FINANCIEEL.com

Janet Yellen becommentarieert de betrekkingen tussen de VS en China tijdens een bezoek aan Peking

Janet Yellen becommentarieert de betrekkingen tussen de VS en China tijdens een bezoek aan Peking

De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen spreekt journalisten toe tijdens een persconferentie op 9 juli ter afsluiting van haar vierdaagse bezoek aan Peking. Ze zei dat “directe, substantiële en productieve” gesprekken de betrekkingen tussen de twee grootste economieën ter wereld op een “zekerdere basis” hebben gebracht.

Pedro Pardo | Afp |

De Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, zei dat 10 uur aan ontmoetingen met Chinese functionarissen in twee dagen “direct, inhoudelijk en productief” waren en een stap voorwaarts waren in het helpen om de betrekkingen tussen de twee grootste economieën ter wereld op een “zekerere basis” te brengen.

De reis van Yellen naar Peking komt op een moment dat Washington overweegt de Amerikaanse investeringen in China te beteugelen te midden van een escalerende wereldwijde strijd om technologische suprematie. Ze is het tweede lid van het kabinet van de Amerikaanse president Joe Biden dat de afgelopen weken een bezoek brengt aan Peking om de banden tussen de twee mogendheden te stabiliseren.

“De VS en China hebben aanzienlijke meningsverschillen. Die meningsverschillen moeten duidelijk en direct worden gecommuniceerd”, zei Yellen in voorbereide opmerkingen. “Maar voorzitter [Joe] Biden en ik zien de relatie tussen de VS en China niet in het kader van een groot machtsconflict.”

“Wij geloven dat de wereld groot genoeg is voor onze beide landen om te gedijen. Beide naties hebben de plicht om deze relatie op verantwoorde wijze te beheren: een manier vinden om samen te leven en te delen in de wereldwijde welvaart”, voegde ze eraan toe.

In commentaren op een persconferentie die haar vierdaagse bezoek aan Peking afsloot, zei Yellen dat ze haar Chinese tegenhangers had verteld dat eventuele beperkingen op Amerikaanse uitgaande investeringen “transparant” en “zeer eng gericht” zouden zijn.

Anders, voegde ze eraan toe, kunnen Chinese functionarissen hun zorgen uiten en zullen de VS in sommige gevallen de onbedoelde gevolgen aanpakken.

“Over het algemeen geloof ik dat mijn bilaterale ontmoetingen – die in totaal ongeveer 10 uur over twee dagen duurden – een stap voorwaarts waren in onze poging om de relatie tussen de VS en China op een zekerder niveau te brengen”, concludeerde Yellen.

Slechts enkele dagen voor het bezoek van Yellen had Beijing exportbeperkingen opgelegd aan metalen voor het maken van chips en zijn verbindingen – een aankondiging waarvan het Chinese ministerie van Handel beweerde de VS en Europa van tevoren te hebben geïnformeerd. In oktober introduceerden de VS ingrijpende regels om de export van belangrijke chips en halfgeleidertools naar China stop te zetten.

Diversifiëren, niet ontkoppelen

Yellen zei dat ze “duidelijk maakte dat de Verenigde Staten niet proberen los te koppelen van China”, in haar gesprekken met de Chinese premier Li Qiang, vice-premier He Lifeng en andere hoge functionarissen.

“Er is een belangrijk onderscheid tussen enerzijds ontkoppeling en anderzijds het diversifiëren van kritieke toeleveringsketens of het nemen van gerichte nationale veiligheidsacties”, zei ze.

“We weten dat een ontkoppeling van ’s werelds twee grootste economieën rampzalig zou zijn voor beide landen en destabiliserend voor de wereld”, voegde ze eraan toe. “En het zou vrijwel onmogelijk zijn om te ondernemen.”

Vicepremier van China Hij zei dat de gesprekken met Yellen zaterdag “constructief” waren, volgens een lezing van de Chinese regering.

“Opmerkend dat de overbelasting van de nationale veiligheid geen goed doet voor de normale economische en handelsuitwisselingen, uitte de Chinese kant zijn bezorgdheid over de sancties en beperkingen die de Verenigde Staten aan China hebben opgelegd”, aldus dezelfde verklaring.

“De twee partijen zijn overeengekomen om de communicatie en samenwerking te versterken bij het aanpakken van wereldwijde uitdagingen, en door te gaan met het onderhouden van uitwisselingen en interacties”, voegde de verklaring eraan toe.

Lastige balans

Yellen’s taak in Peking was een lastige. Hoewel ze haar zorgen uitte over “een recente toename van dwangmaatregelen tegen Amerikaanse bedrijven”, probeerde ze ook Chinese samenwerking te zoeken over kwesties variërend van schuldenlast in opkomende markten en ontwikkelingslanden tot klimaatverandering.

Dit zijn principes die ze uiteenzette in een toespraak in april, waarin ze het belang benadrukte van eerlijkheid in de economische concurrentie tussen de VS en China.

De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen (R) arriveert op 6 juli 2023 op Beijing Capital International Airport in Beijing.

Janet Yellen arriveert in Peking op missie om een ​​gemeenschappelijke basis te vinden voor de VS en China

Vervolgens had ze drie economische prioriteiten geschetst voor de relatie tussen de VS en China: het veiligstellen van de nationale veiligheidsbelangen en het beschermen van de mensenrechten, het bevorderen van wederzijds voordelige groei en het samenwerken aan mondiale uitdagingen zoals klimaatverandering en schuldenlast.

“Ik geloof dat als China bestaande multilaterale klimaatinstellingen zoals het Green Climate Fund en de Climate Investment Funds samen met ons en andere donorregeringen zou steunen, we een grotere impact zouden kunnen hebben dan we nu doen”, zei Yellen voorafgaand aan een klimaatfinanciering op vrijdag. rondetafelgesprek in Peking.

Het bezoek van Yellen maakt deel uit van de voortdurende inspanningen om de betrekkingen tussen de VS en China te stabiliseren na maanden van escalerende spanningen. Haar bezoek kwam slechts enkele weken na het bezoek van staatssecretaris Antony Blinken vorige maand.

“Mijn doel tijdens deze reis was om relaties aan te gaan en te verdiepen met het nieuwe economische leiderschapsteam in Peking. Onze besprekingen maken deel uit van een bredere gezamenlijke inspanning om de relatie te stabiliseren, het risico op misverstanden te verkleinen en samenwerkingsgebieden te bespreken. ‘ zei Yellen zaterdag.

Deze inspanningen zouden de weg kunnen effenen voor een ontmoeting tussen Biden en de Chinese president Xi Jinping in de zijlijn van de G20-leiderstop in New Delhi in september en de APEC-leiderstop in San Francisco in november. Beide leiders ontmoetten elkaar vorig jaar voor het laatst op Bali.

“Geen enkel bezoek zal onze uitdagingen van de ene op de andere dag oplossen”, zei Yellen. “Maar ik verwacht dat deze reis zal helpen bij het opbouwen van een veerkrachtig en productief communicatiekanaal met het nieuwe economische team van China.”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert