Jamie Dimon zegt dat CEO’s er niet huilerig over moeten zijn

By Jernst van Waal

Jamie Dimon, CEO van JPMorgan Chase & Co.

Giulia Marchi | Bloomberg | Getty Images

Banken zijn de laatste tijd een van de belangrijkste begunstigden van hoge inflatie, omdat hun winstmarges de neiging hebben groter te worden wanneer hogere prijzen centrale banken dwingen de rente te verhogen.

Tenminste, dat was de gedachte toen beleggers bankaandelen opboden, terwijl de rente steeg en de inflatie een hoogtepunt van tientallen jaren bereikte. Nu maken megabanken, waaronder JPMorgan Chase en Citigroup, bekend dat de hoge inflatie in één gebied – de lonen van werknemers – de komende jaren een schaduw werpt.

De aandelen van JPMorgan daalden vrijdag met meer dan 6% nadat de bank had gezegd dat de uitgaven dit jaar met 8% zullen stijgen tot ongeveer $ 77 miljard, gedreven door looninflatie en technologie-investeringen. Volgens CFO Jeremy Barnum zullen hogere kosten het rendement van de bank in 2022 en 2023 waarschijnlijk onder de recente resultaten en het rendement op kapitaal van 17% van de geldschieter brengen.

“We hebben een enigszins verhoogd verloop en een zeer dynamische arbeidsmarkt gezien, zoals de rest van de economie ziet”, zei Barnum. “Het is waar dat de arbeidsmarkten krap zijn, dat er een beetje arbeidsinflatie is, en het is belangrijk voor ons om het beste talent aan te trekken en te behouden en concurrerend te betalen.”

De ontwikkeling voegt nuance toe aan de bull-case voor het bezitten van banken, die doorgaans beter presteren dan andere sectoren in omgevingen met stijgende rente. Terwijl economen verwachten dat de Federal Reserve de rente dit jaar drie of vier keer zal verhogen, wat de financiële sector een boost zal geven, bestaat het risico dat op hol geslagen inflatie die winsten tenietdoet, aldus Barnum.

“Per saldo is een bescheiden inflatie die leidt tot hogere tarieven goed voor ons”, zei de CFO in een conference call tegen analisten. “Maar in sommige scenario’s zou een verhoogde inflatoire druk op de uitgaven het tariefvoordeel meer dan teniet kunnen doen.”

Citigroup CFO Mark Mason zei vrijdag dat er “veel concurrentiedruk op de lonen” was terwijl banken strijden om talent te midden van de hausse in deals en handelsactiviteiten.

“We hebben enige druk gezien in wat men moet betalen om talent aan te trekken,” zei Mason. “Je hebt het zelfs op een aantal van de lagere niveaus gezien, ik moet zeggen instapniveaus in de organisatie.”

Bij JPMorgan, de grootste Amerikaanse bank qua activa, is het vooral de professionele klasse van de bank – handelspersoneel, investeringsbankiers en vermogensbeheerders – die de beloning hebben zien stijgen na twee opeenvolgende jaren van sterke prestaties. Het bedrijf verhoogde vorig jaar ook de lonen bij vestigingen.

“Er is veel meer compensatie voor topbankiers en -handelaren en -managers, waarvan ik moet zeggen dat ze de afgelopen jaren buitengewoon werk hebben verricht”, zei voorzitter en CEO Jamie Dimon tegen analisten tijdens een telefonische vergadering. “We zullen concurrerend zijn in beloning. Als dat de marges een beetje onder druk zet voor aandeelhouders, so be it.”

Dimon zei dat hoewel de algehele inflatie dit jaar “hopelijk” zou beginnen af ​​te nemen naarmate de Fed aan het werk gaat, de stijgingen van “lonen, huisvesting en olie niet van voorbijgaande aard zijn, maar dat ze een tijdje hoog zullen blijven”.

Dimon vertelde analisten zelfs dat looninflatie dit jaar een terugkerend thema zou zijn bij bedrijven. Sommige bedrijven zullen beter door de verandering kunnen navigeren dan andere, zei hij.

“Zeg alsjeblieft niet dat ik klaag over de lonen; ik denk dat stijgende lonen een goede zaak zijn voor de mensen die de lonen zien stijgen,” zei Dimon. “CEO’s zouden er niet huilerig over moeten zijn. Ze moeten er gewoon mee omgaan. Het is de taak om je klant zo goed mogelijk van dienst te zijn met alle factoren die er zijn.”