FINANCIEEL.com

Israëlische functionaris schetst voorlopige deal om Hamas-gijzelaars te bevrijden: NBC

Israëlische functionaris schetst voorlopige deal om Hamas-gijzelaars te bevrijden: NBC

Kaarsen die in de vorm van een Davidster worden aangestoken, omringen een slogan tijdens een bijeenkomst in Tel Aviv op 21 november 2023, waarin wordt opgeroepen tot de vrijlating van Israëliërs die in de Gazastrook zijn gegijzeld sinds de aanval van Hamas-militanten op 7 oktober, te midden van aanhoudende gevechten tussen Israël en Israël. de Palestijnse gewapende groepering.

Ahmad Gharabli | AFP |

Een hoge Israëlische functionaris schetste dinsdag verdere details van een voorlopige gijzelingsovereenkomst met Hamas, waarover Israëlische kabinetsleden naar verluidt dinsdag laat stemmen, aldus NBC.

De bron vertelde NBC dat de toekomstige overeenkomst ongeveer 50 gijzelaars van vrouwen en kinderen in de loop van vier dagen zou vrijlaten, gedurende welke tijd Israël de aanvallen tijdelijk zou onderbreken om de veilige doorgang van de gijzelaars te garanderen. Israël zou er ook mee instemmen om dronevluchten elke dag voor een bepaalde tijd stop te zetten, hoewel de bron zei dat Israël gelooft dat het zonder dronevluchten het toezicht op Gaza kan behouden.

Volg onze live verslaggeving van de oorlog tussen Israël en Hamas.

Onder de huidige work-in-progress-overeenkomst bevestigde de functionaris dat Israël ook 150 Palestijnse vrouwen en kindgevangenen zou vrijlaten die hadden geholpen bij terreuraanslagen, maar zelf niet rechtstreeks Israëli’s hadden gedood. Families van de slachtoffers van de veroordeelde gevangenen zouden 24 uur per dag de kans krijgen om tegen hun vrijlating in beroep te gaan bij het Israëlische Hooggerechtshof.

Het tijdsbestek van 24 uur om in beroep te gaan, betekent dat een overeenkomst die Israëlische kabinetsleden dinsdag zouden ondertekenen, op zijn vroegst woensdag in werking kan treden.

Bovendien zei de functionaris dat Israël zou kunnen instemmen met een verlenging van het tijdelijke staakt-het-vuren tot vijf dagen in plaats van vier als Hamas nog eens tien gijzelaars vrijlaat. Het verlengen van het staakt-het-vuren in ruil voor meer vrijlating van gijzelaars zou een voortdurende onderhandelingstactiek kunnen zijn om alle gijzelaars vrij te laten, maar de functionaris zei dat de partijen de vrijlating van de eerste vijftig gijzelaars als een proefperiode zouden beschouwen en van daaruit zouden beoordelen.

Volgens de bron onderhandelt Israël in dit stadium alleen over Israëlische gijzelaars. Andere landen zullen hun eigen gesprekken met Hamas moeten voeren om hun respectieve gijzelaars vrij te laten. De functionaris merkte op dat veel van de Amerikaanse gijzelaars een dubbele nationaliteit hebben en daarom in aanmerking komen als Israëlische gijzelaars.

Ambtenaren uit Israël en de VS, die bij de gesprekken betrokken zijn geweest, hebben herhaald dat elke potentiële deal in een mum van tijd uiteen kan vallen vanwege de bijzonder gevoelige en kneedbare aard van de voorwaarden.

“Zoals u ons de afgelopen weken een aantal keren heeft horen zeggen: niets is definitief totdat alles definitief is. En op dit punt is alles nog niet definitief”, zei Matthew Miller, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, dinsdag tijdens een persconferentie. conferentie.

De voorlopige overeenkomst zou, indien dinsdag afgerond, meer dan zes weken na de terreuraanslag van Hamas op 7 oktober tot stand komen, toen de groep ongeveer 240 gijzelaars uit Israël nam. Ongeveer 1.200 mensen kwamen om bij de rampspoed, die Israël ertoe bracht de Gazastrook binnen te vallen en te beloven de Palestijnse militante groepering te vernietigen.

Slechts een zeer klein aantal gijzelaars is sindsdien vrijgelaten of gered, ondanks veel gepraat over een mogelijke vrijlatingsovereenkomst. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft herhaaldelijk gezegd dat Israël zijn meedogenloze militaire campagne tegen Hamas in de Gazastrook niet zal stopzetten totdat de gijzelaars zijn vrijgelaten.

Katrina Bishop van CNBC heeft bijgedragen aan dit rapport.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert