FINANCIEEL.com

Japan lanceert Prime 150-aandelenbenchmark om beleggers te helpen waarde te identificeren

Japan lanceert Prime 150-aandelenbenchmark om beleggers te helpen waarde te identificeren

Nikkei kan in de komende 12 maanden een recordhoogte van ongeveer 40.000 bereiken, zegt de financiële dienstverlener

Japan heeft maandag een nieuwe aandelenindex gelanceerd, waardoor het voor beleggers gemakkelijker wordt om de waarde van bedrijven op de aandelenmarkten te identificeren, in een poging om de hervormingen van het ondernemingsbestuur in de op twee na grootste economie ter wereld te versterken.

De nieuwe JPX Prime 150-index is een samengestelde lijst van de 150 samenstellende noteringen op de Tokyo Exchange, waaronder technologiegiganten zoals Sony-groep, Hitachi, Nintendo en door Warren Buffet gesteunde handelshuizen Marubeni, Itochu En Mitsui & co. De index sluit autofabrikanten zoals Toyota motor En Nissan-motor.

“Het verhogen van de waarde van beursgenoteerde bedrijven is essentieel voor de uitbreiding en revitalisering van de markt”, vertelde Takahiro Miura, directeur marktinnovatie en onderzoek van de Japan Exchange Group, maandag aan CNBC.

De Prime 150-index vertegenwoordigt ongeveer de helft van de Japanse aandelenmarkt en is van vergelijkbare kwaliteit als de S&P 500, zei Miura.

Het betekent dat deze bedrijven hetzelfde niveau van koers-boekwaarderatio’s, rendement op eigen vermogen en groeipercentage van de winst per aandeel hebben, zei hij, eraan toevoegend dat elk bedrijf een marktkapitalisatie heeft van ten minste 1 biljoen yen.

Japan heeft een nieuwe Prime 150-aandelenbenchmark gelanceerd om beleggers te helpen waarde te identificeren bij de volgende stap om de hervormingen op het gebied van corporate governance in de op twee na grootste economie ter wereld kracht bij te zetten.

Kazuhiro Nogi | Afp |

Miura zei dat hij verwacht dat op indexen gebaseerde producten – zoals indexfutures en op de beurs verhandelde fondsen – die zijn gebaseerd op de JPX Prime 150-index tegen het einde van dit jaar beschikbaar zullen zijn.

Japanse aandelen behoren tot ’s werelds beste outperformers year-to-date, met de benchmark Nikkei225 bijna 30% gestegen en de Topix bereikt zijn hoogste niveau in meer dan drie decennia en wint bijna 24%.

Beleggers juichen het vooruitzicht toe van meer hervormingen van de corporate governance die een hoger rendement op hun investering beloven.

Vanaf dit jaar heeft de Japan Exchange Group bedrijven aangespoord om hun kapitaalefficiëntie te verbeteren.

De beursexploitant van Tokio wil ervoor zorgen dat bedrijven duurzame groei realiseren en de bedrijfswaarde op de middellange tot lange termijn verhogen door zich te concentreren op de kapitaalkosten en winstgevendheid op basis van de balans, in plaats van alleen op verkoop- en winstniveaus op de resultatenrekening.

De hervormingen maken deel uit van een bredere, meerjarige structurele revisie die hun oorsprong kan vinden in Abenomics – een reeks economische beleidsmaatregelen die wijlen premier Shinzo Abe begin jaren 2010 lanceerde. Ze waren bedoeld om de economische groei nieuw leven in te blazen en de chronische deflatie te bestrijden die Japan sinds de jaren negentig teistert.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert