Site icon Financieel.com

Italiaanse regering in crisis nadat de voormalige premier de steun heeft ingetrokken

De huidige Italiaanse senator, voormalig premier en hoofd van de politieke partij ‘Italia Viva’ (IV), Matteo Renzi houdt op 13 januari 2021 een persconferentie in de Italiaanse Kamer van Afgevaardigden in Rome.

ALBERTO PIZZOLI | AFP | Getty-afbeeldingen

LONDEN – De voormalige premier van Italië, Matteo Renzi, kondigde woensdag zijn voornemen aan om zijn centristische partij uit de regerende coalitie te trekken, waardoor het land weer in politieke chaos terechtkomt terwijl het vecht tegen een heropleving van het coronavirus.

Tijdens een langverwachte persconferentie zei Renzi dat twee ministers van zijn Italia Viva-partij zouden aftreden. Het laat de regering zonder meerderheid in het parlement achter en staat op het punt van instorten.

Steun van de partij van Renzi was van cruciaal belang voor het voortbestaan ​​van de coalitie onder leiding van de anti-establishment Five Star Movement en de centrumlinkse Democratische Partij.

Eerder op de dag zei premier Giuseppe Conte dat hij hoopte dat Renzi zijn ministers niet uit het kabinet zou terugtrekken, waarbij hij waarschuwde dat het land niet zou kunnen begrijpen waarom de regering was ingestort te midden van de aanhoudende gezondheidscrisis.

De Vijfsterrenbeweging en de Democratische Partij hadden er ook bij Renzi op aangedrongen de eenheid van de heersende regering te bewaren in een tijd waarin het land probeert burgers te laten vaccineren en te voorkomen dat de economie nog verder verslechtert.

De Zuid-Europese natie is geen onbekende in politieke conflicten, spanningen en schandalen. De kleine meerderheden in Rome hebben sinds de Tweede Wereldoorlog geleid tot meer dan 60 regeringen.

Het laatste politieke geschil komt echter op een bijzonder pijnlijk moment, waarbij het aantal coronavirusinfecties en sterfgevallen in Italië momenteel tot de hoogste in Europa behoort. De onenigheid gaat over EU-fondsen en hoe deze de Italiaanse economie na de pandemie weer op gang zullen brengen.

Volgens gegevens van de Johns Hopkins University heeft Italië tot op heden 2,3 miljoen gevallen van Covid-19 en 79.819 sterfgevallen geregistreerd.

Naar verwachting zal het bruto binnenlands product van het land in 2020 met ongeveer 10% dalen.

Dit is een breaking news-verhaal, kom later terug voor meer informatie.

Exit mobile version