Japan exporteert inzinking als coronavirus de Amerikaanse, Chinese vraag treft

By admin

Een werknemer bedient op 17 maart 2020 machines in de fabriek van Katsuragawa Seira Co. in het Ota-district van Tokyo, Japan.

Akio Kon | Bloomberg via Getty Images

De export van Japan zakte het hardst in bijna vier jaar in maart, aangezien de Amerikaanse transporten, inclusief auto’s, het snelst daalden sinds 2011, wat de schade aantoont die de pandemie van het coronavirus toebrengt aan de wereldwijde vraag en handel.

De sombere cijfers van maandag onderstreepten de uitdagingen waarmee de regering van premier Shinzo Abe wordt geconfronteerd bij het aanpakken van een ineenstorting van activiteiten die naar verwachting de wereldeconomie in de diepste crisis zal brengen sinds de Grote Depressie van de jaren dertig.

Na een sprong in viruszaken, breidde Abe vorige week de noodtoestand uit met het hele land, waardoor de autoriteiten meer macht kregen om mensen ertoe aan te zetten thuis te blijven en bedrijven te sluiten. Japan heeft meer dan 9.000 infecties en ongeveer 200 sterfgevallen gemeld.

De bezorgdheid toeneemt dat de op twee na grootste economie ter wereld in een recessie terechtkomt, blijkt uit gegevens van het Ministerie van Financiën dat de Japanse export in het jaar tot maart met 11,7% is gedaald, vergeleken met een daling van 10,1% die economen verwachten in een Reuters-peiling.

Dat volgde op een daling van 1% in februari en markeerde de grootste daling sinds juli 2016.

De invoer daalde in het jaar tot maart met 5,0%, vergeleken met de mediane schatting voor een daling van 9,8%, na een daling van 13,9% in de voorgaande maand, wat het handelsbalans op een overschot van 4,9 miljard yen bracht ($ 45,47 miljoen).

Per regio daalde de uitvoer naar China, de grootste handelspartner van Japan, met 8,7% in het jaar tot maart, als gevolg van een inzinking in artikelen zoals auto-onderdelen, organische verbindingen en machines voor het maken van chips.

De Chinese economie kromp voor het eerst in het eerste kwartaal, toen het virus de productie trof en hard besteedde, waardoor de autoriteiten druk kregen om meer te doen om het banenverlies te stoppen.

Maar terwijl China zijn economische motoren herstart nadat het de uitbraak onder controle heeft gekregen, is de vraag in veel andere landen gedaald nadat ze een lock-out hadden opgelegd om de pandemie in te dammen.

In de VS gevestigde zendingen, een andere belangrijke markt voor Japanse goederen zoals auto’s en elektronica, daalden in maart met 16,5% jaar-op-jaar, de grootste daling sinds april 2011, gewogen door een dalende vraag naar auto’s, vliegtuigmotoren en bouw- en mijnbouwmachines.

Verzendingen naar Azië, goed voor meer dan de helft van de Japanse export, daalden met 9,4%.

De wereldeconomie zal in 2020 naar verwachting met 3,0% krimpen in een ineenstorting van de activiteiten die de sterkste neergang sinds de Grote Depressie van de jaren dertig zou betekenen, zei het Internationaal Monetair Fonds vorige week.

De pandemie heeft inmiddels meer dan 2,2 miljoen mensen besmet en wereldwijd meer dan 150.000 mensen gedood.