Japan veroordeelt de lancering van ballistische raketten door Noord-Korea

By Jernst van Waal

Mensen kijken naar een nieuwsprogramma dat verslag doet van een parade ter gelegenheid van de 73e verjaardag van de oprichting van Noord-Korea, gehouden in Pyongyang, op een treinstation in Seoel op 9 september 2021.

Jung Yeon-je | AFP | Getty Images

Noord-Korea lanceerde woensdag ballistische raketten voor de oostkust, wat leidde tot veroordeling van de Japanse premier Yoshihide Suga.

Het kwam twee dagen nadat de teruggetrokken Noord-test kruisraketten had afgevuurd.

Het Zuid-Koreaanse leger zei dat twee rondes van niet-geïdentificeerde ballistische raketten werden afgevuurd in de open wateren van de Oostzee, ook wel bekend als de Zee van Japan, volgens NBC News.

Het Japanse Suga veroordeelde de raketlancering als “gewoon schandalig” en zei dat het een “bedreiging voor de vrede en veiligheid” van de regio was.

“Het is in strijd met de resolutie van de VN-Veiligheidsraad, en ik protesteer hier krachtig tegen en veroordeel dit”, zei hij buiten zijn kantoor, eraan toevoegend dat de regering het gebied in de gaten zal blijven houden.

“We zullen nauw samenwerken met de VS, Zuid-Korea en andere betrokken landen om de levens van onze burgers en hun vreedzame leven resoluut te beschermen”, zei de premier.

De Joint Chief of Staffs van Zuid-Korea zei dat lokale en Amerikaanse inlichtingendiensten gedetailleerde analyses uitvoeren.

Zuid-Korea houdt woensdagmiddag een spoedvergadering over de lancering van ballistische raketten, meldde NBC.

“President Moon Jae In werd onmiddellijk geïnformeerd over NK’s lancering van het ongeïdentificeerde projectiel… [and] zal de Nationale Veiligheidsraad bijeenroepen met de leden van het vaste comité wanneer hij vandaag terugkeert van zijn buitenprogramma’s”, zei Park Kyung-mi, de presidentiële woordvoerder in een tekstbriefing.

De raketlanceringen komen tijdens het bezoek van de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi aan Seoel, en het kan lijken alsof Peking “niet bereid of niet in staat is om Pyongyang in bedwang te houden”, aldus Leif-Eric Easley, een professor aan de Ewha University in Seoel.

Hij voegde eraan toe dat de rakettests in tegenspraak zijn met de internationale hoop op dialoog, en dat Noord-Korea raketten blijft ontwikkelen, gedreven door veiligheidsstrategie en technische factoren.