FINANCIEEL.com

Janet Yellen arriveert in Peking op missie om een ​​gemeenschappelijke basis te vinden voor de VS en China

Janet Yellen arriveert in Peking op missie om een ​​gemeenschappelijke basis te vinden voor de VS en China

De Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, landde op 7 juli in Peking voor een vierdaagse reis om een ​​gemeenschappelijke basis te vinden voor een wederzijds voordelige economische relatie tussen de twee grootste economieën ter wereld.

Kevin Dietsch | Getty Images Nieuws |

Minister van Financiën Janet Yellen landde donderdag in Peking voor een vierdaagse reis om een ​​gemeenschappelijke basis te vinden nu de rivaliteit tussen de VS en China steeds vijandiger wordt.

De reis van Yellen markeert een diepere dooi in de banden tussen de VS en China en komt weken na het bezoek van minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken aan Peking vorige maand, de eerste ontmoeting op hoog niveau tussen de twee landen na maanden van spanningen.

“De twee partijen zijn eigenlijk aan het praten en proberen de strategische ruimte te vinden voor beide partijen om te opereren, en dit zal heel goed zijn voor de rest van de wereld”, zegt Andrew Sheng, een vooraanstaand fellow aan het Asia Global Institute van de Universiteit van Hong Kong. vertelde CNBC donderdag.

China en de VS vinden 'strategische ruimte' om te opereren ondanks dat ze rivalen zijn: CBRC-hoofdadviseur

De reis van Yellen komt slechts enkele dagen nadat China abrupt exportbeperkingen oplegde aan het maken van metalen en zijn verbindingen, waardoor de technologische oorlog van Beijing met de VS en Europa escaleerde.

Voordat hij naar China vertrok, had Yellen volgens het Amerikaanse ministerie van Financiën een “openhartig en productief gesprek” met Xie Feng, de Chinese Amerikaanse ambassadeur.

“Terwijl hij in Peking is, zal minister Yellen overleggen met [People’s Republic of China] ambtenaren het belang voor onze landen – als ’s werelds twee grootste economieën – om onze relatie op verantwoorde wijze te beheren, rechtstreeks te communiceren over probleemgebieden en samen te werken om wereldwijde uitdagingen aan te pakken, “zei het ministerie van Financiën zondag.

In een toespraak in april benadrukte Yellen het belang van eerlijkheid in de economische concurrentie tussen de VS en China.

Ze schetste drie economische prioriteiten voor de relatie tussen de VS en China: het veiligstellen van de nationale veiligheidsbelangen en het beschermen van de mensenrechten, het bevorderen van wederzijds voordelige groei en het samenwerken aan mondiale uitdagingen zoals klimaatverandering en schuldenlast.

Een hoge regeringsfunctionaris vertelde verslaggevers zondag dat het bezoek van Yellen deze doelstellingen zal onderstrepen.

“We proberen onze economieën niet los te koppelen”, zei de functionaris. “Een volledige stopzetting van handel en investeringen zou destabiliserend zijn voor zowel onze landen als de wereldeconomie.”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert