligaties van 0,5% boven of onder nul, met als doel de inflatiedoelstelling op 2% te houden.

De gouverneur van de BOJ, Kazuo Ueda, gaf echter in een recent rapport van Reuters aan dat het ultrasoepele monetaire beleid van de BOJ voorlopig kan worden gehandhaafd, door te zeggen dat “er nog enige afstand was om de inflatiedoelstelling van de centrale bank van 2% duurzaam en stabiel te bereiken”.

Voor Smith is er “grote kans” dat de BOJ haar standpunt over YCC verandert tijdens de volgende vergadering van de centrale bank aanstaande vrijdag.

Volgens Smith is de zogenaamde “core-core”-inflatie – die de kosten van vers voedsel en energie wegneemt – “stevig aan het stijgen” naar 4,2% in juni. Dat is het hoogste sinds september 1981, zei hij eraan toevoegend dat “zijn eigen maatstaf aantoont dat wat ze zeggen verkeerd is.”

De CLSA-strateeg zei dat de belangrijkste aanjager van inflatie voedsel is, in combinatie met stijgingen van elektriciteitsprijzen, loonstijgingen en de zwakke yen. Smith merkte op dat de lonen dit jaar ook de grootste stijging in 30 jaar hebben doorgemaakt en zei dat de inflatie in Japan in de toekomst waarschijnlijk positief zal verrassen, in toenemende mate gedreven door een loonprijsspiraal.

“Als de BOJ niets doet, schiet de yen door de 150” ten opzichte van de dollar, zei hij. “We weten uit ervaring dat ingrijpen niet werkt. Ik heb sinds 1990 voor 95 biljoen aan forex-interventies gezien en het effect daarvan duurde uren, geen dagen.”

Smith zei dat de aankopen van obligaties door de BOJ alleen maar zijn toegenomen om het YCC-beleid te handhaven, erop wijzend dat de aankoop van obligaties sinds begin december 15,8% van het bruto binnenlands product van Japan bedroeg.

Ueda heeft gezegd dat de BOJ de limiet bereikt van wat het kan doen, omdat het al een derde van de obligatiemarkt bezit, voegde hij eraan toe. “Nu bezit het 55% van de obligatiemarkt en begint het op Looney Tunes te lijken.”

Yamakawa ziet echter niet dat de BOJ haar standpunt over het monetaire beleid verandert tijdens de monetaire-beleidsvergadering van juli. In plaats daarvan voorspelde hij dat de centrale bank een uitfasering van YCC zal lanceren tijdens haar vergadering in oktober, wanneer het volgende driemaandelijkse vooruitzichtenrapport van wordt vrijgegeven.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert