Site pictogram Financieel.com

Japan maakt landelijk een noodsituatie voor coronavirus

De Japanse premier Shinzo Abe spreekt op 23 maart 2020 het Parlement toe in Tokio.

Jiji Press | AFP | Getty Images

De Japanse premier Shinzo Abe breidde donderdag de noodtoestand uit met het hele land en zei dat de regering contante betalingen aan iedereen overweegt in een poging om de uitbraak van het coronavirus te stoppen en de economische neergang op te vangen.

Met meer dan 9.000 infecties en bijna 200 doden in het hele land heeft de regering een noodtoestand afgekondigd in Tokio en zes gebieden, waaronder West-Osaka, maar andere regio’s hebben ernaar gestreefd om te worden toegevoegd uit bezorgdheid over het verspreidende virus.

Hoewel de noodtoestand gedurende een maand vanaf 7 april was opgelegd, was er geen sluiting meer, waardoor de autoriteiten meer macht kregen om mensen ertoe aan te zetten thuis te blijven en bedrijven te sluiten. Tot nu toe besloeg het ongeveer 44% van de bevolking.

Abe zei dat de noodsituatie tot 6 mei zou duren en was gericht op het verminderen van het verkeer tijdens de feestdagen van de Gouden Week rond begin mei.

“We moeten absoluut voorkomen dat mensen door prefecturen gaan om de verspreiding van het virus in de richting van de Gouden Week te voorkomen”, zei hij in een reactie na een ontmoeting met adviseurs.

Abe staat onder druk om meer te doen om het virus onder controle te houden te midden van percepties, zijn reactie is te weinig, te laat geweest, wat zijn steun onder de kiezers ondermijnt, en Japan Inc.

Japan stond voor een lange strijd en gouverneurs zouden hun reactie op lokale behoeften moeten afstemmen, vertelde Koji Wada, een deskundige die beleidsmakers adviseerde, aan Reuters.

‘We staan ​​nog steeds aan de vooravond van de COVID-19-oorlog’, voegde Wada toe, een professor aan de Internationale Universiteit voor Gezondheid en Welzijn van de hoofdstad. ‘We staan ​​nog maar aan het begin.’

Minister van Volksgezondheid Katsunobu Kato zei dat ambtenaren zich zorgen maakten over de snelle verspreiding van infecties, die tussen 7 april en woensdag 2,2 keer zijn toegenomen.

Ambtenaren maken zich met name zorgen dat reizigers tijdens de vakantie het virus naar plaatsen kunnen brengen waar de infecties tot dusver laag zijn geweest, zei Kato.

Abe zal om 18:00 uur een persconferentie houden. JST (0900 GMT) op vrijdag.

Diepe economische hap

Abe zei dat de regering voor iedereen contante betalingen van 100.000 yen ($ 930) overweegt, een poging om de klap voor de op twee na grootste economie ter wereld op te vangen.

Het aanvullende budgetplan van de regering heeft fondsen gereserveerd voor uitbetalingen in contanten van 300.000 yen aan huishoudens wiens inkomen door het virus is getroffen, maar dat zal worden veranderd in de individuele uitbetalingen, vertelde een overheidsfunctionaris met directe kennis van de zaak eerder aan Reuters.

De verandering volgt op de toenemende roep van regerings- en oppositiewetgevers om moediger stappen van Abe te ondernemen om mensen te helpen de pandemie te verdrijven.

Het Internationaal Monetair Fonds, dat verwacht dat de Japanse economie dit jaar met 5,2% krimpt, heeft erop aangedrongen de begrotingsuitgaven te stimuleren en zich te concentreren op het terugdringen van de groei.

Bronnen hebben tegen Reuters gezegd dat de Bank of Japan waarschijnlijk een economische krimp zal verwachten voor dit fiscale jaar en verdere maatregelen zal bespreken om de financieringsdruk van bedrijven te verminderen bij de herziening van de rente op 27-28 april.

Voordat het van kracht kan worden, moet het parlement het ontwerp van aanvullende begroting goedkeuren, dat is opgesteld om een ​​stimuleringspakket van bijna $ 1 biljoen te financieren dat de regering van Abe vorige week heeft onthuld.

Het komt zelden voor dat de regering wijzigingen aanbrengt in een ontwerpbegroting, die zorgvuldig is opgesteld door het ministerie van Financiën om rekening te houden met de standpunten van politici.

Elke verandering zou de uitdaging onderstrepen waarmee Abe wordt geconfronteerd bij het aanpakken van de groeiende economische tol van de pandemie zonder de reeds aan flarden gescheurde financiën te zwaar te belasten.

Uit een enquête van Reuters bleek dat de meeste Japanse bedrijven teleurgesteld waren door het stimuleringsplan van de regering.

Uit enquêtes blijkt dat Abe de steun heeft verloren over wat critici een timide en trage pandemische reactie noemen, en een schijn van doofheid voor de ernst van de crisis in zijn eigen posts op sociale media.

De steun voor het kabinet van Abe daalde met vier punten tot 39% in een NHK-onderzoek dat maandag werd gepubliceerd, waarbij 75% zei dat zijn noodverklaring te laat kwam.

Mobiele versie afsluiten