Italië zal vanaf 4 mei de blokkering van het coronavirus vergemakkelijken, zegt premier Conte

By admin

Een ambulance wordt gezien in het Coliseum-gebied, tijdens de pandemie van het Coronavirus (COVID-19), op 21 april 2020 in Rome, Italië.

Antonio Masiello | Getty Images

Italië zal waarschijnlijk vanaf 4 mei beginnen met het versoepelen van de blokkering van het coronavirus, hoewel de langverwachte terugval voorzichtig en berekend zal zijn, zei premier Giuseppe Conte dinsdag.

Het land is een van de zwaarst getroffen door de pandemie van Covid-19 ter wereld, met meer dan 24.100 doden sinds de besmetting in februari voor het eerst opdook.

Om de spreiding in te dammen, introduceerde de regering in maart vegende stoepranden, waarbij ze Italianen opdroeg thuis te blijven en scholen, bedrijven en industrieën in het hele land te sluiten.

De beperkingen hebben een grote druk uitgeoefend op de op twee na grootste economie van de eurozone, maar nu het aantal nieuwe gevallen geleidelijk afneemt, zei Conte dat hij tegen het weekend plannen van de regering zal onthullen om de sluiting te vertragen.

‘Ik wou dat ik kon zeggen: laten we alles heropenen. Onmiddellijk. We beginnen morgenochtend … Maar zo’n beslissing zou onverantwoord zijn’, schreef Conte in een Facebook-bericht.

Hij beloofde “een serieus, wetenschappelijk plan” dat een “heroverweging van de vervoerswijzen” zou omvatten om werknemers in staat te stellen veilig te reizen, nieuwe bedrijfsregels en maatregelen om te controleren of de loslating leidde tot een toename van infecties.

‘Het is redelijk om te verwachten dat we het vanaf 4 mei zullen toepassen’, zei hij, eraan toevoegend dat een gehaaste, ongeorganiseerde exitstrategie de opofferingen die Italianen hadden geaccepteerd, zou bespotten.

Maar Conte gaf geen specifieke details over welke bedrijven als eerste zouden kunnen worden heropend of welke limieten zouden kunnen worden gehandhaafd bij verplaatsingen in het hele land.

Landen over de hele wereld overwegen of ondernemen stappen om de vergrendeling te vergemakkelijken, hoewel de Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt dat dit langzaam moet gebeuren en alleen wanneer er capaciteit is om zaken te isoleren en contacten te traceren.

Druk om te ontspannen

Italiaanse bedrijfsleiders schreeuwen om een ​​versoepeling van de beperkingen, die tot de strengste ter wereld behoren, en waarschuwen voor een economische catastrofe als de blokkering aanhoudt.

De Italiaanse schatkist verwacht dat de economie dit jaar met ongeveer 8% zal krimpen, wat de ergste recessie van het land sinds de Tweede Wereldoorlog zou zijn, zeiden twee bronnen in de buurt tegen Reuters maandag.

Conte sprak dinsdag met het parlement en beloofde tegen het einde van de maand aanvullende maatregelen ter waarde van ten minste 50 miljard euro (54,3 miljard dollar) om de impact te verzachten. Dit zal worden toegevoegd aan een pakket van 25 miljard euro dat vorige maand is goedgekeurd.

De premier zei dat de nationale inspanningen om de crisis te beheersen zouden moeten worden ondersteund door initiatieven op Europees niveau – een kwestie met weerhaken die de eens zo rooskleurige betrekkingen van Rome met de Europese Unie ernstig heeft aangetast.

Italië zegt dat het tijd is dat landen die de euro delen, gezamenlijke obligaties uitgeven om de kosten van de wederopbouw van de Europese economieën te helpen delen. Hoewel zuidelijke staten de oproep hebben gesteund, hebben rijke noordelijke landen het idee verworpen.

Conte vertelde de Senaat dat de toekomst van de EU afhing van het vinden van voldoende gemeenschappelijke middelen om de crisis aan te pakken, maar erkende dat er geen akkoord zou worden bereikt wanneer de Europese leiders donderdag via een videoconferentie gesprekken zouden houden.

“Ik geloof niet dat de komende bijeenkomst van de 27 leiders een definitieve oplossing zal vinden, maar ik zal er alles aan doen … om ervoor te zorgen dat het een duidelijk politiek pad uitdrukt in de enige redelijke richting”, zei hij.